Βρετανία: Ο Ολιβερ Ντάουντεν διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Ράαμπ

Βρετανία: Ο Ολιβερ Ντάουντεν διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Ράαμπ

Ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Ράαμπ δεν είχε επίσημες εξουσίες, αλλά αντικαθιστούσε τον πρωθυπουργό εάν αυτός απουσίαζε από το Κοινοβούλιο ή δεν μπορούσε για κάποιον λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Βρετανίας όρισε τον Ολιβερ Ντάουντεν αναπληρωτή πρωθυπουργό, αντικαθιστώντας τον Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα ύστερα από μια έκθεση η οποία ανέφερε πως εκφόβιζε συστηματικά τους συναδέλφους του.

Ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Ράαμπ δεν είχε επίσημες εξουσίες, αλλά αντικαθιστούσε τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ εάν αυτός απουσίαζε από το Κοινοβούλιο ή δεν μπορούσε για κάποιον λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η απώλεια και τρίτου υψηλόβαθμου αξιωματούχου λόγω προσωπικής συμπεριφοράς τους τελευταίους έξι μήνες θα πλήξει τις προσπάθειες του Σούνακ να αναζωογονήσει το Συντηρητικό Κόμμα και προκαλεί μεγάλη αμηχανία καθώς εισήλθε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Οκτώβριο με την υπόσχεση μιας κυβέρνησης ηθικής ακεραιότητας.

Ο Ράαμπ υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργού πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έκθεσης και η αποχώρησή του είναι ένα πλήγμα για τον Σούνακ μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών για δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία.

«Ζήτησα να διεξαχθεί έρευνα και είχα δεσμευθεί ότι θα παραιτηθώ αν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εκφοβισμός (εκ μέρους μου). Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τηρήσω τον λόγο μου», υπογράμμισε στην επιστολή του ο Ράαμπ.

Σε απαντητική επιστολή του, ο Σούνακ είπε πως αποδέχεται την παραίτηση του Ράαμπ με βαθιά λύπη, αλλά τόνισε πως είναι σημαντικό οι υπουργοί να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα.

Η πεντάμηνη έρευνα για τη συμπεριφορά του Ράαμπ διαπίστωσε μαρτυρίες από πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για παράπονα εκφοβισμού σε τρία διαφορετικά υπουργεία.

Ο Ράαμπ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα τον Νοέμβριο, έπειτα από επίσημα παράπονα για τη συμπεριφορά του από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Είπε πως αισθάνθηκε «δεσμευμένος από το καθήκον» να δεχθεί το πόρισμα της έρευνας, αλλά υπεραμύνθηκε επίσης σθεναρά της συμπεριφοράς του.

Ο ίδιος είπε πως η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν είχε, ούτε μία φορά, χρησιμοποιήσει υβριστικό λεξιλόγιο, υψώσει τη φωνή του, ή εκφοβίσει κάποιον σωματικά σε 4,5 χρόνια και ότι όλες οι καταγγελίες εις βάρος του απορρίφθηκαν, εκτός από δύο, τις οποίες εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ψευδείς.

Ο Ράαμπ ζήτησε συγγνώμη για τυχόν άγχος ή προσβολή που προκάλεσε χωρίς πρόθεση, αλλά είπε πως η απόφαση να τεθεί τόσο χαμηλά το όριο για εκφοβισμό «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Mε πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT