Πέρασε 500 ημέρες σε μια υπόγεια σπηλιά, αλλά δεν τελείωσε το βιβλίο της

Πέρασε 500 ημέρες σε μια υπόγεια σπηλιά, αλλά δεν τελείωσε το βιβλίο της

Ήταν 48 ετών όταν μπήκε στη σπηλιά, γιορτάζοντας δύο γενέθλια μόνη της κάτω από τη γη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια 50χρονη αθλήτρια από την Ισπανία επέστρεψε στην επιφάνεια της Γης και το φως του ήλιου, αφού πρώτα πέρασε 500 ημέρες σε μία υπόγεια σπηλιά, λίγο έξω από τη Γρανάδα. 

Φορώντας σκούρα γυαλιά, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο ανοιξιάτικο φως στη νότια Ισπανία, η ορειβάτης Μπεατρίζ Φλαμινί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο χρόνος πέρασε γρήγορα στη σπηλιά και πως δεν βιαζόταν να βγει.

«Όταν ήρθαν να με πάρουν, κοιμόμουν. Νόμιζα ότι κάτι είχε συμβεί. Είπα: “Κιόλας; Σίγουρα όχι”. Δεν είχα τελειώσει το βιβλίο μου», σχολίασε. Όλον αυτόν τον καιρό είχε ελάχιστη επικοινωνία με τους ανθρώπους που την παρακολουθούσαν. 

Η ομάδα της Φλαμινί υποστηρίζει πως η 50χρονη ότι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για τον περισσότερο χρόνο παραμονής σε σπηλιά, σε ένα πείραμα που παρακολουθήθηκε από επιστήμονες που μελετούν το ανθρώπινο μυαλό και τους κιρκάδιους ρυθμούς.

Ήταν 48 ετών όταν μπήκε στη σπηλιά, γιορτάζοντας δύο γενέθλια μόνη της κάτω από τη γη.

Η Φλαμινί ξεκίνησε το εγχείρημά της το Σάββατο της 20ης Νοεμβρίου 2021 – πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, πριν τον τερματισμό του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας λόγω Covid στη χώρα της, και πριν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.

Πέρασε 500 ημέρες σε μια υπόγεια σπηλιά, αλλά δεν τελείωσε το βιβλίο της-1
Πηγή Reuters

Την Παρασκευή, την υποδέχτηκαν οι κάμερες και η ομάδα υποστήριξής της, αγκαλιάζοντάς την μετά τον μακροχρόνιο, εκούσιο εγκλεισμό της. Στην ερώτηση αν σκέφτηκε ποτέ να πατήσει το «κουμπί πανικού» ή να φύγει από τη σπηλιά, απάντησε: «Ποτέ. Στην πραγματικότητα δεν ήθελα να βγω έξω».

Πλέξιμο και διάβασμα

Η Φλαμινί περνούσε το χρόνο της κάτω από τη γη κάνοντας ασκήσεις, ζωγραφίζοντας και πλέκοντας μάλλινα καπέλα. Είχε μαζί της δύο κάμερες GoPro για να καταγράφει τη ζωή της, διάβασε 60 βιβλία και ήπιε 1.000 λίτρα νερού, σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξής της.

Στην αρχή προσπαθούσε να καταγράφει το πέρασμα του χρόνου. «Την 65η ημέρα σταμάτησα να μετράω και έχασα την αντίληψη του χρόνου», παραδέχθηκε.

Υπήρξαν δύσκολες στιγμές – όπως όταν το σπήλαιο κατακλύστηκε από μύγες. 

Επικεντρώθηκε στη διατήρηση μιας ισορροπίας, τρώγοντας καλά και απολαμβάνοντας τη σιωπή. Έτρωγε λιχουδιές όπως αβοκάντο και φρέσκα αυγά και ανυπομονούσε για τα καθαρά μπλουζάκια που της έστελνε η ομάδα υποστήριξής.

«Δεν μιλούσα στον εαυτό μου μεγαλοφώνως, αλλά έκανα εσωτερικές συζητήσεις και τα πήγαινα πολύ καλά μαζί μου», αστειεύτηκε. «Πρέπει να παραμένεις συνειδητοποιημένος για τα συναισθήματά σου. Αν φοβάσαι, αυτό είναι κάτι φυσικό, αλλά ποτέ μην αφήνεις τον πανικό να σε κατακλύσει, αλλιώς θα παραλύσεις».

Η ίδια υποστήριξε πως είχε ζητήσει να μην την ενημερώσουν ΄ια τις εξελίξεις στην επιφάνεια σε καμία περίπτωση, ούτε καν στο ενδεχόμενο θανάτου κάποιου συγγενούς της. 

Η Φλαμινί παρακολουθείτο από μια ομάδα ψυχολόγων, ερευνητών, σπηλαιολόγων και ειδικών φυσικής αγωγής, που διερευνούσαν πώς η κοινωνική απομόνωση και ο αποπροσανατολισμός μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση του χρόνου, τα εγκεφαλικά μοτίβα και τον ύπνο.

Ανυπομονούσε να κάνει ένα ντους και να φάει τηγανητά αυγά και πατάτες, παρέα με φίλους. Τώρα λέει ότι θα αφεθεί στα χέρια των γιατρών για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στο σώμα και το μυαλό της πριν σχεδιάσει νέα εγχειρήματα σε βουνά και σπήλαια.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT