Ρούπερτ Μέρντοχ: Δικαστικά βάσανα από χρυσάφι

Ρούπερτ Μέρντοχ: Δικαστικά βάσανα από χρυσάφι

Ο συμβιβασμός με την Dominion έναντι περίπου 800 εκατ. δολαρίων αποτελεί ακόμη μια δικαστική περιπέτεια του μεγιστάνα του Τύπου. Το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών που οδήγησε σε λουκέτο τη «News of The World», οι δικαστικές διαμάχες με τον πρίγκιπα Χάρι και άλλους διάσημους και η κόντρα με τη Smartmatic.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λογαριασμός για το δίκτυο Fox News και τον ιδιοκτήτη του Ρούπερτ Μέρντοχ θα μπορούσε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο εάν μια άλλη εταιρεία τεχνολογίας ψηφοφορίας -η Smartmatic- κερδίσει τη δική της αγωγή ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οπως και στην υπόθεση της Dominion, η Smartmatic μήνυσε το Fox News για τις θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news που κυκλοφορούσαν το 2020 περί ηλεκτρονικής νοθείας υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό, το Fox συμφώνησε να πληρώσει 787,5 εκατ. δολάρια. Πρόκειται περίπου για το μισό ποσό από τα 1,6 δισ. δολάρια που διεκδικούσε αρχικώς η Dominion. Παρ’ όλα αυτά, ο αυστραλιανής καταγωγής μεγιστάνας του Τύπου -αν μη τι άλλο- έχει συνηθίσει… να δέχεται αγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κολοσσός ενημέρωσης του Μέρντοχ κατείχε -μέχρι το 2000- περισσότερες από 800 εταιρείες σε περισσότερες από 50 χώρες, με περιουσία άνω των 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2007 απέκτησε και τη ναυαρχίδα του οικονομικού Τύπου, τη Wall Street Journal.

Το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και το λουκέτο στη «News of The World»

Από το 2006 ήρθαν στο φως οι πρώτες καταγγελίες για παγίδευση τηλεφώνων από τη News of the World, μία από τις εφημερίδες με την υψηλότερη κυκλοφορία στη Βρετανία τότε. Η μεγάλη αποκάλυψη ήρθε στις 4 Ιουλίου 2011. Τότε έγινε γνωστό ότι σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα ένας ιδιωτικός ερευνητής, τον οποίο είχε προσλάβει η εφημερίδα, υπέκλεψε το φωνητικό ταχυδρομείο της αγνοούμενης έφηβης Mίλι Νταόυλερ, η οποία βρέθηκε αργότερα δολοφονημένη.

Εν μέσω δημόσιας αντίδρασης και μαζικής απόσυρσης διαφημίσεων, η News International ανακοίνωσε το κλείσιμο της εφημερίδας στις 7 Ιουλίου 2011.

Το σκάνδαλο κορυφώθηκε όταν έγινε γνωστό πως η εφημερίδα είχε παγιδεύσει και τα τηλέφωνα των οικογενειών Βρετανών στρατιωτών που είχαν πέσει στη μάχη. Στις 8 Ιουλίου του 2011 συνελήφθησαν ο πρώην εκδότης Αντι Κούλσον και ο συντάκτης Κλάιβ Γκούντμαν. Ο τελευταίος μπήκε στη φυλακή το 2007.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, στις 17 Φεβρουαρίου 2012, ο Μέρντοχ ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας κυριακάτικης έκδοσης της Sun αντί της News of the World.

Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτού του σκανδάλου ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο λίρες ή 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του 2021 από την Press Gazette, μια βρετανική έκδοση που επικεντρώνεται στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης.

Το 2019 ο Mέρντοχ πούλησε την πλειονότητα των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας του σε αντίπαλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης. Διατήρησε το αμερικανικό δίκτυο Fox, τον εκδοτικό οίκο βιβλίων HarperCollins και μια σειρά εφημερίδων, όπως Times, Sun και Wall Street Journal. Ωστόσο, οι προσπάθειες επανένωσης της αυτοκρατορίας, που διασπάστηκε για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών της News of the World, εγκαταλείφτηκαν νωρίτερα φέτος.

H διαμάχη με τον πρίγκιπα Χάρι και άλλους διασήμους

Τα δικαστικά «βάσανα» του Μέρντοχ δεν σταματούν εδώ, καθώς ο πρίγκιπας Χάρι, ο τραγουδιστής Ελτον Τζον και άλλοι διάσημοι Βρετανοί αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά του εκδότη της εφημερίδας Daily Mail, καταγγέλλοντας τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και άλλες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας.

Μεταξύ των διάσημων που καταγγέλλουν την Daily Mail είναι επίσης οι ηθοποιοί Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ και Σέιντι Φροστ, ο κινηματογραφικός παραγωγός Ντέιβιντ Φέρνις (σύντροφος του Ελτον Τζον) και η Ντορίν Λόρενς, μητέρα του εφήβου Στίβεν Λόρενς που έχασε τη ζωή του σε ρατσιστική επίθεση το 1993.

Ο όμιλος Associated Newspapers, στον οποίο ανήκει η Daily Mail, διέψευσε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «αβάσιμους» και «άκρως δυσφημιστικούς».

Οι ενάγοντες έχουν στοιχεία εις βάρος του ομίλου Associated Newspers για παραβιάσεις της ιδιωτικότητας, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Hamlins. Αναφέρει ενδεικτικά την τοποθέτηση κοριών σε αυτοκίνητα και σε σπίτια, καθώς και την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών.

Η δικηγορική εταιρεία Hamlins εκπροσωπεί τον πρίγκιπα Χάρι και την ηθοποιό Σέιντι Φροστ. Ο Ελτον Τζον, ο Ντέιβιντ Φέρνις, η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ και η Ντορίν Λόρενς εκπροσωπούνται από την Gunnercooke.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν, ήρθαν σε ρήξη με τις βρετανικές ταμπλόιντ μετά τον γάμο του ζεύγους το 2018. Είχαν καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμούσαν την παραμικρή εμπλοκή με τέσσερις μεγάλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Daily Mail, καταλογίζοντάς τους ψεύδη.

Η ασφυκτική πίεση που ένιωθαν από τα μέσα ενημέρωσης ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε το ζεύγος Χάρι – Μέγκαν για να εξηγήσει γιατί πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από τα βασιλικά καθήκοντα και να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT