Σούνακ: Ερευνα για την οικονομική δραστηριότητα της συζύγου του

Σούνακ: Ερευνα για την οικονομική δραστηριότητα της συζύγου του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ερευνάται από την υπηρεσία για τα Κοινοβουλευτικά Πρότυπα αναφορικά με το εάν τήρησε τους κανόνες σε σχέση με τη συμμετοχή της συζύγου του σε εταιρεία για τη φροντίδα παιδιών.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ερευνάται από την υπηρεσία για τα Κοινοβουλευτικά Πρότυπα αναφορικά με το εάν τήρησε τους κανόνες σε σχέση με τη συμμετοχή της συζύγου του σε εταιρεία για τη φροντίδα και τη μέριμνα παιδιών, η οποία επρόκειτο να επωφεληθεί από τη νέα κυβερνητική πολιτική.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η σύζυγος του Σουνάκ, Ακσάτα Μέρθι, ήταν μέτοχος εταιρείας που θα επωφελούνταν από την κυβερνητική στήριξη στον τομέα της παιδικής μέριμνας, όπως αυτή ανακοινώθηκε στον προϋπολογισμό του Μαρτίου.

«Θα συνεισφέρουμε στην έρευνα ώστε να διευκρινιστεί πως όλα έχουν δηλωθεί με διαφάνεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Η έρευνα, όπως σχολιάζει το Reuters, «φέρνει σε αμηχανία» τον Σουνάκ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο υποσχόμενος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης με ακεραιότητα «σε κάθε επίπεδο», στην προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα του ενόψει των εθνικών εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος.

Ο Σούνακ και η Μέρθι είναι οι πλουσιότεροι «ένοικοι» που έχουν περάσει από την Downing Street. Η Μέρθι είναι κόρη ενός από τους ιδρυτές του ινδικού «κολοσσού» Infosys και κατέχει περίπου το 0,9% της εταιρείας.

Ο επίτροπος που έχει αναλάβει την υπόθεση δεν έδωσε λεπτομέρειες για την έρευνα. Σημειώνεται ότι οι αρμοδιότητές του σχετίζονται με την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων και ερευνά οποιεσδήποτε παραβιάσεις.

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, τα μέλη του Κοινοβουλίου πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με οικονομικά συμφέροντα που ενδέχεται να επηρεάζουν το έργο τους στο Κοινοβούλιο.

Εάν η έρευνα διαπιστώσει παραβίαση, ο επίτροπος μπορεί να ζητήσει από τον Σούνακ να απολογηθεί και να υιοθετήσει μέτρα για την αποφυγή αντίστοιχων μελλοντικών περιστατικών ή να τον παραπέμψει σε επιτροπή που έχει τη δυνατότητα ακόμη και να τον αποβάλει από το Κοινοβούλιο.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT