Σαουδική Αραβία: Το Ιράν άνοιξε και επίσημα την πρεσβεία του ύστερα από επτά χρόνια «ψυχροπολεμικών σχέσεων»

Σαουδική Αραβία: Το Ιράν άνοιξε και επίσημα την πρεσβεία του ύστερα από επτά χρόνια «ψυχροπολεμικών σχέσεων»

Η συμφωνία που υπεγράφη προ ημερών είχε τη σφραγίδα του Πεκίνου, το οποίο φιλοξένησε ορισμένες εκ των συνομιλιών.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρεσβεία του Ιράν στη Σαουδική Αραβία άνοιξε ξανά για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας του Reuters, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αποκατάσταση των δεσμών των δύο χωρών, η αντιπαλότητα των οποίων συμβάλει στην τροφοδοσία συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι βαριές πύλες του συγκροτήματος της ιρανικής πρεσβείας ήταν ανοιχτές στο Ριάντ, με μια ομάδα να επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις της, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters. Ενα λευκό φορτηγό εθεάθη να φτάνει στην πύλη.

Η διπλωματική αποστολή άνοιξε λίγες ώρες αφότου το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι μια τεχνική αντιπροσωπεία έφτασε στο βασίλειο.

«Η ιρανική αντιπροσωπεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο Ριάντ και στην Τζέντα για τη φιλοξενία της πρεσβείας και του γενικού προξενείου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανανί.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016, ύστερα από επίθεση που δέχθηκαν σαουδαραβικές διπλωματικές αποστολές στο Ιράν από διαδηλωτές, μετά την εκτέλεση από το Ριάντ του Νιμρ αλ Νίμρ, ενός σημαντικού σιίτη ιερωμένου.

Σε ένδειξη υποστήριξης προς το Ριάντ, άλλες χώρες του Κόλπου -ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν- περιόρισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Τεχεράνη.

Εκτοτε οι δυο πλευρές συγκρούονται σε πολλές χώρες: Υεμένη, Συρία, Λίβανος, Ιράκ. Αλλα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υποβάθμισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Τεχεράνη, παίρνοντας την πλευρά του Ριάντ.

Τους τελευταίους μήνες τα Εμιράτα και το Κουβέιτ επανέλαβαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δυο πλευρών συνήφθη υπό την αιγίδα της Κίνας και προβλέπει την επανέναρξη της συνθήκης ασφαλείας που συνήψαν το 2001, σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ, είπε χαρακτηριστικά: «Η πρόοδος στη διπλωματική αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών της περιοχής ενισχύθηκε σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Η Κίνα είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη διαδικασία συνέχισης του διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του βασιλείου για την κινεζική πρωτοβουλία, που έχει στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες ανάπτυξης των σχέσεων γειτονίας» με το Ιράν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT