ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε 1,8 δισ. στερλίνες εκτιμάται η προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας, σύμφωνα με ενδελεχή έρευνα της εφημερίδας The Guardian.
Η βασιλική περιουσία διατηρείται επιμελώς κρυμμένη από το κοινό, δεν υπόκειται σε κρατικό έλεγχο και είναι συνεπώς αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει επίσης το μεγαλύτερο αγαθό που απολαμβάνει ο οίκος των Ουίνδσορ: την πλήρη φορολογική τους ασυλία. Ο Κάρολος κληρονόμησε έτσι την τεράστια περιουσία της μητέρας του, Ελισάβετ, χωρίς να επιβαρυνθεί στο παραμικρό.
Απαντώντας στο δημοσίευμα του Guardian, εκπρόσωπος των Ανακτόρων δήλωσε: «Παρότι δεν σχολιάζουμε την προσωπική οικονομική κατάσταση του μονάρχη, τα στοιχεία σας αποτελούν ιδιαίτερα ευφάνταστο μείγμα εικασιών, υποθέσεων και ανακρίβειας». Το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε, πάντως, να προσφέρει τα πραγματικά στοιχεία για την περιουσία του βασιλιά, εμμένοντας στην πολιτική εμπιστευτικότητας που καλύπτει τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας.
Η προσωπική περιουσία του μονάρχη υπολογίζεται σε 1,8 δισ. στερλίνες, ενώ ηθικό όσο και πολιτικό ζήτημα εγείρει η συνήθεια του τέως πρίγκιπα και σημερινού βασιλιά να ενθυλακώνει δώρα από ξένους ηγέτες για λογαριασμό του. Ο στόλος οχημάτων των Ουίνδσορ αποτελεί καλό παράδειγμα της σύγχυσης γύρω από την ιδιωτική και την κρατική περιουσία των εστεμμένων. Κάποια από τα πολυτελή οχήματα ανήκουν στον Κάρολο και άλλα στο βρετανικό κράτος, καθώς έχουν «παραχωρηθεί επ’ αόριστον» στον μονάρχη για επίσημες εκδηλώσεις. Κάποια από τα χαρακτηρισμένα ως κρατικά οχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικές τελετές, όπως η Rolls Royce Phantom IV, αξίας 1,3 εκατ. στερλινών, που μετέφερε την πριγκίπισσα Γιουτζίνι στον γάμο της.
Παρότι ο Κάρολος κάνει χρήση πολλών ανακτόρων, κάστρων και κατοικιών, τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτά δεν του ανήκουν, όπως τα «κρατικά ανάκτορα» του Μπάκιγχαμ και του Κένσιγκτον. Ο βασιλιάς κληρονόμησε, όμως, από τη μητέρα του δύο προσοδοφόρες αχανείς ιδιοκτησίες στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας και στο Νόρφολκ της Αγγλίας, οι οποίες του αποφέρουν μεγάλα έσοδα χάρη στην ενοικίαση τμημάτων τους για υλοτομία, κυνήγι και παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Ο Κάρολος δεν έχει πληρώσει φόρο κληρονομίας για τις δύο ιδιοκτησίες, χάρη σε σκανδαλωδώς ευνοϊκή συμφωνία που εξασφάλισε η Ελισάβετ το 1993 από την τότε κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ. Η Ελισάβετ είχε δεχθεί τότε να καταβάλει «οικειοθελώς» φόρους εισοδήματος, με την κυβέρνηση να την απαλλάσσει σε αντάλλαγμα από τον φόρο κληρονομιάς προς τον γιο της και σημερινό βασιλιά Κάρολο.
Ο μονάρχης απαλλάσσεται πλήρως από φόρο κληρονομίας, χάρη σε συμφωνία του 1993 μεταξύ της Ελισάβετ και του Τζον Μέιτζορ.
Ενα από τα περιουσιακά στοιχεία που δώρισε η Ελισάβετ στον Κάρολο, με στόχο τα εγγόνια του να αποφύγουν μελλοντικούς φόρους κληρονομιάς, ήταν τα καθαρόαιμα άλογα των ανακτόρων. Η βασιλική εμμονή με τα άλογα, την οποία η Ελισάβετ περιέγραφε με πλαστή απλοϊκότητα ως «την απλή φιλοσοφία τού να θες να δημιουργήσεις ένα άλογο ταχύτερο από τα άλλα», άφησε πίσω της στάβλο 70 καθαρόαιμων, αξίας άνω των 27 εκατ. στερλινών.
Εκποίηση
Ο Κάρολος έχει ήδη αρχίσει την εκποίηση του ιπποφορβείου, με άλογα αξίας 2,3 εκατ. να έχουν ήδη πωληθεί, παρότι κάποια από αυτά υπήρξαν επίσημα κρατικά δώρα από τον εμίρη του Ντουμπάι και τον αγά Χαν. Τα ανάκτορα χαρακτηρίζουν τα έσοδα αυτά ως «πώληση προσωπικών ειδών». Η σύγχυση μεταξύ προσωπικών και κρατικών δώρων έχει βοηθήσει τη βασιλική οικογένεια να διατηρήσει στην κατοχή της έργα τέχνης και τη μεγάλης αξίας φιλοτελική συλλογή του Γεωργίου Ε΄. Εργο του Μονέ, που αγόρασε η βασιλομήτωρ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Παρίσι, αξίζει σήμερα 20 εκατ. στερλίνες.
Η μεγάλη συλλογή κοσμημάτων των Ουίνδσορ οφείλεται στη μεγάλη αγάπη της βασίλισσας Μέρι, γιαγιάς της Ελισάβετ, για τα πετράδια. Η συλλογή κοσμημάτων, κάποια από τα οποία φόρεσε τα τελευταία χρόνια η Κέιτ Μίντλετον, εκτιμάται σε 533 εκατ. στερλίνες. Πυκνό πέπλο μυστικότητας καλύπτει τις επενδύσεις της βασιλικής οικογένειας, καθιστώντας αδύνατο τον ακριβή υπολογισμό της περιουσίας τους. Δημοσιογραφική έρευνα του 1993 εκτίμησε πως οι τοποθετήσεις της οικογένειας έφθαναν τα 142 εκατ. στερλίνες σε σημερινές τιμές.
Ο τεράστιος βασιλικός πλούτος βασίζεται επίσης στα εισοδήματα που λαμβάνουν οι Ουίνδσορ ως γαιοκτήμονες, απολαμβάνοντας τους καρπούς της κληρονομικής τους περιουσίας, όπως είναι το δουκάτο του Λάνκαστερ. Την ενόχληση του κοινού έχει προκαλέσει η τοποθέτηση μέρους της βασιλικής περιουσίας σε offshore λογαριασμούς.