Σουδάν: Οι παραστρατιωτικοί φέρονται να άνοιξαν τις πόρτες σε πέντε φυλακές

Σουδάν: Οι παραστρατιωτικοί φέρονται να άνοιξαν τις πόρτες σε πέντε φυλακές

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και σε κάποιες περιοχές επιδεινώνονται, παρά την εκεχειρία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν εισέβαλαν σε πέντε φυλακές και άφησαν ελεύθερους τους κρατούμενους, κατήγγειλε την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας, το οποίο ελέγχεται από τον στρατηγό αλ-Μπουρχάν.

Στις φυλακές, όπου φέρονται να έχουν εισβάλει οι παραστρατιωτικοί, περιλαμβάνεται και η Κόμπερ, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου κρατούνταν ο έκπτωτος πρόεδρος Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η αστυνομία είπε ότι η επιδρομή στην Κόμπερ οδήγησε στον θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών σωφρονιστικών υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι η RSF απελευθέρωσε όλους όσοι κρατούνταν εκεί.

Οι επιδρομές στις φυλακές έγιναν μεταξύ 21 και 24 Απριλίου, ανέφερε το υπουργείο.

Ο Μπασίρ είχε μεταφερθεί από τη φυλακή Κόμπερ σε νοσοκομείο από τις 15 Απριλίου, πριν ξεσπάσουν οι μάχες μεταξύ του στρατού και των RSF, ύστερα από σύσταση του ιατρικού προσωπικού. Κρατείται σε στρατιωτικό νοσοκομείο, δήλωσε ο στρατός νωρίτερα την Τετάρτη.

Οι εχθροπραξίες εξακολουθούν

Παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφώνησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, οι μάχες εξακολουθούν, τόσο περιφερειακά στο Χαρτούμ όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Είναι γεγονός ότι με τη διάλυση των τηλεπικοινωνιών (το Ιντερνετ έχει πάψει να λειτουργεί σε όλο το Σουδάν από την Κυριακή), οι συνεννοήσεις μεταξύ πόλεων δεν είναι εύκολες για καμία από τις δύο αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις.

Πηγή: Reuters, Al Jazeera

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT