Ιταλία: Εξωση στην πριγκίπισσα που ζούσε στη βίλα Αουρόρα με τη μοναδική νωπογραφία οροφής του Καραβάτζιο

Ιταλία: Εξωση στην πριγκίπισσα που ζούσε στη βίλα Αουρόρα με τη μοναδική νωπογραφία οροφής του Καραβάτζιο

Η βίλα Αουρόρα είναι ένα μέρος μοναδικό στον κόσμο. Κτισμένη το 1570 στους Κήπους του Σαλλούστιου, όπου είχε την έπαυλή του ο Ιούλιος Καίσαρας, η βίλα βρίσκεται επίσης κοντά στους Κήπους Μποργκέζε, αλλά και στην περίφημη Βία Βένετο της Ρώμης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γεννημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίσι εκδιώχθηκε την Πέμπτη από τη βίλα Αουρόρα της Ρώμης που περιλαμβάνει τη μόνη νωπογραφία οροφής διά χειρός Καραβάτζιο, χαρακτηρίζοντας την έξωσή της «παρωδία της δικαιοσύνης».

Στη διαθήκη του ο πρίγκιπας Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, που πέθανε το 2018, εξασφάλιζε στη σύζυγό του το δικαίωμα της παραμονής στη βίλα για το υπόλοιπο της ζωής της και, στην περίπτωση πώλησης τού ακινήτου, ο εκλιπών όριζε δικαιούχους των εσόδων τη σύζυγο και τους γιους του. Παρ’ όλα αυτά, οι γιοι του πρόσβαλαν τη διαθήκη διεκδικώντας την κυριότητα της βίλας. 

Η βίλα μπήκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία τον Ιανουάριο του 2022 με τιμή πλειοδότησης 471 εκατ. ευρώ – τιμή οφειλόμενη κυρίως στην ανεκτίμητη, καίτοι άγνωστη, αξία των φρέσκο του Ιταλού καλλιτέχνη. Στην τελευταία δημοπρασία, ωστόσο, η τιμή του ακινήτου έπεσε στα 145 εκατ. ευρώ, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. 

Εχοντας ζήσει μια έντονη ζωή, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα, διαζευγμένη από έναν πρώην βουλευτή των ΗΠΑ που κατηγορήθηκε για αποδοχή δωροδοκίας, επιπλέον έχοντας ποζάρει για εξώφυλλο του Playboy και δημοσιεύοντας «σκανδαλώδη» απομνημονεύματα, η Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι συνάντησε τον πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, πρίγκιπα ντι Πιομπίνο XI, το 2003. 

Η βίλα Αουρόρα θεωρείται ένα μέρος μοναδικό στον κόσμο. Κτισμένη το 1570 στους Κήπους του Σαλλούστιου, όπου είχε την έπαυλή του ο Ιούλιος Καίσαρας, η βίλα βρίσκεται επίσης κοντά στους Κήπους Μποργκέζε, αλλά και στην περίφημη Βία Βένετο της Ρώμης. Το κτίριο, έκτασης 2.800 τ.μ., έχει έξι ορόφους και τουλάχιστον πενήντα δωμάτια, ενώ στην ιδιοκτησία περιλαμβάνονται ακόμη δύο στρέμματα κήπων. Εκεί βρίσκονται επίσης 28 γλυπτά, καθώς και ένα άγαλμα του θεού Πάνα που αποδίδεται στον Μιχαήλ αγγελο, χωρίς, ωστόσο, αυτό να μοιάζει αληθές.

Η τοιχογραφία του Καραβάτζιο

Κρυμμένη σε ένα μικρό δωμάτιο στον δεύτερο όροφο, η οροφογραφία με τον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα ολοκληρώθηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη το 1597, κατόπιν εντολής του τότε ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενός καρδινάλιου που ήθελε να «ζωντανέψει» ένα μικρό δωμάτιο το οποίο είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ως εργαστήριο αλχημείας.

Η οροφογραφία, με διάμετρο 3 μέτρων, δείχνει τους τρεις Ολύμπιους θεούς με τα χαρακτηριστικά τους στοιχεία: αέρα και θείο για τον Δία, νερό και υδράργυρο για τον Ποσειδώνα, συν γη και αλάτι για τον Πλούτωνα. Σε κάποια φάση καλύφθηκε, για να αποκαλυφθεί ξανά κάτω από το ξεφλούδισμα της μπογιάς τη δεκαετία του 1960 από μια ιστορικό Τέχνης ονόματι Τζιουλιάνα Ζάντρι. Εκείνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η οροφογραφία περιείχε αυτοπροσωπογραφίες: ο Καραβάτζιο είχε χρησιμοποιήσει το δικό του πρόσωπο ως πρότυπο για κάθε θεότητα.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT