Κρίση στο Σουδάν: Εκτός φυλακής πρώην πολιτικός που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Κρίση στο Σουδάν: Εκτός φυλακής πρώην πολιτικός που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Ο Αχμάντ Χαρούν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που βρίσκονταν υπό κράτηση στη φυλακή Κόμπερ και ήταν αντιμέτωποι με κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην πολιτικός του Σουδάν που είχε φυλακιστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι πρώην αξιωματούχου είναι πλέον ελεύθεροι, μετά από πληροφορίες μετά απόδρασης.

Ο Αχμάντ Χαρούν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που βρίσκονταν υπό κράτηση στη φυλακή Κόμπερ στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και ήταν αντιμέτωποι με κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Σημειώνεται ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών ομάδων στη χώρα, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να τηρείται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των δύο μερών για ειρήνη σε μακροπρόθεσμο στάδιο.

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν – οι οποίες ξέσπασαν στις 15 Απριλίου – οδήγησαν σε μια σφοδρή μάχη για την εξουσία μεταξύ της ηγεσίας του τακτικού στρατού και μιας αντίπαλης παραστρατιωτικής ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν αναφορές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περί απόδρασης από τη φυλακή Κόμπερ – όπου ο Αχμάντ Χαρούν εξέτιε την ποινή του μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ-Μπασίρ.

Οι κατηγορίες κατά Χαρούν και Μπασίρ

Την Τρίτη, ο Χαρούν επιβεβαίωσε σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το δίκτυο Tayba, ότι ο ίδιος και άλλοι πρώην αξιωματούχοι που υπηρέτησαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μπασίρ, είχαν φύγει από τη φυλακή, προσθέτοντας όμως ότι είναι έτοιμοι να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης όποτε αυτή επαναλειτουργήσει στη χώρα.

Ο Μπασίρ εκδιώχθηκε από τον στρατό ύστερα από μαζικές διαμαρτυρίες το 2019 και έκτοτε βρισκόταν στη φυλακή για διαφθορά.

Ο 79χρονος έχει βρεθεί επίσης για κάποια χρονικά διαστήματα σε στρατιωτικό νοσοκομείο – και μεταφέρθηκε εκεί ξανά πριν ξεσπάσουν οι πρόσφατες συγκρούσεις, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters. Εκεί νοσηλεύεται φρουρούμενος, αλλά εκφράζονται φόβοι μήπως δεν εξέλθει ζωντανός – και όχι λόγω ασθενείας.

Ο Μπασίρ κατηγορείται από το ΔΠΔ ότι ηγήθηκε εκστρατείας μαζικών δολοφονιών και βιασμών στο Νταρφούρ του Σουδάν, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Σημειώνεται ότι και ο Χαρούν έχει αρνηθεί στο παρελθόν τις κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες κάνουν λόγο για υποκίνηση βίας εναντίον πολιτών στο Νταρφούρ. Συνελήφθη το 2019 μετά το πραξικόπημα κατά του Μπασίρ. 

Έκτοτε, επικρατεί συχνά αστάθεια στη χώρα, ενώ έχουν γίνει αρκετές ακόμα απόπειρες πραξικοπήματος.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT