Ουγγαρία: Αμερικανικές κυρώσεις σε τραπεζικό ίδρυμα με «ρωσικούς δεσμούς»

Ουγγαρία: Αμερικανικές κυρώσεις σε τραπεζικό ίδρυμα με «ρωσικούς δεσμούς»

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις, οι οποίες θα στοχεύουν τη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων (IIB), ένα ίδρυμα που βρίσκεται στη Βουδαπέστη και έχει δεσμούς με το ρωσικό κράτος.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε τράπεζα με έδρα την Ουγγαρία η οποία συνδέεται με τη Ρωσία, την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να βρίσκονται στο ναδίρ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις, οι οποίες θα στοχεύουν τη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων (IIB), ένα ίδρυμα που βρίσκεται στη Βουδαπέστη και έχει δεσμούς με το ρωσικό κράτος. Η παρουσία της τράπεζας στην Ουγγαρία έχει προκαλέσει την οργή πολλών δυτικών αξιωματούχων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μέσο διαρροής πληροφοριών προς τη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Πρέσμαν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε επανειλημμένα συνομιλήσει με Ούγγρους ομολόγους του σχετικά με το πώς η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τράπεζα για να επεκτείνει την επιρροή της. 

«Σε αντίθεση με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που είχαν δεσμευτεί στο παρελθόν για το εν λόγω ίδρυμα», είπε ο πρεσβευτής, «η Ουγγαρία αγνόησε τις ανησυχίες της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σημειώνεται ότι το IIB δημιουργήθηκε το 1970 για την προώθηση του εμπορίου εντός του σοβιετικού μπλοκ και μετέφερε την έδρα του από τη Μόσχα στη Βουδαπέστη το 2019 παρά τις ανησυχίες των συμμάχων της Ουγγαρίας.

Εκτός από τις κυρώσεις προς την IIB, οι ΗΠΑ θεσπίζουν κυρώσεις προς επίσης τρία άτομα που συνδέονται με την ηγεσία της τράπεζας — τον πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Nikolay Kosov, Ρώσο υπήκοο, και τα δύο σημερινά ανώτερα στελέχη της διοίκησης, τον Imre Laszlóczki, έναν Ούγγρο, και τον Ρώσο Georgy Potapov.

Πηγή: Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT