Ο Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο, για πρώτη φορά έπειτα από 14 μήνες πολέμου

Ο Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο, για πρώτη φορά έπειτα από 14 μήνες πολέμου

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο Κίεβο αντιμετωπίζεται ως «εξαιρετικά ευαίσθητο», καθώς πραγματοποιείται με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο, σε μια περίοδο κατά την οποία η ουκρανική πλευρά πιέζει τη Συμμαχία να παρουσιάσει έναν σαφή οδικό χάρτη ένταξης για την Ουκρανία.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται σήμερα στο Κίεβο. Για τον Νορβηγό αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην εμπόλεμη Ουκρανία έπειτα από 14 μήνες συγκρούσεων.

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Στόλτενμπεργκ αντιμετωπίζεται ως «εξαιρετικά ευαίσθητο» από τα διεθνή ΜΜΕ (Politico κ.ά.), καθώς πραγματοποιείται με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο, σε μια περίοδο κατά την οποία η ουκρανική πλευρά πιέζει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να παρουσιάσει έναν σαφή οδικό χάρτη ένταξης για την Ουκρανία, ενόψει της επόμενης ΝΑΤΟϊκής συνόδου κορυφής που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο, για πρώτη φορά έπειτα από 14 μήνες πολέμου-1
REUTERS/Alina Yarysh

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, υπό τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ζητήσει επισήμως, ήδη από πέρυσι, να επιταχυνθεί η πορεία της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία, όμως, εκκρεμεί ήδη από το 2008, χωρίς να έχει σημειώσει έκτοτε σημαντικά βήματα προόδου.

Το θέμα της ουκρανικής ένταξης έχει πυροδοτήσει διαφωνίες εντός της Συμμαχίας.

Υπάρχουν χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ουγγαρία, που δεν θέλουν να δοθεί στην Ουκρανία σαφής οδικός χάρτης ένταξης τώρα, εν μέσω πολέμου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν άλλοι Σύμμαχοι (όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής), που ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών της ένταξης μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων βημάτων.  

Με πληροφορίες από Politico, FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT