Σουδάν: Εκστρατεία αλληλεγγύης στα social media, στη σκιά των μαινόμενων συγκρούσεων

Σουδάν: Εκστρατεία αλληλεγγύης στα social media, στη σκιά των μαινόμενων συγκρούσεων

Μέσω των hastags #Ανάγκες_Χαρτούμ ή #Ανάγκες_Ομντουρμάν οργανώνεται η αλληλεγγύη, με περίπου 20.000 σχετικές αναρτήσεις να έχουν γίνει μόνο χθες, Τετάρτη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hashtag, εκκλήσεις μέσω του Διαδικτύου, ομάδες στο Whatsapp, βίντεο με οδηγίες: στο Χαρτούμ του Σουδάν, κάτω από τις βόμβες και τα διασταυρούμενα πυρά των δύο αντίπαλων πλευρών, η αλληλεγγύη οργανώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αναμεταδώστε τις εκκλήσεις για βοήθεια, τα αιτήματα για παροχή συνδρομής και προσπαθήστε να φέρετε σε επαφή» όσους έχουν ανάγκη, γράφει ο Μουζτάμπα Μούσα στους περισσότερους από 200.000 ακολούθους του στο Twitter.

Οπως και πολλοί άλλοι Σουδανοί, κλεισμένοι στα σπίτια τους με το Ιντερνετ μοναδικό παράθυρο στον κόσμο, προσπαθεί να βοηθήσει. Στο Χαρτούμ, από το Σάββατο, υπάρχουν ελλείψεις στα πάντα: σε τρεχούμενο νερό, σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε τρόφιμα, σε φάρμακα.

Μέσω των hastags #Ανάγκες_Χαρτούμ ή #Ανάγκες_Ομντουρμάν οργανώνεται η αλληλεγγύη, με περίπου 20.000 σχετικές αναρτήσεις να έχουν γίνει μόνο χθες, Τετάρτη.

Σουδάν: Εκστρατεία αλληλεγγύης στα social media, στη σκιά των μαινόμενων συγκρούσεων-1
Abdullah Abdel Moneim/via REUTERS

Στο Whatsapp μερικές εκατοντάδες μέλη της ομάδας «Γενικές ανάγκες στο Χαρτούμ» αναφέρουν τις ελλείψεις που έχουν: ο Χούλουντ έχει ανάγκη από βρεφικό γάλα, ο Χίλαμ από αυτοκίνητο, ένας άλλος χρήστης, ανώνυμος, από φορτιστή κινητού για να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του.

Αλλοι προσφέρουν συμβουλές: τι να βάλει κανείς στον σάκο διαφυγής του, ποιον γιατρό να καλέσει, πώς να διαχειριστεί μια κρίση πανικού;

Οδηγίες για τη φροντίδα τραύματος από σφαίρα

Το συνδικάτο των γιατρών ανήρτησε στο Facebook βίντεο για την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες από σφαίρες. Αυτό είχε γυριστεί το 2019, στη διάρκεια της «επανάστασης» που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Ομάρ αλ-Μπασίρ έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Τότε οι αρχές, που είχαν καταστείλει βίαια τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις, είχαν κόψει το Ιντερνετ και τις τηλεπικοινωνίες με στόχο να μη δει η διεθνής κοινότητα τις σκηνές σφαγών.

Σουδάν: Εκστρατεία αλληλεγγύης στα social media, στη σκιά των μαινόμενων συγκρούσεων-2
Instagram @lostshmi/via REUTERS

Ωστόσο, τώρα, οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί προτιμούν να γεμίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την προπαγάνδα τους.

«Παρακολουθείστε την κατάσταση στην περιοχή σας και περιγράψτε τη ώστε να αποφευχθεί η διάδοση φημών», τονίζουν οι επιτροπές αντίστασης, μικροί πυρήνες κατοίκων που δημιουργήθηκαν σε κάθε συνοικία στη διάρκεια της εξέγερσης του 2019.

Στην πόλη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων όπου επικρατεί η σύγχυση και αυξάνονται οι ελλείψεις, οι επιτροπές αυτές καλούν τους πολίτες να δημιουργήσουν «αυτοσχέδια φαρμακεία για τους τραυματίες».

Λόγω των μαχών έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους εννέα νοσοκομεία στο Χαρτούμ, σε σύνολο 39 σε όλη τη χώρα, ενώ όσα παραμένουν ανοιχτά έχουν ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και υγειονομικούς.

«Βρείτε έναν φαρμακοποιό και φτιάξτε ομάδα στο Whatsapp»

Στον ιστότοπο Khartoum Medical μπορούν να εγγραφούν οι γιατροί, αναφέροντας το τηλέφωνό τους και τις ώρες που μπορούν να μετακινηθούν ή να βοηθήσουν τηλεφωνικά ασθενείς ή τραυματίες.

Καθώς τα φαρμακεία είναι κλειστά τις περισσότερες ώρες εδώ και πέντε ημέρες, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου αναζητούν ινσουλίνη ή δωρητές πλάσματος.

Ο Χάλιντ Σάαντ προτείνει στους περίπου 80.000 ακολούθους του να οργανωθούν σε μεγαλύτερη κλίματα.

Σουδάν: Εκστρατεία αλληλεγγύης στα social media, στη σκιά των μαινόμενων συγκρούσεων-3
Mohammadkhair Abdualrhman/via REUTERS 

«Βρείτε έναν φαρμακοποιό, δημιουργήστε μια ομάδα στο Whatsapp και στείλτε του τις συνταγές σας», προτείνει στο Twitter. Στη συνέχεια, ένας εθελοντής μπορεί να παραδώσει τα φάρμακα στους ασθενείς με τη μοτοσικλέτα του και να μοιραστούν όλοι από κοινού το κόστος της βενζίνης.

Αλλη ανάρτηση ζητεί «ασθενοφόρο το συντομότερο δυνατό». «Υπάρχουν δύο πτώματα στην οδό 60, μια ρουκέτα έπεσε στο αυτοκίνητό τους», αναφέρει ένας χρήστης.

Υπό τον καυτό ήλιο του Χαρτούμ, μιας από τις πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως, ένα πτώμα σε σήψη, με τα βακτήρια που μπορεί να μεταφερθούν, προκαλούν τρόμο στους κατοίκους.

«Οσοι θέλετε να φύγετε από τη συνοικία Χαρτούμ-2, φύγετε αμέσως, περάστε από την οδό του Τύπου, είναι ανοιχτή», αναφέρει μια ανάρτηση στο Twitter. Ομως στο Χαρτούμ όλα μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή και οι πληροφορίες αυτές «ίσχυαν στις 12:43», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT