Σουδάν: Συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση πυρός – 7 ακόμη Ελληνες απεγκλωβίστηκαν

Σουδάν: Συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση πυρός – 7 ακόμη Ελληνες απεγκλωβίστηκαν

Φτάνει στη χώρα μας το πρώτο αεροσκάφος με Ελληνες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος) για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωση στο Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν επίσης αργά το βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων και για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας», αναφέρει η διοίκηση της RSF.

Ολες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία 72 ωρών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες – σε συνεργασία με τους συμμάχους τους – με σκοπό τη σύσταση «επιτροπής» που θα διαπραγματευθεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν, οι οποίες μαίνονται από τις 15 Απριλίου.

Σήμερα στην Ελλάδα η πρώτη πτήση – Νέοι απεγκλωβισμοί

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έστειλε ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο και έφτασε στο Τζιμπουτί για την παραλαβή των 28 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, που έχουν απεγκλωβιστεί. Σήμερα αναμένεται η επιστροφή τους στη χώρα μας. 

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το πρωί το ΥΠΕΞ, επτά επιπλέον άτομα, Ελληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Ακαμπα της Ιορδανίας.

Ο Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χούκστρα, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας, τονίζεται από το ΥΠΕΞ.

Και δεύτερη αποστολή – Θα επιβιβαστεί σοβαρά τραυματίας

Επιπλέον, όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση, με εντολή της κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) δια σωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Όπως τονίζεται, η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων, αναφέρεται ακόμη.

Παρόλα αυτά, δεκάδες άτομα εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένα. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, εκτιμά ότι τα άτομα αυτά είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν και να φυγαδευτούν κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT