Πλήγμα στην προσπάθεια του Πεκίνου για προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στο Παρίσι, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών κρατών.
Παρ’ όλο που η κινεζική πλευρά έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από τα σχόλια του Λου Σαγέ, υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο αναγνωρίζει την κυριαρχία των εν λόγω χωρών, οι επίμαχες τοποθετήσεις του πρέσβη ήρθαν σε μια περίοδο που η Ε.Ε. προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα πολιτική απέναντι στην Κίνα, για την οποία οι 27 ηγέτες της θα συζητήσουν στη Σύνοδο του Ιουνίου.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του Λου, που είναι ένας από τους πιο επιφανείς «λύκους πολεμιστές» της Κίνας (δηλαδή διπλωμάτες που φημίζονται για την εμπρηστική τους ρητορική), απείλησαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Σι Τζινπίνγκ να παρουσιάσει το Πεκίνο ως ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.
Εμπόδιο στο «φλερτ» του Πεκίνου με την Ε.Ε.
Κατά τους τελευταίους μήνες ο Κινέζος πρόεδρος «φλερτάρει» διπλωματικά με χώρες της Ευρώπης, κανονίζοντας συναντήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Τα σχόλια του Λου και η στιγμή στην οποία έγιναν δεν βοηθούν τις γενικότερες προσπάθειες διαχωρισμού των χωρών της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ, ή την εικόνα της Κίνας ως ουδέτερου παίκτη (που επιδιώκει) την ειρήνη» στην Ουκρανία, αναφέρει ο Οστιν Στρέιντζ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κίνας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ε.Ε. δίνει “τροφή” σε πολιτικούς και σε μερίδα του κοινού που αντιτίθενται στη βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα, και ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι ενοχλημένοι από την απροθυμία της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία», προσθέτει.
Παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσει τη ζημιά, με την κινεζική πρεσβεία στη Γαλλία να αναφέρει ότι ο Λου εξέφρασε προσωπικές του απόψεις, οι ισχυρισμοί του πρέσβη βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για τη νέα τους πολιτική απέναντι στην Κίνα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το υπόβαθρο του Λου τού αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια να λέει τη γνώμη του συγκριτικά με άλλους διπλωμάτες, καθώς στο παρελθόν, το 2014, ήταν αντιδήμαρχος της Γουχάν -πράγμα ασυνήθιστο για αξιωματούχο σε υπουργείο Εξωτερικών- και διορίστηκε σε ανώτερη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος το επόμενο έτος.
Αυτή η ελευθερία έκφρασης αντανακλάται και σε παλαιότερα προκλητικά σχόλια του Λου, όπως στους περσινούς ισχυρισμούς του ότι οι ξένες δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους τις μαζικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει στην Κίνα εναντίον των μέτρων κατά του Covid.
Οι ειδικοί, πάντως, αναρωτιούνται μήπως αυτή τη φορά ο Λου το… παράκανε. Νωρίτερα το 2023, ένας άλλος «λύκος πολεμιστής» της Κίνας και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ζάο Λιγιάν, μετατέθηκε σε ένα αγνώστων στοιχείων τμήμα, χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη εξήγηση για την απόφαση αυτή.
Ο παραλληλισμός με την Ταϊβάν
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές λένε πως, παρά τις αντιδράσεις, η στήριξη προς τον Λου είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή.
Το βαθύτερο νόημα των δηλώσεών του σχετίζονται με τις ανησυχίες της Κίνας σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, δήλωσε ο Ντρου Τόμσον, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Κίνα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
«Το ύφος των σχολίων του δείχνει πως ήθελε να τονίσει ότι και η Ταϊβάν στερείται κυριαρχίας και νομιμότητας βάσει του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Τόμσον.
«Η προσέγγισή του, αν και εθνικιστική, παρέμενε ξεκάθαρα εντός του πλαισίου της γραμμής του Πεκίνου, επομένως είναι πιθανό να μην υποστεί καμία συνέπεια».
Μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν υποστήριξη προς τον Λου ήταν ο Χου Σιτζίν, ο πρώην αρχισυντάκτης του εθνικιστικής κινεζικής ταμπλόιντ Global Times και ένθερμος υποστηρικτής μιας πιο δυναμικής Κίνας.
Ο Χου είπε ότι ο χαρακτηρισμός του Λου από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως «λύκου πολεμιστή» ήταν «προσβλητικός». Εξάλλου, πρόσθεσε ο Χου, ο Λου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν «πολύ ευγενικός».
Πηγή: Financial Times
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr