Δεύτερο Πάσχα πολέμου για Ρώσους και Ουκρανούς

Δεύτερο Πάσχα πολέμου για Ρώσους και Ουκρανούς

Με λαμπρότητα γιόρτασαν το Πάσχα οι ορθόδοξοι χριστιανοί ανά τον κόσμο. Σε Μόσχα και Κίεβο ο πόλεμος επισκίασε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τους εορτασμούς.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα σε καθεστώς πολέμου (ή «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης») γιόρτασαν Ουκρανοί και Ρώσοι.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους «υπέροχους ανθρώπους» μίας «υπέροχης χώρας» για τις πασχαλινές ευχές, αλλά και για να τους εμψυχώσει στον πόλεμο επιβίωσης απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο «φως» της Αναστάσεως κυριολεκτικά, αλλά κυρίως μεταφορικά, θέλοντας να χαράξει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις «δυνάμεις του φωτός», τους Ουκρανούς, και τις «δυνάμεις του σκότους», προφανώς τους Ρώσους.

«Εκατομμύρια φώτα στα μάτια εκατομμυρίων Ουκρανών έχουν ενωθεί σε μία ισχυρή αχτίδα φωτός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μία αχτίδα που μας βοηθάει να μην βυθιστούμε στο σκοτάδι, να μην χάσουμε τον δρόμο μας. Φωτίζει το μονοπάτι για τον ιερό σκοπό. Γι αυτό που οι περασμένες γενιές πολέμησαν στους περασμένους αιώνες. Γι αυτό που οι πολεμιστές του φωτός, οι υπερασπιστές της Ουκρανίας, δίνουν τη ζωή τους τα τελευταία εννέα χρόνια και 417 ημέρες».

Ο Πούτιν χαιρέτησε τον «συνενωτικό» ρόλο της Εκκλησίας

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε το «παρών» στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στη Μόσχα, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος, μαζί με τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν. Τα μεσάνυχτα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είπε το «Χριστός Ανέστη».

Σε μήνυμά του, ο Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο της ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας και ανέφερε ότι η γιορτή του Πάσχα ενδυναμώνει «τις ηθικές αξίες της κοινωνίας μας».

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για την ακούραστη και ανιδιοτελή εργασία σας που αποσκοπεί στη διατήρηση των ιστορικών, πνευματικών, ηθικών και οικογενειακών αξιών και να διαπαιδαγωγήσει και να διαφωτίσει τους νέους», ανέφερε ο Πούτιν.

Και συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο της εκκλησίας για τον «συνενωτικό» της ρόλο: «Επί πολλά χρόνια, ο συνετός ποιμενικός λόγος σας βοήθησε να συνενώσει την κοινωνία (…) Σήμερα, ενώ βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρών προκλήσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικός».

Οι «Μικροί Ρώσοι»

Στο δικό του μήνυμα, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι προσεύχεται για την ειρήνη και για «αδελφικές σχέσεις» ανάμεσα στους εμπόλεμους – τους οποίους όμως αντιλαμβάνεται ως «Ρώσους», όπως όλα δείχνουν.

«Ας ευλογεί ο Θεός τη γη της Ρωσίας. Και όταν λέω “Ρωσία” εννοώ τη χώρα από την οποία προέρχονται τόσο οι Μεγάλοι Ρώσοι, όσο και οι Ουκρανοί, οι “Μικροί Ρώσοι” και άλλοι λαοί. Είναι η Ρωσία, στην οποία ανήκουμε όλοι μας ιστορικά, πνευματικά και πολιτιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Στο παρελθόν ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος δικαιολόγησε την επίθεση στην Ουκρανία λέγοντας πως ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός είναι αδέλφια που χωρίστηκαν με τη βία, κυρίως από τη Δύση.

Άποψη που απέρριψε η ουκρανική κυβέρνηση, που κάνει λόγο για μια μετα-αποικιακή και ιμπεριαλιστική σύγκρουση υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου και έχει αυξήσει τις εφόδους και τις διώξεις με στόχο εκκλησίες και ιερείς που θεωρείται πως πρόσκεινται στη Μόσχα.

Οι ουκρανικές αρχές προκάλεσαν επίσης την οργή της ρωσικής Εκκλησίας ανακοινώνοντας εν μέσω της σύγκρουσης την απέλαση μοναχών από το διάσημο μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, που θεωρείται “λίκνο” της ρωσικής ορθοδοξίας.

Ο πατριάρχης Κύριλλος είχε καταγγείλει τον Μάρτιο την απέλαση των μοναχών.

Με πληροφορίες από DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT