To Netflix παρατείνει το δωρεάν μοίρασμα των λογαριασμών

To Netflix παρατείνει το δωρεάν μοίρασμα των λογαριασμών

«Παγώνει» για ένα τρίμηνο την πειραματική εφαρμογή της χρέωσης σε άτομα που δεν κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κολοσσός της διαδικτυακής παρακολούθησης ταινιών και σειρών ανακοίνωσε ότι βάζει στον «πάγο» την προσπάθεια να απαγορεύσει στους χρήστες του να μοιράζονται δωρεάν τους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα με άτομα που δεν κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό, για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Η εταιρεία είχε αρχικά αποφασίσει την πειραματική εφαρμογή της χρέωσης για το μοίρασμα των λογαριασμών στις αγορές του Καναδά και της Ισπανίας. Ωστόσο, σε επιστολή που έστειλε στους μετόχους της στο κλείσιμο του πρώτου οικονομικού τριμήνου του έτους, ανέφερε πως η πρωτοβουλία συνάντησε ως απάντηση μια «εκστρατεία ακύρωσης», γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να αναδιπλωθεί μέχρι το επόμενο τρίμηνο, φοβούμενη την απώλεια εσόδων.

To Netflix παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή τoυ κόστισε «βραχυπρόθεσμα», καθώς δεν είδε τη συνηθισμένη αύξηση στις συνδρομές του κατά το πρώτο αυτό τρίμηνο. Συγκεκριμένα, προσέθεσε 1,7 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χρηστών σε σχεδόν 233 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες. Από την άλλη, υποστηρίζει πως η οικονομική ζημιά δεν είναι μεγάλη και θα υπερκαλυφθεί σύντομα.

Αύξηση συνδρομών

Η εταιρεία έχει υπολογίσει ότι περίπου 100 εκατομμύρια νοικοκυριά ανά τον κόσμο μοιράζονται δωρεάν τους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η εταιρεία θα μπορούσε να μετατρέψει το 20%-30% αυτών των χρηστών σε λογαριασμούς με συνδρομή. «Η πρωτοβουλία για την κοινή χρήση των λογαριασμών είχε στόχο τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης δεξαμενής πιθανών συνδρομητών», δήλωσε ο Ελληνοαμερικανός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τεντ Σαράντος. «Γι’ αυτό επιμένουμε τόσο πολύ σ’ αυτό», πρόσθεσε.

Αφότου η επιχείρηση σόκαρε τους επενδυτές τον περασμένο Απρίλιο, αποκαλύπτοντας ότι για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία είχε χάσει συνδρομητές, ανακοίνωσε δύο νέα προγράμματα για να αυξήσει τα έσοδά της: την απαγόρευση της κοινής χρήσης του ίδιου λογαριασμού εκτός νοικοκυριού και την εισαγωγή μιας φθηνότερης συνδρομής, η οποία θα συνοδεύεται από διαφημιστικά μηνύματα. Η δεύτερη ιδέα –η οποία έλαβε αντικρουόμενες κριτικές– βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μείωση κερδών

Το Netflix αναμένει ότι η καθυστέρηση στην έναρξη της πληρωμής για τους κοινούς κωδικούς θα έχει ένα μικρό αντίκτυπο στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου, αλλά θεωρεί πως θα επανέλθει από το τρίτο τρίμηνο και μετά, ενώ η διοίκηση δηλώνει αισιόδοξη πως θα πετύχει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει για το τρέχον έτος.

Οσον αφορά την υπηρεσία της φθηνότερης συνδρομής με διαφημίσεις, η εταιρεία ανέφερε στην επιστολή της ότι οι περισσότεροι πελάτες προτιμούν να πληρώνουν τις ακριβότερες συνδρομές χωρίς διαφημίσεις.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη πως τον προσεχή Σεπτέμβριο σταματάει οριστικά τις υπηρεσίες ενοικίασης DVD. Με την απόφαση αυτή λήγει μια 25ετής υπηρεσία, που αποτέλεσε την καρδιά του Netflix, όταν αυτό ιδρύθηκε πίσω στο 1997.

Εάν τελικά η πληρωμή για το «μοίρασμα» των λογαριασμών πράγματι επιβληθεί και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου το β΄ τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι θα τη δούμε και στη χώρα μας το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Οι χρήστες θα πρέπει αρχικά να δηλώνουν ως κύρια συσκευή αυτή που χρησιμοποιούν περισσότερο και είναι συνδεδεμένη με τη σταθερή γραμμή του Ιντερνετ. Ολες οι συσκευές μέσα στο ίδιο σπίτι που χρησιμοποιούν το ίδιο wifi δεν θα καλούνται να πληρώσουν, ενώ αν θέλουν να προσθέσουν έξτρα χρήστη στον λογαριασμό τους θα πρέπει να πληρώνουν ένα επιπλέον ποσό, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT