Γαλλία: 12η ημέρα κινητοποιήσεων εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου

Γαλλία: 12η ημέρα κινητοποιήσεων εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου

Στο Παρίσι, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν, κατευθυνόμενοι προς το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει την Παρασκευή για τη συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης Μακρόν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 380.000 πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για «περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο» διαδηλωτές κάνει λόγο το συνδικάτο CGT.

Η κινητοποίηση και η συμμετοχή των διαδηλωτών σημειώνει ύφεση, σύμφωνα με τις αρχές, την παραμονή της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο η κυβέρνηση ενέκρινε χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Το συνδικάτο CGT είχε ανακοινώσει αρχικά «περισσότερο από ένα εκατομμύριο» συμμετέχοντες, αριθμός που φέρεται να αποτελεί τη χαμηλότερη συμμετοχή που καταγράφηκε από την αρχή του κινήματος στα μέσα Ιανουαρίου.

Η γενική γραμματέας του CGT, η Σοφί Μπινέ, ανέφερε στη συνέχεια μια νέα εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών, σύμφωνα με την οποία «περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» διαδήλωσαν στη χώρα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που κάνουν λόγο για 380.000 διαδηλωτές αντιστοιχούν στη δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος, μετά από εκείνη του Σαββάτου 11 Μαρτίου (368.000).

Στο Παρίσι, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν, κατευθυνόμενοι προς το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει την Παρασκευή για τη συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης Μακρόν. Η αστυνομία ανέφερε, σύμφωνα με την Le Monde, ότι 42.000 πολίτες διαδήλωσαν μόνο στην πρωτεύουσα.

Ρίψη σκουπιδιών στους αστυνομικούς και «εισβολή» στο κτίριο του Louis Vuitton

Έξω από το κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου, είχαν παραταχθεί από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κεντρικής πορείας, διαδηλωτές είχαν πετάξει προς το μέρος των αστυνομικών σακούλες με σκουπίδια

Επιπρόσθετα, πριν από την έναρξη της κύριας πορείας, περισσότεροι από 100 απεργοί εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, διαδήλωσαν σε δρόμο με πολυτελείς μπουτίκ στο Παρίσι, ενώ εισέβαλαν στα γραφεία του πολυτελούς ομίλου LVMH, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία και του διάσημου οίκου μόδας Louis Vuitton.

Γαλλία: 12η ημέρα κινητοποιήσεων εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου-1
Φωτ: REUTERS


Γαλλία: 12η ημέρα κινητοποιήσεων εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου-2
Φωτ: Associated Press

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν επίσης στην Τουλούζη, τη Μασσαλία και σε άλλες πόλεις. Ένταση επικράτησε σε διαδηλώσεις στη Βρετάνη, ιδίως στη Νάντη και τη Ρεν.

Το συνδικάτο CGT καλεί σε νέες απεργίες τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια καθώς και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη απεργία διαρκείας είχε αφήσει τους δρόμους του Παρισιού πλημμυρισμένους με σκουπίδια για τρεις εβδομάδες τον Μάρτιο. 

Εργαζόμενοι απέκλεισαν την είσοδο στο διυλιστήριο Feyzin κοντά στη Λυών για δύο ώρες νωρίς την Πέμπτη, προτού επέμβει η αστυνομία. Ενώ αποκλείστηκαν και σημεία καύσης σκουπιδιών έξω από το Παρίσι.

Γαλλία: 12η ημέρα κινητοποιήσεων εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου-3
AP Photo

Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου και οι επόμενες κινήσεις των συνδικάτων

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο Συνταγματικό Συμβούλιο, την ανώτατη συνταγματική αρχή της χώρας, που πρόκειται να αποφανθεί για τη νομιμότητα του νομοσχεδίου. «Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου την Παρασκευή θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για τη μεταρρύθμιση», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ολλανδία την Τετάρτη, σημειώνοντας, όμως, ότι ο δημόσιος διάλογος «θα συνεχιστεί, σίγουρα».

Εάν το Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως, ο Μακρόν ελπίζει ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πριν από το τέλος του 2023.

Με πληροφορίες από Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT