Η ιαπωνική εταιρεία Ispace έχασε την επαφή με ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο που έστελνε στο φεγγάρι, και δεν αποκλείεται το σκέφος να έχει συντριβεί στη σεληνιακή επιφάνεια.
Αφού πυροδότησε τον κύριο κινητήρα του, το διαστημόπλοιο Hakuto-R Mission 1 που κατασκεύασε η ιαπωνική Ispace άρχισε την κάθοδό του. Περίπου μια ώρα αργότερα, στις 12:40 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης, το σκάφος 7,5 μέτρων, επρόκειτο να προσγειωθεί στον κρατήρα Άτλας στο βορειοανατολικό τεταρτημόριο της ορατής πλευράς της σελήνης.
Αλλά μετά το χρονικό σημείο που αναμενόταν η προσεδάφιση, δεν ελήφθη κανένα σήμα από το διαστημικό σκάφος. Το όνομα Hakuto παραπέμπει στο άσπρο κουνέλι που ζει στο φεγγάρι σύμφωνα με την ιαπωνική μυθολογία.
«Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την προσεδάφιση στη σεληνιακή επιφάνεια», δήλωσε ο Τακέσι Χακαμάντα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ispace, μισή ώρα αργότερα κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης βίντεο από το Τόκιο.
Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο και ακολούθησε μια κυκλική πορεία προς το φεγγάρι, μπαίνοντας σε σεληνιακή τροχιά τον Μάρτιο. Τον τελευταίο μήνα, οι μηχανικοί έλεγξαν τα συστήματα της προσεδάφισης πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της αποστολής.
Ο Χακαμάντα δήλωσε ότι υπήρχε επικοινωνία με το διαστημόπλοιο σε όλη τη διαδρομή μέχρι την επιφάνεια και ότι τα δεδομένα από τη φάση της προσεδάφισης θα είναι ανεκτίμητα για τις επόμενες δύο αποστολές της εταιρείας. Οι μηχανικοί συνεχίζουν να διερευνούν τι μπορεί να συνέβη.
Το Hakuto-R μετέφερε το ρόβερ Rashid, το οποίο κατασκευάστηκε από το Διαστημικό Κέντρο Mohammed bin Rashid του Ντουμπάι (MBRSC), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) — το πρώτο σεληνιακό διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε από την Αραβία.
Το 2019, δύο απόπειρες προσελήνωσης – μία από τη διαστημική υπηρεσία της Ινδίας και μία από την SpaceIL, μια ισραηλινή μη κερδοσκοπική εταιρεία – απέτυχαν. Στην ιστορία, μόνο τρεις χώρες έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσελήνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα.
«Αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και θα εφαρμόσουμε τα διδάγματα που αποκομίσαμε από αυτή την πτήση στις μελλοντικές μας αποστολές», δήλωνε ο Χακαμάντα, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Τέσσερις πύραυλοι έχουν χαθεί φέτος κατά τη διάρκεια των τους πτήσεων, από την SpaceX, την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, την ABL Space Systems και τη Relativity Space. Η Virgin Orbit έχασε επίσης έναν πύραυλο και αμέσως μετά χρεοκόπησε.
Mε πληροφορίες από Reuters, New York Times
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr