Εβαν Γκερσκόβιτς: Παραμένει προφυλακισμένος ο δημοσιογράφος της WSJ που κατηγορείται για κατασκοπεία

Εβαν Γκερσκόβιτς: Παραμένει προφυλακισμένος ο δημοσιογράφος της WSJ που κατηγορείται για κατασκοπεία

Το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτηση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, που κατηγορείται για κατασκοπεία.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την παράταση της προσωρινής κράτησης του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Eβαν Γκερσκόβιτς, όπως μετέδωσαν οι New York Times. 

Ο Aμερικανός δημοσιογράφος εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τη σύλληψή του -εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες- ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου, κλεισμένος σε γυάλινο κλουβί, στο πλαίσιο εξέτασης της έφεσης κατά της προφυλάκισής του με κατηγορίες για «κατασκοπεία».

Φορώντας καρό πουκάμισο και τζιν, με σταυρωμένα τα χέρια και βλέμμα ήρεμο, ο Εβαν Γκερσκόβιτς κοίταζε αμίλητος τους δημοσιογράφους. 

Εβαν Γκερσκόβιτς: Παραμένει προφυλακισμένος ο δημοσιογράφος της WSJ που κατηγορείται για κατασκοπεία-1
Πηγή: ΑΡ

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών αποφασίστηκε ο Αμερικανός να παραμείνει προφυλακισμένος τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης ή μη μέχρι τη δίκη του.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) συνέλαβαν, στα τέλη του Μαρτίου, τον δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι συνελήφθη «επ’ αυτοφόρω» να κατασκοπεύει. Ο φάκελος είναι απόρρητος και δεν έχει εμφανιστεί στοιχείο που να συνεπικουρεί την κατηγορία.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής, Λιν Τρέισι, η οποία δήλωσε χθες ότι κατόρθωσε να συναντήσει τον δημοσιογράφο για πρώτη φορά στη φυλακή, βρίσκεται επίσης στη δικαστική αίθουσα.

Η σύλληψη του Εβαν Γκερσκόβιτς προκάλεσε σοκ, αφού κανείς δυτικός δημοσιογράφος δεν έχει συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Εβαν Γκερσκόβιτς: Παραμένει προφυλακισμένος ο δημοσιογράφος της WSJ που κατηγορείται για κατασκοπεία-2
Πηγή: ΑΡ

Ο 31χρονος δημοσιογράφος, γνωστός για την ποιότητα της δημοσιογραφικής δουλειάς του και για τη σοβαρότητά του, απειλείται με 20ετή φυλάκιση.

Το πρωί, ο Ρώσος αντιπολεμικός ακτιβιστής, Γιαροσλάβ Σιρσίκοφ, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει πρώτος τη σύλληψη του Εβαν Γκερσκόβιτς, συνελήφθη με τη σειρά του κατά τη διάρκεια εφόδου των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής αστυνομίας.

Πηγή: New York Times/ΑΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT