Ουκρανία: Περίπου 130 Ουκρανοί συμμετέχουν σε πασχαλινή ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

Ουκρανία: Περίπου 130 Ουκρανοί συμμετέχουν σε πασχαλινή ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

Αγνωστος ο αριθμός των Ρώσων που έχουν απελευθερωθεί σε αυτή τη διαδικασία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατόν τριάντα Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα σε μια «μεγάλη πασχαλινή ανταλλαγή», δήλωσε ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις ανταλλάσσουν τακτικά αιχμαλώτους από τότε που ξεκίνησε η επίθεση της Μόσχας, η οποία τώρα βρίσκεται στον 14ο μήνα της.

«Φέρνουμε πίσω 130 ανθρώπους μας. (Η ανταλλαγή) πραγματοποιείται σε πολλές φάσεις τις τελευταίες λίγες ημέρες», ανέφερε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Telegram. Δεν ήταν σαφές πόσοι ήταν οι Ρώσοι που επέστρεψαν στη δική τους πατρίδα.

Ο κ. Γέρμακ δήλωσε ότι σε αυτούς που επαναπατρίστηκαν περιλαμβάνονται στρατιώτες, συνοριοφύλακες, μέλη της εθνοφρουράς, ναύτες και εργαζόμενοι στην υπηρεσία της συνοριοφυλακής.

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, ανήρτησε την Κυριακή βίντεο στο οποίο φαίνεται να δίνει εντολές για την ασφαλή αποστολή σχεδόν 100 Ουκρανών αιχμαλώτων, ενώ ένας Ρώσος στρατιώτης φάινεται να λέει στους Ουκρανούς: «Φύγετε και ελπίζω να μην ξαναπέσετε στα χέρια μας».

Επρόκειτο για τη δεύτερη μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, η Ρωσία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων με 106 Ρώσους και 100 Ουκρανούς να απελευθερώνονται. Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έφερε πίσω 82 νεκρούς στρατιώτες από εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT