Ισπανία: Οι αρχές προχωρούν στην εκταφή των οστών φασίστα ηγέτη

Ισπανία: Οι αρχές προχωρούν στην εκταφή των οστών φασίστα ηγέτη

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν τμήμα μιας προσπάθειας της αριστερής κυβέρνησης της Ισπανίας να περιορίσει τις εκδηλώσεις υπεράσπισης της δικτατορίας του Φράνκο.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισπανικό κράτος ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκταφή των λειψάνων ενός φασίστα ηγέτη που ενέπνευσε τη δικτατορία του Φράνκο. Ο λόγος για τον José Antonio Primo de Rivera, ιδρυτή του κινήματος της ισπανικής «Φάλλαγγας», τα λείψανά του οποίου βρίσκονται σε ένα γιγάντιο μαυσωλείο που δημιουργήθηκε από το φασιστικό καθεστώς έξω από τη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η σορός του θα μεταφερθεί στο νεκροταφείο San Isidro της Μαδρίτης. Η κίνηση αυτή εδράζεται στο πλαίσιο κυβερνητικών παρεμβάσεων ενάντια σε σύμβολα του φασισμού.

Σημειώνεται ότι και το μαυσωλείο του Φράνκο έχει μετονομαστεί σε Κοιλάδα Cuelgamuros. Τα λείψανα του Φράνκο απομακρύνθηκαν από εκεί το 2019, γεγονός που εξόργισε μέλη της ισπανικής ακροδεξιάς που εξακολουθούν να τιμούν τη μνήμη του.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν τμήμα μιας προσπάθειας της αριστερής κυβέρνησης της Ισπανίας να περιορίσει τις εκδηλώσεις υπεράσπισης της δικτατορίας του Φράνκο.

Ο χώρος του μαυσωλείου μετατρέπεται σε μνημείο προς τιμήν όλων των θυμάτων του πολέμου, όχι μόνο των φασιστών. Υπενθυμίζεται ότι πολλά θύματα προερχόμενα από την αριστερά ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους και πολλοί συγγενείς συνεχίζουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν τα οστά τους.

Ο Πρίμο ντε Ριβέρα πρόκειται να ταφεί εκ νέου κοντά στους τάφους μελών της οικογένειάς του. Ο ντι Ριβέρα είχε εκτελεστεί από Ρεπουμπλικανικό εκτελεστικό απόσπασμα τον Νοέμβριο του 1936 στο Αλικάντε. Ηταν γιος του δικτάτορα Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1923-1930.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT