Τάκερ Κάρλσον: Ο άνθρωπος που εφηύρε τον «τραμπισμό» πριν από τον Τραμπ

Τάκερ Κάρλσον: Ο άνθρωπος που εφηύρε τον «τραμπισμό» πριν από τον Τραμπ

Ο Κάρλσον δεν ήταν απλώς ένας παρουσιαστής, αλλά ο κορυφαίος άνκορμαν του Fox News, με περισσότερους από τρία εκατομμύρια τηλεθεατές να συντονίζονται κάθε βράδυ για την εκπομπή του

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Τάκερ Κάρλσον είχε αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα και από το ίδιο το Fox News», ανέφερε ο Μπράιαν Στέλτερ, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για το Fox, το «Network of Lies». «Η ξαφνική απομάκρυνσή του θα έχει βαθιές συνέπειες για το Fox News, τις τηλεοπτικές ειδήσεις και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», εκτιμά. 

Ο Κάρλσον δεν ήταν απλώς ένας άνκορμαν, αλλά ο κορυφαίος παρουσιαστής του Fox News, με περισσότερους από τρία εκατομμύρια τηλεθεατές να συντονίζονται κάθε βράδυ για την εκπομπή του. Η πρόσφατη συνέντευξη που έκανε στον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε επτά εκατομμύρια τηλεθεατές, κάτι πρωτόγνωρο στον κόσμο των καλωδιακών ειδήσεων των ΗΠΑ.

O Kάρλσον, που ήταν εκ των βασικών μαρτύρων στη δίκη με τη Dominion για τις θεωρίες περί εκλογικής νοθείας, θεωρείται πως «πλήρωσε το μάρμαρο». Για τον ιδιοκτήτη και ιδρυτή του ομίλου NewsCorp, Ρούπερτ Μέρντοχ, οι περασμένες εβδομάδες κόστισαν ακριβά. Το Fox News συμφώνησε να πληρώσει στην Dominion Voting Systems 787,5 εκατομμύρια δολάρια για δυσφήμιση μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. 

«Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι ο πρεσβύτερος Μέρντοχ πλήρωσε ακριβά τη στήριξή του στον γιο του, Λάκλαν, με τις ευλογίες του οποίου ο Κάρλσον επέκρινε ακόμα και συναδέλφους του στο δίκτυο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ιστοσελίδα The Hill. 

Η δε μεταστροφή του Κάρλσον, από τον φιλελευθερισμό του «Tea Party», σε εκδικητικό λαϊκιστή, ήταν για πολλούς αναλυτές αποτέλεσμα της εξέγερσης που δίχασε και αναδιαμόρφωσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τη διάρκεια των θητείας Ομπάμα.

Παρά την προσωπική του απαξίωση για τον Τραμπ -«Τον μισώ», είχε γράψει σε μήνυμα προς συνάδελφό του τον Ιανουάριο του 2021- ο Κάρλσον διέγειρε την εκλογική βάση των λευκών Αμερικανών μεγαλύτερης ηλικίας, του τέως προέδρου. Χρησιμοποιώντας ενίοτε γλαφυρούς μονολόγους για τη διαφθορά της ελίτ, την αμερικανική παρακμή και το μεγάλο σχέδιο της «άρχουσας τάξης» να αντικαταστήσει τους Αμερικανούς με μετανάστες από άλλες χώρες και πολιτισμούς, αναμφισβήτητα θύμιζε τον Τραμπ και είναι η αλήθεια ότι προσπάθησε να δημιουργήσει έναν «τραμπισμό χωρίς τον Τραμπ».

Ο Κάρλσον δεν σταματούσε πουθενά. Φρόντισε από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσει τη ρωσική εισβολή· παρότι αρχικώς παραδέχτηκε πως ο Πούτιν «πρέπει να τιμωρηθεί» για τον βίαιο επεκτατισμό του, έσπευσε να αναμεταδώσει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία «οι κυβερνήσεις Μπάιντεν και Ζελένσκι διατηρούν εργαστήρια παρασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία», ενώ, για να στηρίξει τη θέση του, έδωσε βήμα στη Δημοκρατική βουλευτή από τη Χαβάη, Τούλσι Γκάλμπαρντ, η οποία ακολούθησε και εκείνη τη γραμμή του Κρεμλίνου στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχοντας μάλιστα εναντιωθεί δημοσίως και στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Τι μέλλει γενέσθαι για το Fox;

Ο Κάρλσον πιθανότατα απολύθηκε προκειμένου το δίκτυο να περιορίσει τις ζημιές, να καθησυχάσει τους επενδυτές και να σταματήσει προληπτικά μια απώλεια διαφημίσεων. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η Fox απέλυσε ακόμη έναν δημοσιογράφο που στήριζε τον Τραμπ, τον Νταν Μποντζίνο. Tα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ για το κανάλι. Οπως και στην υπόθεση της Dominion, η Smartmatic μήνυσε το Fox News για τις θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news που κυκλοφορούσαν το 2020 περί ηλεκτρονικής νοθείας υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Με δεδομένο, όμως, το ιστορικό του Fox την τελευταία δεκαετία, οι πιθανότητες είναι υπέρ του δικτύου. Πριν από έξι χρόνια, ο τότε πιο δημοφιλής παρουσιαστής, Μπιλ Ο’Ράιλι, είχε μια εκπομπή στην prime-time του Fox News. Οι New York Times είχαν αποκαλύψει τότε πως το Fox είχε πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αγωγές πέντε γυναικών οι οποίες κατηγορούσαν τον Ο’Ράιλι για σεξουαλική παρενόχληση ή ανάρμοστη συμπεριφορά, και περισσότεροι από 50 διαφημιστές εγκατέλειψαν την εκπομπή του. Το δίκτυο τον απέλυσε αμέσως και τον αντικατέστησε με τον Κάρλσον. 

Και ο Κάρλσον;

Το πού ακριβώς θα πάει ο Κάρλσον στη συνέχεια, αποτελεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Ο προκάτοχος του Μπίλι Ο’Ράιλι υπήρξε «νομάς» των μέσων ενημέρωσης, φιλοξενώντας ένα podcast. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καλωδιακά μέσα για να φιλοξενήσουν τον Κάρλσον, καθώς το CNN και το MSNBC έχουν μετακινηθεί προς αριστερά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι συντηρητικοί σταθμοί Newsmax και One America News Network έχουν ένα κλάσμα της τηλεθέασης του Fox.

Οπως επισημαίνει, πάντως, ο Economist, στην υπόθεση υπάρχει ένα μάθημα και για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι είχαν χαρεί όταν απομακρύνθηκε ο Μπίλι Ο’Ράιλι το 2018, αλλά αμέσως εμφανίστηκε ο Κάρλσον για να τον αντικαταστήσει. Σήμερα, μπορεί να γιορτάζουν την αποχώρηση του Κάρλσον, αλλά το Fox News εξακολουθεί να είναι το καλωδιακό δίκτυο με την υψηλότερη τηλεθέαση στη χώρα και έχει αντιληφθεί τις απειλές από νέους αντιπάλους της Δεξιάς. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να βρει κάποιον άλλον να ενθουσιάσει τους θεατές του και να εξοργίσει τους Αμερικανούς φιλελεύθερους. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT