Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες στα ανατολικά – Κινητικότητα στη διπλωματία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες στα ανατολικά – Κινητικότητα στη διπλωματία

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκουν όλο και περισσότερα κινεζικής προέλευσης εξαρτήματα σε ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, λένε συνεργάτες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον εννέα άτομα, μεταξύ αυτών ένα παιδί δύο ετών, σκοτώθηκαν την Παρασκευή από ρωσική πυραυλική επίθεση σε κτίρια κατοικιών στην ανατολική Ουκρανία, στο Γιασινουβάτα –περίπου 80 χλμ. νότια του Σλοβιάνσκ–, καθώς βρετανική εκτίμηση ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τμήματα της πόλης Μπαχμούτ, το επίκεντρο της αργής προέλασης της Μόσχας στην περιοχή.

Από την άλλη, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο που έχει τοποθετηθεί από τη Ρωσία στην περιοχή του Γιασινουβάτα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής στην πόλη που ελέγχεται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι ένα επτάχρονο κορίτσι ήταν μεταξύ των τραυματιών στην πόλη Γιασινουβάτα, βόρεια του Ντονέτσκ.

Το μέτωπο της διπλωματίας

Ο υπουργός Αμυνας της Κίνας, Λι Σανγκφού, θα επισκεφθεί τη Ρωσία από τις 16 έως τις 19 Απριλίου και θα έχει συναντήσεις με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Κίνα μπορεί να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, κάτι που το Πεκίνο έχει αρνηθεί.

Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκουν όλο και περισσότερα κινεζικής προέλευσης εξαρτήματα σε ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ανώτερος σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι προμήθειες από τη Δύση περιορίζονται αισθητά λόγω των κυρώσεων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Κίνα εάν δεν προσπαθήσει να βρει μια πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας με βάση την απόσυρση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, δεκαπέντε Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από τη Νορβηγία αυτή την εβδομάδα προσπάθησαν να στρατολογήσουν πηγές, να παρακολουθήσουν επικοινωνίες και να αγοράσουν προηγμένη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η νορβηγική υπηρεσία ασφαλείας PST.

Η πρεσβεία της Φινλανδίας στη Μόσχα έλαβε, από την άλλη, επιστολή που περιείχε άγνωστη σκόνη και έχει αναφέρει το θέμα στις ρωσικές αρχές, όπως δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Το μέτωπο της οικονομίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε επιστολή στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία για να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών εν καιρώ πολέμου από διάφορα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία εξασφάλισε υποσχέσεις 5 δισ. δολαρίων σε πρόσθετη χρηματοδότηση για να στηρίξει τον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας εν μέσω «καρποφόρων συναντήσεων» στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε, μάλιστα, την Πέμπτη ότι κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 96 εκατ. δολαρίων που ανήκαν στον εξόριστο δισεκατομμυριούχο Βαντίμ Νοβίνσκι, ωστόσο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι δεν είναι πλέον ο ιδιοκτήτης αυτής της περιουσίας.

Το μέτωπο των… Ολυμπιακών

Η Ουκρανία απαγόρευσε στις εθνικές της αθλητικές ομάδες να συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς, μη Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, στους οποίους περιλαμβάνονται αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανέφερε σε διάταγμα το υπουργείο Αθλητισμού την Παρασκευή.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT