Πόλεμος στην Ουκρανία: Καμία υποχώρηση για την Κριμαία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καμία υποχώρηση για την Κριμαία

Να μετατραπεί η Μαύρη Θάλασσα σε λίμνη του ΝΑΤΟ ζητάει το Κίεβο, πιέζοντας για γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός αν δεν αποχωρήσουν οι Ρώσοι από το σύνολο των εδαφών που αυτή τη στιγμή κατέχουν, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014. Αυτό διεμήνυσαν χθες ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι, επιμένοντας για γρήγορη ένταξη της χώρας τους στην Ατλαντική Συμμαχία και μη διστάζοντας να δηλώσουν ότι επιθυμούν να μετατραπεί η Μαύρη Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε διάσκεψη για θέματα ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε τον πόλεμο στη χώρα του «μια πληγή που αιμορραγεί στην καρδιά της Ευρώπης» και συνέχισε: «Δεσμευόμαστε από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι η Κριμαία είναι ουκρανική και ότι θα επιστρέψει στον έλεγχο της Ουκρανίας. Κάθε φορά που ακούτε κάποιον από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να λέει ότι η Κριμαία είναι ειδική περίπτωση και ότι δεν πρέπει να επιστρέψει στην Ουκρανία, όπως τα υπόλοιπα τμήματα της επικράτειάς μας, θα πρέπει να γνωρίζετε το εξής: η Ουκρανία διαφωνεί κατηγορηματικά με αυτές τις θέσεις».

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου πιθανολογούν ότι στο πλαίσιο της από καιρό σχεδιαζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, που αναμένεται να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, η Κριμαία θα περιλαμβάνεται στους στρατιωτικούς στόχους του Κιέβου.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας περιέγραψε ως εξής το όραμα του Κιέβου για το μέλλον της περιοχής: «Η Μαύρη Θάλασσα είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, αποτελεί σήμερα τυπικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να επιδεινωθούν τα πράγματα αν επιμένουμε να αγνοούμε υπαρκτές απειλές. Είναι καιρός να γίνει η Μαύρη Θάλασσα κάτι ανάλογο με τη Βαλτική, μια λίμνη του ΝΑΤΟ».

Η τοποθέτηση αυτή του Κουλέμπα προκάλεσε άμεση αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας. «Η Μαύρη Θάλασσα δεν μπορεί ποτέ να γίνει θάλασσα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για να προσθέσει: «Είναι μια κοινή θάλασσα, πρέπει να γίνει θάλασσα συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και ασφάλειας για όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής». Στην ίδια διάσκεψη παρενέβη ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος επανέφερε το αίτημα για επιτάχυνση της ένταξής της στην Ατλαντική Συμμαχία. Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις της ειρήνευσης, τόνισε: «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα εγγυήσεων το οποίο θα καθιστά αδύνατη μια νέα επίθεση από τη Ρωσία. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε χθες να διώξει τις σκιές αμφιβολίας που είχαν ρίξει ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία το Κίεβο σκέφτεται να αναβάλει την εαρινή αντεπίθεση ύστερα από τη διαρροή απορρήτων εγγράφων του Πενταγώνου γύρω από την εξέλιξη του πολέμου. Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν καθησυχαστικές δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ευαίσθητες πληροφορίες γύρω από τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του Κιέβου δεν είχαν κοινοποιηθεί στους Αμερικανούς, ακριβώς λόγω του φόβου διαρροών.

Δηλώσεις έκανε ο Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για την υπόθεση των διαρροών. Από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι, παρά την ανησυχία του για το γεγονός ότι υπήρξε διαρροή απόρρητων ντοκουμέντων, θεωρεί ότι «κανένα από αυτά, εξ όσων γνωρίζω, δεν απειλεί να προκαλέσει μεγάλες συνέπειες».

Την κρισιμότητα των εξελίξεων στην Ουκρανία υπογράμμισε χθες και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου, ενός αμερικανικού think tank, στην Ουάσιγκτον, ο Ματέους Μοραβιέτσκι τόνισε: «Εάν, θεός φυλάξοι, πέσει η Ουκρανία, αν η Ουκρανία κατακτηθεί, την επόμενη ημέρα η Κίνα μπορεί να επιτεθεί στην Ταϊβάν. Υπάρχει μεγάλη διασύνδεση του Ουκρανικού με την κατάσταση στην Ταϊβάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT