Η Κολομβία διώχνει τον Χουάν Γκουαϊδό από το έδαφός της

Η Κολομβία διώχνει τον Χουάν Γκουαϊδό από το έδαφός της

Η Μπογκοτά τόνισε ότι δεν κάλεσε τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Κολομβίας διέταξαν τον πρώην αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος εισήλθε χωρίς άδεια στη χώρα, να την εγκαταλείψει, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα El Tiempo, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτούς, ο κ. Γκουαϊδό είχε επίσης απαγορευτεί να κάνει δημόσιες δηλώσεις στην Κολομβία. Αναμένεται να πετάξει από την Μπογκοτά στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο κ. Γκουαϊδό είπε ότι είχε εγκαταλείψει το έδαφος της Βενεζουέλας και βρισκόταν στην Κολομβία. Σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασε με αφορμή ένα συνέδριο στην Μπογκοτά αφιερωμένο στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα και σκοπεύει να ζητήσει συναντήσεις με τις παρούσες διεθνείς αντιπροσωπείες. Υστερα από αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η Μπογκοτά δεν κάλεσε τον πολιτικό στη συνάντηση και δεν αναμένει τη συμμετοχή του. Ο επικεφαλής του τμήματος, Αλβάρο Λέιβα, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Γκουαϊδό εισήλθε στη χώρα «παρανόμως».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα. Στις εργασίες του φόρουμ, που θα διεξαχθεί την Τρίτη, αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και 15 κρατών, χωρίς να προβλέπεται η παρουσία εκπροσώπων από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε τη διεθνή συνάντηση. Στις 22 Απριλίου, ο Κολομβιανός ηγέτης Γκουστάβο Πέτρο δέχθηκε εκπροσώπους του συνασπισμού της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας «Ενωμένη Πλατφόρμα», οι οποίοι έφτασαν στην Μπογκοτά ύστερα από πρόσκλησή του για να συζητήσουν το επερχόμενο φόρουμ.

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε το 2019 όταν η Εθνοσυνέλευση υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2018, τις οποίες κέρδισε ο νυν ηγέτης της χώρας Μαδούρο. Ως αποτέλεσμα, το κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι ελλείψει νόμιμου αρχηγού κράτους, τα καθήκοντά του θα εκτελούσε ο πρόεδρος της νομοθετικής συνέλευσης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, καθώς και ορισμένα κράτη της Λατινικής Αμερικής τον αναγνώρισαν ως πρόεδρο. Στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατάργησε την «προσωρινή κυβέρνηση» του κ. Γκουαϊδό. 

Πηγή: TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT