Υπερβακτήρια: Ο νέος μεγάλος κίνδυνος του πολέμου της Ουκρανίας

Υπερβακτήρια: Ο νέος μεγάλος κίνδυνος του πολέμου της Ουκρανίας

Τα ευρήματα των Γερμανών γιατρών συμπίπτουν με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πολεμικές συγκρούσεις, όπως το Ιράκ. Ο μεγάλος αριθμός τραυματιών και οι περιορισμένοι πόροι για τη θεραπεία τους μπορεί να οδηγήσουν στην αδιάκριτη χρήση αντιβιοτικών που δεν είναι πάντα κατάλληλα.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα Γερμανών γιατρών προειδοποίησε για τα βακτήρια που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες αντοχές στα αντιβιοτικά και τα οποία αποτελούν ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα για τους τραυματισμένους του μετώπου στην Ουκρανία. Πολλοί εξ’ αυτών αναρρώνουν σε ευρωπαϊκές δομές. 

«Οι τραυματίες συχνά δεν λαμβάνουν τη βέλτιστη χειρουργική και αντιβιοτική θεραπεία» δήλωσε η Μαρία Βιρτζίνια Ντος Σάντος του Ιατρικού Πανεπιστημίου Νοσοκομείου Charité-Berlin, ενός εκ των δυτικών νοσοκομείων που έχουν περιθάλψει εκατοντάδες τραυματίες πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, 47 ασθενείς από την Ουκρανία υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Κέντρο Μυοσκελετικής Χειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charité-Berlin.

Οι γιατροί ανέλυσαν διεξοδικά τις λοιμώξεις στα οστά και τους μαλακούς ιστούς 13 πολιτών και ενός στρατιώτη – έξι εκ των οποίων τραυματίστηκαν από σφαίρες και οκτώ από εκρήξεις χειροβομβίδων και βομβών – οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι πολυμικροβιακές λοιμώξεις που προκαλούνται από τον συνδυασμό βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων καθιστούν τα τραύματα εξαιρετικά πολύπλοκα στη θεραπεία», δήλωσε η γιατρός την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη.

Από τους 14 ασθενείς, οι 10 ήταν άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων τριών ανηλίκων, ο νεότερος εκ των οποίων ήταν ηλικίας 14 ετών. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν 64 ετών. Οι περισσότερες λοιμώξεις ήταν των οστών, των μαλακών μορίων καθώς και σηπτική αρθρίτιδα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονταν στα κάτω άκρα. 

Από το σύνολο των λοιμώξεων που ανιχνεύθηκαν, οι 13 οφείλονταν σε πολυανθεκτικά βακτήρια καθώς και σε άλλα παθογόνα όπως σταφυλόκοκκοι, εντερόκοκκοι και μύκητες. Από τα 25 βακτήρια, σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) ήταν ανθεκτικά στα νεότερα αντιβιοτικά τα οποία χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση όταν η λοίμωξη δεν υποχωρεί με άλλα φάρμακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα παθογόνα συχνά περιγράφονται ως «υπερβακτήρια».

«Αντιμετωπίσαμε ένα εντελώς νέο φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών στη Γερμανία», εξήγησε η Ντος Σάντος. «Σε αυτές τις πληγές, βλέπουμε υπερβακτήρια και σε όλες τις περιπτώσεις, πρόκειται για πολυμικροβιακές λοιμώξεις». 

Τα ευρήματα των Γερμανών γιατρών συμπίπτουν με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πολεμικές συγκρούσεις, όπως το Ιράκ. Ο μεγάλος αριθμός τραυματιών και οι περιορισμένοι πόροι για τη θεραπεία τους μπορεί να οδηγήσουν στην αδιάκριτη χρήση αντιβιοτικών που δεν είναι πάντα κατάλληλα. Αυτό με τη σειρά μπορεί να δημιουργήσει υψηλά ποσοστά βακτηριακής αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα, οι αρνητικές επιπτώσεις των οποίων στην παγκόσμια υγεία επεκτείνονται πολύ πέρα από τα πεδία των μαχών.

Με πληροφορίες από El Pais 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT