WSJ: Η Ουκρανία ζητά από την Τουρκία να κατασχέσει πλοίο που φέρεται να μεταφέρει κλεμμένο σιτάρι

WSJ: Η Ουκρανία ζητά από την Τουρκία να κατασχέσει πλοίο που φέρεται να μεταφέρει κλεμμένο σιτάρι

Το πλοίο διαχειρίζεται μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, η Tower Shipping και ανήκει σε μια από τις θυγατρικές της εταιρείας, την Alvion Maritime σύμφωνα με την επιστολή του εισαγγελέα και την Equasis, μια διεθνή ναυτιλιακή βάση δεδομένων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από την Τουρκία να κατασχέσει ένα πλοίο που μεταφέρει χιλιάδες τόνους σιτηρών που φέρονται να έχουν κλαπεί από τις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της χώρας σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το πλοίο, υπό σημαία Παναμά, έφτασε στο λιμάνι της Σαμψούντας στη Μαύρη Θάλασσα τη Δευτέρα, με φορτίο 19.000 τόνους κριθαριού, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά αρχεία. Λίγες μέρες πριν, οι Ουκρανοί εισαγγελείς ζήτησαν από τις τουρκικές αρχές να κατασχέσουν το πλοίο, υποστηρίζοντας ότι είχε φορτώσει κριθάρι σε λιμάνι της κατεχόμενης Κριμαίας.

Οι ουκρανοί εισαγγελείς ζήτησαν από τις τουρκικές αρχές να πάρουν δείγματα και να ανακρίνουν τον καπετάνιο και το πλήρωμά του. Οι ίδιοι επίσης αναφέρουν ότι το πλοίο απενεργοποίησε το σύστημα εντοπισμού.

Το πλοίο διαχειρίζεται μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, η Tower Shipping και ανήκει σε μια από τις θυγατρικές της εταιρείας, την Alvion Maritime σύμφωνα με την επιστολή του εισαγγελέα και την Equasis, μια διεθνή ναυτιλιακή βάση δεδομένων. 

Ρωσικές εταιρείες έχουν μεταφέρει χιλιάδες τόνους σιτηρών που έχουν κλαπεί από την Ουκρανία μέσω λαθρεμπορίου. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, οι τουρκικές αρχές είχαν λάβει μέτρα για να πατάξουν τις αγορές κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών, αφού το Κίεβο κάλεσε δημοσίως την Τουρκία να κατασχέσει ένα άλλο πλοίο που φέρεται να ήταν φορτωμένο με κλεμμένα σιτηρά τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Τουρκία, μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, «ακροβατεί» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του πέρυσι. Η Τουρκία έχει πουλήσει όπλα στην Ουκρανία, ενώ έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.Έχει φιλοξενήσει δύο γύρους αποτυχημένων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών.

Η Τουρκία, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, μεσολάβησε πέρυσι για μια συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις μεταφορές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT