Ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ευρώπη «ξυπνά» μετά από 18 χρόνια

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ευρώπη «ξυπνά» μετά από 18 χρόνια

Η μονάδα θα καλύψει περίπου το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές ενέργειας από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 (OL3) στη Φινλανδία, ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα τεθεί σε καθεστώς σταθερής απόδοσης ενέργειας από την Κυριακή. 

Η κατασκευή του αντιδραστήρα ισχύος 1,6 γιγαβάτ (GW), του πρώτου νέου πυρηνικού σταθμού της Φινλανδίας μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες και του πρώτου στην Ευρώπη μετά από 16 χρόνια, ξεκίνησε το 2005. Το εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει το 2009, αλλά τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των έργων.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, ο OL3 θα ενισχύσει ενεργειακά μια περιοχή στην οποία η Ρωσία έχει διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Η πυρηνική ενέργεια παραμένει αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Ευρώπη, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, και η είδηση της έναρξης λειτουργίας του OL3 έρχεται καθώς η Γερμανία απενεργοποιεί, το Σάββατο, τους τρεις τελευταίους αντιδραστήρες, και η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες σχεδιάζουν νέες εξελίξεις», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.  

Ο φορέας διαχείρισης του OL3. Teollisuuden Voima (TVO), ο οποίος ανήκει στη φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum και σε κοινοπραξία ενεργειακών και βιομηχανικών εταιρειών, εκτιμά ότι η μονάδα θα καλύψει περίπου το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές ενέργειας από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Φινλανδία, που είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα με μεγάλο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί πλέον να ελπίζει σε χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Reuters

 ⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT