ΗΠΑ: Πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το Fox για διασπορά ψευδών ειδήσεων περί των εκλογών του 2020

ΗΠΑ: Πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το Fox για διασπορά ψευδών ειδήσεων περί των εκλογών του 2020

Συμβιβασμός λίγο πριν η υπόθεση δυσφήμησης καταλήξει στο δικαστήριο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμβιβασμό την τελευταία στιγμή, πριν φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, κατέληξε το συντηρητικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News με την εταιρεία Dominion, συμφωνώντας να της καταβάλει 787,5 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 717 εκατ. ευρώ) σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από το ειδησεογραφικό κανάλι σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Η επί διετία διαμάχη του τότε φίλα προσκείμενου προς τον Ντόναλντ Τραμπ δικτύου με την εταιρεία διαλογής των ψήφων Dominion Voting Systems και η συμφωνία εν τέλει για καταβολή εξωδικαστικής αποζημίωσης από το ανήκον στον Ρούπερτ Μέρντοχ κανάλι έχει καταστρέψει την όποια εγκυρότητα είχε απομείνει στο Fox News – που πλέον έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο διακανονισμός των 787,5 εκατ. δολαρίων είναι ο μεγαλύτερος δημοσίως γνωστός διακανονισμός συκοφαντικής δυσφήμισης στην ιστορία των ΗΠΑ που αφορά σε εταιρεία μέσων ενημέρωσης.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε ώρες μετά την ορκωμοσία των ενόρκων στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ, που δεν είναι άλλη από την πολιτεία του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι φήμες περί διευθέτησης κυκλοφόρησαν στο δικαστήριο όταν, μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, οι διαδικασίες σταμάτησαν δραματικά για σχεδόν τρεις ώρες χωρίς καμία εξήγηση, ενώ τα μέρη προφανώς κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο πρωτοφανής διακανονισμός «συνιστά δικαίωση και απόδοση ευθύνης», είπε ο δικηγόρος της Dominion, Τζάστιν Νέλσον: «Για να αντέξει η δημοκρατία μας για άλλα 250 χρόνια, και ελπίζουμε πολύ περισσότερο, πρέπει να μοιραστούμε τη δέσμευσή μας στα γεγονότα… Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ηχηρή επιδοκιμασία για την αλήθεια και τη δημοκρατία».

Το συντηρητικό δίκτυο ανέφερε σε δήλωση ότι «αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου που βρίσκουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την Dominion», αναφερόμενο στην πρόσφατη απόφαση ότι 20 εκπομπές του Fox News από τα τέλη του 2020 περιείχαν κατάφωρα αναληθείς ισχυρισμούς ότι η Dominion νόθευσε τις προεδρικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά το Fox δεν θα χρειαστεί να παραδεχτεί στον αέρα ότι διέδωσε ψέματα για την Dominion, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η απόφαση δεν αποτελεί μόνο κόλαφο για το ειδησεογραφικό δίκτυο, αλλά και για το αφήγημα του Τραμπ, που ευελπιστεί σε επανεκλογή του διά του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών. Οι ισχυρισμοί του περί νοθείας στις εκλογές του 2020 έχουν πλέον χάσει ακόμη περισσότερο κύρος.

Πηγή: CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT