Ιαπωνία: Μεγαλώνει η δημογραφική κρίση – Ο πληθυσμός συρρικνώθηκε για 12η συνεχή χρονιά

Ιαπωνία: Μεγαλώνει η δημογραφική κρίση – Ο πληθυσμός συρρικνώθηκε για 12η συνεχή χρονιά

Εάν συνεχίσει έτσι, η χώρα των 125 εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει ως το 2060 δει τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά σχεδόν 1/3.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 556.000 άτομα το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος σηματοδοτώντας τη 12η συνεχή χρονιά μείωσης, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Και οι 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας, εκτός από το Τόκιο, κατέγραψαν μείωση του αριθμού των κατοίκων κατά το στατιστικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών. Ο αυξανόμενος αριθμός των ξένων υπηκόων που ζουν στην Ιαπωνία, ωστόσο, έχει συμβάλει στην αντιστάθμιση της συνολικής πληθυσμιακής μείωσης της χώρας.

Εάν συνεχίσει έτσι, η χώρα των 125 εκατομμυρίων κατοίκων θα δει ως το 2060 τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά σχεδόν 1/3.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Φούμιο Κισίντα αναγνωρίζει το δημογραφικό ως επείγουσα προτεραιότητα (μαζί με την άμυνα) και παίρνει μέτρα προς την κατεύθυνση της αύξησης των γεννήσεων. Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων της χώρας «με ύψιστη προτεραιότητα». 

Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά, χρειάζονται χρήματα (υπό μορφή επιδομάτων), παροχές από την πλευρά του κράτους και διευκολύνσεις (γονικές άδειες κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διπλασιάσει τον εθνικό προϋπολογισμό για τις οικογένειες.

Όπως σημειώνει ωστόσο σε πρόσφατο άρθρο του ο ιστοχώρος Gzero, η πτώση του αριθμού των γεννήσεων στην Ιαπωνία δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική κατάσταση των πολιτών αλλά και με την «παράδοση» που θέλει τις γυναίκες να επωμίζονται σχεδόν όλο της βάρος του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών. Πολλές γυναίκες ωστόσο δεν επιθυμούν πια να ακολουθήσουν αυτόν τον ρόλο και, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι λιγότερες πλέον και οι γυναίκες που παντρεύονται.  

Με πληροφορίες από Japan Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT