Salt Bae: Η σκοτεινή πλευρά του ροκ σταρ της κρεατοφαγίας

Salt Bae: Η σκοτεινή πλευρά του ροκ σταρ της κρεατοφαγίας

19' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυτέλεια είναι εμφανής με την πρώτη ματιά από την είσοδο κιόλας ενός εστιατορίου Nusr-Et. Κοστουμαρισμένοι πορτιέρηδες περιφέρονται γύρω από βελούδινα διαχωριστικά σχοινιά, ενώ πίσω από τις βαριές, ορειχάλκινες πόρτες, υπάρχουν σειρές από φωτισμένα ψυγεία γεμάτα με χοντρά κομμάτια κρέατος που κρέμονται σε μεταλλικούς γάντζους.

Μια μεγάλη φωτεινή επιγραφή γράφει «Χωρίς αλάτι, δεν υπάρχει αγάπη».

Ενας μετρ σάς μεταφέρει στο τραπέζι σας, όπου σερβιτόροι με μαύρα γάντια λατέξ κάνουν κύκλους σαν γεράκια.

Με τον χαμηλό φωτισμό και τη μουσική house, η τραπεζαρία μοιάζει με νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Και έχει μόνο ένα αστέρι να λάμπει: τον Νουσρέτ Γκιοκτσέ, τον γνωστό σε όλο τον κόσμο Salt Bae.

Ο τουρκικής καταγωγής Γκιοκτσέ, του οποίου η γαστρονομική αυτοκρατορία εκτείνεται σε τρεις ηπείρους, ταξιδεύει συχνά από εστιατόριο σε εστιατόριο, βγάζοντας selfie με ενθουσιασμένους επισκέπτες, εκτελώντας, καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς, την επιδεικτική τεχνική αλατίσματος που έχει καθιερώσει.

«Οταν έμπαινε στα μαγαζιά, ήταν σαν να έρχονταν οι Backstreet Boys. Ολοι ούρλιαζαν», ανέφερε ένας πρώην μάνατζερ που συνεργαζόταν στενά με τον Τούρκο σταρ στα εστιατόριά του στο Μαϊάμι και στη Νέα Υόρκη. Εχοντας όλα τα βλέμματα στραμμένα στον Γκιοκτσέ, μπορεί να χάσετε μια δεύτερη φιγούρα που τον ακολουθεί σαν σκιά, το λεγόμενο salt boy, που έχει μία βασική δουλειά: να τον ακολουθεί με ένα μπολ αλάτι, ώστε να μπορεί να εκτελέσει την κίνηση του αλατίσματος αυτοστιγμεί.

Ο υπάλληλος που κουβαλάει το αλάτι πληρώνεται όπως κάθε άλλος, σύμφωνα με τον διευθυντή. «Δεν είναι κακή δουλειά να περπατάς γύρω του με ένα μπολ αλάτι. Πληρώνεσαι το ίδιο με τους υπόλοιπους βοηθούς σερβιτόρους που τρέχουν συνέχεια». «Είναι λίγο υποτιμητικό για εμένα. Δεν θα ήθελα να το κάνω», τόνισε.

Η παρουσία του salt boy είναι μέρος του σόου του Γκιοκτσέ: υπερβολικό, σκαμπρόζικο, τα πάντα στην υπηρεσία της εικόνας του μαέστρου του κρέατος. Το γκλάμουρ και η επίδειξη είναι η αιμοδοσία της αυτοκρατορίας του.

Ταυτόχρονα, η διαδικτυακή του παρουσία αποπνέει πλούτο: τον βλέπουμε να ταξιδεύει είτε με ιδιωτικό τζετ είτε με σκάφος. Είναι ντυμένος με ένα κοστούμι, έχει ένα πούρο στο στόμα, ένα αστραφτερό ρολόι λαμπυρίζει στον καρπό του.

Στο εστιατόριό του στη Νέα Υόρκη οι πελάτες θα πληρώσουν 300 δολάρια για ένα «Golden Burger». Το εστιατόριό του στο Λονδίνο ανέφερε κέρδη 9,2 εκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες της λειτουργίας του.

Με τα χρόνια, ο πλούτος, η προσωπικότητα και η αδιάκοπη παρουσία του -έχει ανοίξει 22 πολύ ακριβά ψητοπωλεία σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις σε όλο τον κόσμο- τον έχουν μετατρέψει σε καρικατούρα, σε ζωντανή ενσάρκωση ενός μιμιδίου.

Οι πιο πρόσφατες κινήσεις του -η εμφάνισή του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη νίκη της Αργεντινής επί της Γαλλίας- του πρόσφεραν ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Ωστόσο, επτά μηνύσεις σε δύο πόλεις και συνεντεύξεις με εννέα πρώην μέλη του προσωπικού από έξι εστιατόρια απεικονίζουν μια άλλη πλευρά του Γκιοκτσέ: έναν μικροτύραννο, του οποίου η εμμονή με τον πλούτο και την υπερβολή αφορά μόνο τον εαυτό του.

Η καρτουνίστικη εικόνα του καμουφλάρει ένα πιο σκοτεινό μοτίβο, σύμφωνα με τις αγωγές και τις συνεντεύξεις: Υπάρχουν καταγγελίες για κλοπή μισθών, διακρίσεις, εργασιακές παραβιάσεις και μια κουλτούρα φόβου μπολιασμένη με τεστοστερόνη.

Και ενώ ρουφάει τον καπνό από τα σπάνια πούρα και επιδεικνύει τα ακριβά του ρολόγια, τα εστιατόριά του προσφέρουν μια ψευδεπίγραφη υπόσχεση πολυτέλειας, υποστηρίζουν πρώην υπάλληλοι του.

Οι συγκεκριμένοι -των οποίων οι δουλειές εκτείνονται από σερβιτόροι, μπάρμεν και οικοδεσπότη μέχρι διευθυντές και επικεφαλής σομελιέ- είπαν στο Insider ότι αυτή η επική φιγούρα ήταν επιρρεπής στην ευνοιοκρατία και στις συχνές, απρόβλεπτες απολύσεις.

«Εξωτερικά μοιάζει με χρυσό, αλλά από μέσα είναι σκ…», είπε στο Insider ένας πρώην μπάρμαν της Nusr-Et London. Ολοι οι πρώην εργαζόμενοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενοι επαγγελματικές επιπτώσεις. Οι ταυτότητες και το ιστορικό τους είναι γνωστά στο Insider.

Από την πλευρά του, ο Γκιοκτσέ δεν απάντησε στα αιτήματα για συνέντευξη από το Insider.

Απαντώντας σε μια λεπτομερή λίστα ερωτημάτων, η Κρίστι Ρόιτερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Γκιοκτσέ και τις επιχειρήσεις του, είπε: «Οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επανάληψη παλιών αγωγών όπου οι αξιώσεις αμφισβητήθηκαν και έχουν από καιρό τακτοποιηθεί».

«Δυστυχώς, τα εστιατόρια υψηλού προφίλ και οι δημοφιλείς σεφ γίνονται συχνά στόχοι για αναξιοπρεπείς αξιώσεις. Ο Νουσρέτ δεν διαφέρει. Απασχολεί περισσότερους από χίλιους υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο – είναι κρίμα που μερικές παλιές αγωγές και ορισμένες μη κολακευτικές παρατηρήσεις πρέπει να επισκιάσουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διατήρηση ενός παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εστιατορίων, ιδιαίτερα εν μέσω Covid, ή της συνεισφοράς του σεφ Νουσρέτ στη δημιουργία μιας κινητής κουζίνας για την παροχή πάνω από 6.000 ζεστών γευμάτων στα τραγικά θύματα των σεισμών».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Πώς γεννήθηκε το εμβληματικό meme

Ο Γκιοκτσέ βρισκόταν στο εστιατόριό του στο Ντουμπάι, τον Ιανουάριο του 2017. Σε ένα κλιπ στο Instagram, διάρκειας 36 δευτερολέπτων, φοράει ένα ζευγάρι μικρά, στρογγυλά γυαλιά ηλίου και ένα λευκό μπλουζάκι. Τα λεία μαύρα μαλλιά του είναι δεμένα πίσω, το μικρό μουσάκι και τα φρύδια του άψογα τριμαρισμένα. Σκύβει, με το μαχαίρι στο χέρι, πριν κόψει αισθησιακά μια μπριζόλα σε λεπτές φέτες. Οταν τελειώνει, σηκώνει τον πήχη του, λυγίζει τον καρπό του και ρίχνει αλάτι στη μπριζόλα.

Ο αστέρας της ποπ, Μπρούνο Μαρς, μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο οθόνης της τεχνικής αλατίσματος του Γκιοκτσέ στο Twitter, με τη λεζάντα «Annndddd I’m out».

Η χαρακτηριστική εικόνα του Salt Bae είχε γεννηθεί.

Ξαφνικά, όλοι ήθελαν λίγη από τη λάμψη αυτού από τον μυστηριώδους Τούρκου σεφ: Ο παρουσιαστής, Τζέιμς Κόρντεν, τον αποκάλεσε «Κρίστιαν Γκρέι του κόκκινου κρέατος», σε ένα σκετς στο Saturday Night Live τον αποκάλεσαν «ο πιο σημαντικός σεφ στον κόσμο», και διασημότητες της πρώτης γραμμής, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, έσπευσαν στα εστιατόριά του.

Εν τω μεταξύ, ο Γκιοκτσέ κεφαλαιοποίησε αυτή τη διαδικτυακή φήμη του τροφοδοτώντας την έτι περαιτέρω: με βίντεο στο Instagram που τον δείχνουν να ρίχνει αλάτι από ένα ελικόπτερο, να πίνει έναν χρυσαφένιο καπουτσίνο κάτω από την πινακίδα του Χόλιγουντ και να σκορπίζει ροδοπέταλα πάνω σε κρέας με σχήμα καρδιάς για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ολη αυτή τη φήμη την αξιοποίησε ανοίγοντας περισσότερα εστιατόρια. Οταν δεν γυμνάζεται ή δεν δημοσιεύει φωτογραφίες στο Instagram, ο Γκιοκτσέ επισκέπτεται τα εστιατόριά του για να ελέγξει τους εργαζομένους του και να αλληλεπιδράσει με τους πελάτες, είπαν πρώην υπάλληλοι στο Insider. Εκεί, η κύρια δουλειά του είναι να είναι η ατραξιόν – φοράει πάντα το ίδιο χαρακτηριστικό outfit.

«Ζει μέσα από το Instagram, τον τρέφει η φήμη του», είπε στο Insider ένας πρώην μάνατζερ εστιατορίου. Και πρόσθεσε: «Η ατραξιόν ήταν αυτός. Κατέληξε να πιστεύει πως είναι θεός».

Σε ορισμένους υπαλλήλους η παρουσία του προκαλούσε φόβο. Οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να τους βάλει σε μπελάδες με τους διευθυντές τους ή, χειρότερα, με τον ίδιο τον Γκιοκτσέ.

Μια μήνυση, τον Αύγουστο του 2021, που κατατέθηκε από πέντε πρώην ψήστες στο Nusr-Et της Νέας Υόρκης περιέγραφε ένα «επιθετικό στιλ διαχείρισης». Εβριζε συχνά τους υπαλλήλους και τους κατηγορούσε για τα λάθη των συναδέλφων τους.

Ενας πρώην μπάρμαν στο εστιατόριό του στη Μύκονο παρομοίασε το αφεντικό του με δικτάτορα.

Ενας άλλος, πρώην μπάρμαν στο κατάστημα του Λονδίνου, συνέκρινε το περιβάλλον στη δουλειά με το Hunger Games, λέγοντας πως οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν αν θα απολυθούν πριν από το τέλος της βάρδιας τους.

Μιλώντας στο Insider, μια πρώην maîtesse στο Nusr-Et του Λονδίνου είπε ότι, όταν δέχτηκε για πρώτη φορά τη δουλειά, μια φίλη της στον κλάδο της φιλοξενίας την προειδοποίησε: «Είναι κακή ιδέα. Μην πας εκεί». Στην αρχή αρνήθηκε τη συμβουλή. Εργαζόταν στην εστίαση για χρόνια και ήταν συνηθισμένη στο περιβάλλον ενός εστιατορίου με υψηλή πίεση. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η δουλειά στη Nusr-Et ήταν διαφορετική. «Οταν είσαι μέσα, καταλαβαίνεις», είπε, και συμπλήρωσε: «Δεν είσαι χαλαρός. Είσαι έτοιμος να απολυθείς. Δεν ξέρεις αν σε παρακολουθεί. Είναι πολύ άβολο να είσαι κοντά του».

Κανένα από αυτά τα εστιατόρια Nusr-Et δεν απάντησε σε ερωτήσεις από το Insider.

Η εν λόγω εργαζόμενη ήταν μεταξύ των πρώτων προσλήψεων του εστιατορίου του Λονδίνου το 2021. Ωστόσο, σε δύο μήνες μόνο οι μισοί από τους δεκάδες αρχικούς υπαλλήλους εξακολουθούσαν να εργάζονται εκεί. Πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας, είχαν απολυθεί, ανέφερε στο Insider.

Ενας από τους συναδέλφους της απολύθηκε επιτόπου όταν έσπασε κατά λάθος ένα ποτήρι μπροστά στον «κρεοπώλη των διασημοτήτων», είπε, και πρόσθεσε ότι ένας άλλος σερβιτόρος δεν προσελήφθη επειδή στον Γκιοκτσέ «δεν άρεσε το πουκάμισό του». «Αν δεν του αρέσει κάτι, τελείωσες, ούτε περίοδος ειδοποίησης, τίποτα. Σου λένε να φύγεις αμέσως», είπε στο Insider. Επίσης ήταν δυσαρεστημένος όταν το εστιατόριο δεν είχε κόσμο, υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ήσυχης μεσημβρινής βάρδιας, διέταξε πολλούς υπαλλήλους να σταθούν στην ουρά έξω από το εστιατόριο ώστε να φαίνεται γεμάτο, ανέφερε. «Είναι ο εργοδότης σου και πρέπει να κάνεις ό,τι του αρέσει. Δεν μπορείς να διαφωνήσεις μαζί του», επισήμανε.

Ο Γκιοκτσέ χρησιμοποιεί τα εστιατόρια ως επέκταση του σπιτιού του. Δύο πρώην υπάλληλοι σε εστιατόρια στη Μύκονο και στο Ντουμπάι είπαν στο Insider ότι τον είδαν να ζητάει μασάζ από έναν υπάλληλο. Οπως είπε ο υπάλληλος του εστιατορίου στο Ντουμπάι, όταν ένιωθε κουρασμένος, απλώς κοιμόταν στο εστιατόριο. «Μερικές φορές τον έπαιρνε ο ύπνος πάνω στα τραπεζομάντιλα», είπε, προσθέτοντας πως δεν ήξεραν αν θα μπορούσαν να φύγουν μέχρι να ξυπνήσει.

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2020, καυχιόταν ότι φιλοξένησε «δωρεάν 40.766 γυναίκες» σε όλα τα εστιατόρια Nusr-Et σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τρεις πρώην εργαζόμενες είπαν στο Insider ότι δυσφορούσαν που εργάζονταν στα εστιατόρια του Γκιοκτσέ λόγω της μάτσο ανδρικής κουλτούρας που τα χαρακτηρίζει.

«Νιώθεις ότι δεν σε σέβονταν πραγματικά», είπε στο Insider μια πρώην εργαζόμενη στον τομέα των κρατήσεων στο Nusr-Et του Μαϊάμι. Ενώ η ίδια φορούσε μια τυπική στολή, τόνισε ότι ορισμένες γυναίκες συνάδελφοί της υποχρεώθηκαν να φορούν φορέματα που έμοιαζαν σαν να «πηγαίνουν στο κλαμπ».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Μια αγωγή τον Νοέμβριο του 2021 περιγράφει ένα παρόμοιο περιστατικό. Στην καταγγελία, η Ελίζαμπεθ Κρουζ, πρώην μπαργούμαν στο Nusr-Et της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι ο γενικός διευθυντής τής ζήτησε να φοράει «κοντή φούστα, ψηλοτάκουνα και αποκαλυπτικό τοπ» κατά την πρώτη μέρα της δουλειάς της. 

Η Κρουζ σημείωσε, στην κατάθεσή της, πως όταν ο μάνατζερ συνειδητοποίησε ότι ήταν Δομινικανή, της είπε: «Η γυναίκα μου είναι Δομινικανή. Ξέρω πώς είστε». Η Κρουζ εξέλαβε αυτό το σχόλιο ως σεξουαλικό υπονοούμενο.

Αν και ένιωθε ταπεινωμένη, η Κρουζ συμμορφώθηκε με το αίτημα του διευθυντή. Οι άνδρες συνάδελφοί της άρχισαν να την παρενοχλούν, ανέφερε στην κατάθεσή της. Ενας υπάλληλος της είπε ότι έπρεπε να εργαστεί ως στρίπερ. Ενας άλλος την ακολούθησε ένα βράδυ στο σπίτι της.

Δύο εβδομάδες μετά, η Κρουζ ζήτησε να φορέσει την τυπική στολή με παντελόνι και ένα πουκάμισο με κουμπιά, αλλά ο διευθυντής αρνήθηκε το αίτημά της. Αρκετές μέρες αργότερα, απολύθηκε.

Στην καταγγελία της, η Κρουζ ισχυρίζεται ότι η συνεργασία τερματίστηκε ως αντίποινα για τις καταγγελίες της. (Η αγωγή είναι ακόμη σε εξέλιξη· οι δικηγόροι του Γκιοκτσέ ζήτησαν να περάσει στη διαιτησία, αλλά οι δικηγόροι της Κρουζ θέλουν να παραμείνει στα δικαστήρια).

Σε μια άλλη μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2020, η Μελίσα Κομπέρε, πρώην υπάλληλος στο Nusr-Et στο Μαϊάμι, είπε ότι προσλήφθηκε ως βοηθός σερβιτόρου και αργότερα μεταφέρθηκε ως βοηθός στα κοκτέιλς. Στην καταγγελία της ισχυρίζεται ότι δεν προήχθη σε σερβιτόρο, παρά τη δεκαετή εμπειρία της, λόγω του φύλου της. Οπως σημειώνει η Κομπέρε: «Είχα περισσότερα προσόντα από πολλούς από τους άνδρες, ειδικά από έναν άνδρα που προσλήφθηκε ως σερβιτόρος ενώ δεν είχε εργαστεί ποτέ σε αυτή τη θέση προηγουμένως σε κανένα εστιατόριο».

Υποστήριξε επίσης ότι ο Γκιοκτσέ ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την απόφαση. Αν και τελικά προήχθη σε θέση σερβιτόρου, τόνισε στην καταγγελία της ότι αναγκαζόταν είτε να εγκαταλείψει τη βάρδια της είτε να επιστρέψει στη θέση της βοηθού στα κοκτέιλς όποτε βρισκόταν ο Γκιοκτσέ στην πόλη, ώστε να μην τη «βλέπει». Τον Νοέμβριο του 2018 απολύθηκε, όταν ένας πελάτης παραπονέθηκε πως βρήκε ένα κομμάτι γυαλί στο τραπέζι του, αναφέρει η μήνυση.

Αν και εμπλέκονταν τουλάχιστον επτά υπάλληλοι, σύμφωνα με την καταγγελία, οι μόνοι δύο που απολύθηκαν ήταν γυναίκες. Η Κομπέρε και το εστιατόριο κατέληξαν σε μια συμφωνία διακανονισμού το 2021. Το Nusr-Et του Μαϊάμι δεν απάντησε σε ερωτήσεις γι’ αυτή την αγωγή, ούτε ο δικηγόρος της Κομπέρε. Οι δικηγόροι του Γκιοκτσέ αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς της.

Η Κομπέρε ήταν επίσης ο κύριος ενάγων σε μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε κατά του εστιατορίου σχετικά με την παράνομη διανομή φιλοδωρημάτων. Οι δικηγόροι του Γκιοκτσέ αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και η αγωγή αποφασίστηκε υπέρ του εστιατορίου. (Σε δήλωσή της, η δικηγόρος του Γκιοκτσέ σημείωσε ότι «ο Nusret πάλεψε και κέρδισε μια δίκη στο Μαϊάμι, όπου οι υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν πληρώνονταν σωστά». Ο δικηγόρος της Κομπέρε αρνήθηκε να σχολιάσει).

Καταγγελίες για διακρίσεις υπάρχουν σε πολλαπλές αγωγές κατά του Γκιοκτσέ και των εστιατορίων του. Στην κατάθεσή της, η Ε. Κρουζ σημείωσε ότι άλλες γυναίκες υπάλληλοι -πολλές από τις οποίες ήταν από την Τουρκία- δεν φορούσαν τα ίδια ρούχα που είχε υποχρεωθεί να φοράει αυτή.

Σε μια καταγγελία που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, ο Αντζελο Μαχέρ, σερβιτόρος στο Nusr-Et της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι απολύθηκε τον Μάρτιο του 2020 επειδή μίλησε ενάντια σε αυτό που ονόμασε «διακρίσεις στην απασχόληση λόγω εθνικότητας». Παρά τις «προηγούμενες ισχυρές επιδόσεις του», λέει ότι δεν προσλήφθηκε ξανά μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid-19, κάτι που δεν συνέβη με τους υπαλλήλους τουρκικής καταγωγής, που πήραν τη δουλειά τους πίσω.

Η μήνυση ανέφερε επίσης ότι οι Τούρκοι υπάλληλοι δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση για τα λάθη τους – τον ίδιο ισχυρισμό επαναλάμβανε ένας άλλος πρώην υπάλληλος που μίλησε με το Insider.

Ο Μαχέρ, ο οποίος προσδιορίζεται ως Λατίνος, είπε στην κατάθεσή του ότι ένας συνάδελφός του τον αποκαλούσαν «ισπανικό σκατό» και ότι υπέφερε από «ψυχική και σωματική αγωνία» αφού ο χώρος εργασίας έγινε τόπος «σωματικού και μεροληπτικού εκφοβισμού που απευθύνεται σε μη Τούρκους υπαλλήλους». 

Η συγκεκριμένη αγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε επίσημη διαμεσολάβηση πέρυσι. Ο δικηγόρος του Μαχέρ, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης την Ελίζαμπεθ Κρουζ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα πρώτα βήματα ως κρεοπώλης

Η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας ανάγκασε τον Γκιοκτσέ να εγκαταλείψει το σχολείο και να βρει δουλειά ως μαθητευόμενος κρεοπώλης, όπου έμαθε πώς να σκαλίζει, να καπνίζει και να επιλέγει κρέας.

Το 2009 ταξίδεψε στη Μέκκα των κρεάτων, το Μπουένος Αϊρες, όπως και στη Νέα Υόρκη προκειμένου για να διευρύνει τις γνώσεις του. Δεν του έκανε καμιά εντύπωση.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, σε συνέντευξή του το 2017, τόνισε ότι τα αμερικανικά ψητοπωλεία δεν είχαν κάποιο εντυπωσιακό στοιχείο που να τα καθιστά ένα αξέχαστο γεύμα. «Παίρνεις το ίδιο πιάτο, το ίδιο βούτυρο, την ίδια υπηρεσία», είπε.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Nusr-Et του Λονδίνου, οι πινελιές εντυπωσιασμού του Γκιοκτσέ ήταν παντού.

Οι επισκέπτες σε ένα τραπέζι παρήγγειλαν το «Nusret Special Sushi» -που αποτελείται από λεπτές φέτες μιας ακατέργαστης striploin μπριζόλας- και παρακολούθησαν καθώς ο σερβιτόρος έφτιαχνε ολόκληρο το πιάτο από την αρχή. Για το φινάλε, ο σερβιτόρος έβγαλε έναν πυρσό προπανίου κάτω από το τραπέζι, κρατώντας τη φλόγα αναμμένη για να τη δουν όλοι. Επειτα, σταμάτησε για λίγο περιμένοντας τους ενθουσιασμένους πελάτες να βγάλουν τα iPhone τους και να παρακολουθήσουν, μέσα από τις οθόνες τους, πώς καψάλισε το κρέας. Οι καλεσμένοι πλήρωσαν 31 δολάρια για τρία κομμάτια «σούσι».

Πρώην υπάλληλοι ανέφεραν ότι η πολυτέλεια αυτή είναι παρωδία. Τα πάντα, από τις χαρτοπετσέτες μέχρι τα γυάλινα σκεύη, ήταν «διαβολικά φτηνά», είπε ο πρώην μπάρμαν στο Nusr-Et του Λονδίνου. Οι στολές από πολυεστέρα ήταν «οι πιο φρικτές που έχω φορέσει ποτέ», πρόσθεσε. (Στη μήνυσή της για κλοπή φιλοδωρήματος, η Κομπέρε ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να πληρώσει και να συντηρήσει η ίδια τη στολή).

«Ηταν λεπτές», είπε ο μπάρμαν, περιγράφοντας πώς σκίστηκε το σακάκι του ύστερα από μία εβδομάδα χρήσης.

Επίσης γίνονταν διάφορα κόλπα. Αν οι πελάτες άφηναν κρασί σε ένα μπουκάλι που αγόραζαν, οι μπάρμεν είχαν εντολή να το μεταπωλήσουν σε ποτήρια. Οταν οι έμποροι λιανικής έφερναν δείγματα κρασιού, συνήθως δωρεάν, από τους μπάρμεν είχε ζητηθεί να τα πουλήσουν σε πελάτες.

Πρώην υπάλληλοι ανέφεραν ότι τα μέλη του προσωπικού αναγκάστηκαν επίσης να πληρώσουν για τα λάθη τους – κυριολεκτικά. Μια πρώην υπάλληλος στο κατάστημα του Ντουμπάι, βοηθός σερβιτόρου, παρέδωσε κατά λάθος μια σακούλα με ό,τι είχε απομείνει από μια μπριζόλα σε λάθος τραπέζι. Το λάθος σήμαινε ότι 500 ντιρχάμ, ή περίπου 140 δολάρια, κόπηκαν από τα φιλοδωρήματά της. Η ίδια είπε στο Insider πως μια συνάδελφος της αναγκάστηκε να δώσει 3.000 ντιρχάμ επειδή έφυγαν πελάτες από τραπέζι χωρίς να πληρώσουν. «Και αυτό προφανώς δεν ήταν λάθος της. Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο. Το εστιατόριο είναι τόσο πλούσιο, κι όμως την έβαλαν να πληρώσει».

Δύο πρώην υπάλληλοι είπαν πως ένιωθαν άβολα επειδή έπρεπε να πουν ψέματα γι’ αυτά που σέρβιραν. Μια σερβιτόρα στο Ντουμπάι είπε στο Insider πως της είχε ζητηθεί να πει σε πελάτες ότι μια μπριζόλα, η οποία ήταν εκατοντάδες δολάρια πιο ακριβή από άλλη, ήταν καλύτερης ποιότητας – παρ’ όλο που ήταν από το ίδιο κομμάτι κρέατος.

Στην αγωγή του, ο Μαχέρ υποστήριξε ότι έπρεπε να πει στους πελάτες ότι το κρέας των ψητοπωλείων της Νέας Υόρκης ήταν χαλάλ – φαγητό που επιτρέπεται από το Ισλάμ – «παρά το γεγονός πως ο ισχυρισμός δεν ήταν αληθής».

Ακόμη και η διακόσμηση θεωρήθηκε ως ευκαιρία για εξοικονόμηση χρημάτων. Σύμφωνα με μια αγωγή του Απριλίου 2021 που ζητούσε 5 εκατομμύρια δολάρια, ο καλλιτέχνης Γουίλιαμ Λόγκαν Χικς, με έδρα το Μπρούκλιν, είπε ότι ο Γκιοκτσέ χρησιμοποίησε έργο τέχνης του σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο χωρίς την άδειά του.

Ο Χικς είπε ότι του ανατέθηκε να δημιουργήσει πολλές τοιχογραφίες με τον Γκιοκτσέ στην κλασική πόζα του να ρίχνει αλάτι, που ωστόσο είχαν άδεια χρήσης μόνο για τα εστιατόρια του Nusr-Et. Ομως ο σταρ του Instagram χρησιμοποίησε τις εικόνες του Χικς και αλλού – σε μενού, σε αλατοπίπερα, σε υγρά μαντηλάκια και σε πινακίδες στάθμευσης.

Οταν ο Χικς και οι δικηγόροι του έστειλαν μια επιστολή προειδοποιώντας τον Γκιοκτσέ ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση των αυθεντικών έργων του, ο Τούρκος σταρ συνέχισε να τυπώνει το έργο τέχνης σε περισσότερα από τα εστιατόριά του, σύμφωνα με τη μήνυση. (Ο δικηγόρος του Χικς είπε στο Insider ότι η μήνυση διευθετήθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε με τι πόσο. Σε ένα υπόμνημα, οι δικηγόροι του Γκιοκτσέ υποστήριξαν ότι το έργο τέχνης βασίστηκε σε μια πρωτότυπη φωτογραφία που ανήκε στον ίδιο τον ιδιοκτήτη των εστιατορίων).

Πολλοί πρώην υπάλληλοι περιέγραψαν την επιθετική κουλτούρα πωλήσεων των εστιατορίων, μια κουλτούρα που θα άφηνε πολλούς πελάτες με τετραψήφιους και πενταψήφιους λογαριασμούς.

«Ηταν απλώς για να βγάλω όσο περισσότερα χρήματα γινόταν από τους ανθρώπους που έρχονταν», είπε ο πρώην επικεφαλής σομελιέ του καταστήματος στο Λονδίνο, ο οποίος πουλούσε τακτικά αλκοόλ αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Σύμφωνα με μηνύσεις και άλλα έγγραφα που εξετάστηκαν από το Insider, αυτά τα έσοδα δεν έφταναν πάντα στους υπαλλήλους του Γκιοκτσέ.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Γκιοκτσέ ήρθε σε συμβιβασμό με τέσσερις πρώην υπαλλήλους σε ένα από τα εστιατόριά του στη Νέα Υόρκη για 230.000 δολάρια.

Ισχυρίστηκαν, σε καταγγελία προς το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, ότι το εστιατόριο τούς κρατούσε τα φιλοδωρήματα και όταν παραπονέθηκαν τους απέλυσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις καταγγελίες, η δικηγόρος του Τούρκου σταρ, είπε: «Οπως και οι άλλες υποθέσεις στην αρχική σας έρευνα, έτσι και αυτές επιλύθηκαν πριν από αρκετά χρόνια».

Ο Μαχέρ είπε στην αγωγή του ότι δεν του επέτρεπαν να λαμβάνει φιλοδωρήματα όταν σέρβιρε διασημότητες, όπως ο ράπερ French Montana, στο εστιατόριο της Νέας Υόρκης.

Σε άλλη αγωγή από το 2019, ένας άλλος πρώην σερβιτόρος της Νέας Υόρκης, ο Μουστάφα Φτέτζα, ισχυρίστηκε ότι ο Γκιοκτσέ έκοψε 3% από τα φιλοδωρήματα πριν τα μοιράσει στους υπαλλήλους. Η αγωγή ανέφερε ότι η διοίκηση «απέλυε συστηματικά κάθε σερβιτόρο που παραπονιόταν ότι δεν έπαιρνε φιλοδωρήματα», συμπεριλαμβανομένου του Φτέτζα.

Ο πρώην σερβιτόρος συμβιβάστηκε με τον Γκιοκτσέ τον Ιούλιο του 2020 για 300.000 δολάρια. Οι δικηγόροι του Φτέτζα δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Οι δικηγόροι του Γκιοκτσέ χαρακτήρισαν τις αξιώσεις «ανάξιες αναφοράς».

Το 2018 και το 2019, καθώς ο Γκιοκτσέ επέκτεινε την αυτοκρατορία του κρέατος στις ΗΠΑ, ζήτησε από πέντε από τους ψήστες του στην Κωνσταντινούπολη να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του, σύμφωνα με αγωγή του Αυγούστου του 2021.

Ο Γκιοκτσέ κατέθεσε έγγραφα για να αποκτήσει βίζα γι’ αυτούς που έλεγαν ότι θα είχαν υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας και διευθυντικές ευκαιρίες, αναφέρει η αγωγή. Ομως η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκαν ως «ψήστες», οι υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι έπρεπε να εκτελούν άσχετα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού τουαλετών και της προετοιμασίας «ειδικών γευμάτων για τους διευθυντές και τον Γκιοκτσέ όταν ήταν παρών».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, οι ψήστες έπρεπε επίσης να κάνουν «εργασίες ασφαλείας», συμπεριλαμβανομένης της «παραμονής στα εστιατόρια όλη τη νύχτα για να διασφαλίσουν ότι τα κτίρια δεν θα υποστούν βανδαλισμό», υποστηρίζει η αγωγή.

Είπαν επίσης ότι έπρεπε να εργάζονται «εξαντλητικές ώρες» και δεν πληρώνονταν υπερωρίες, όπως απαιτεί ο νόμος της Νέας Υόρκης. (Η μήνυση απορρίφθηκε οικειοθελώς· ένας δικηγόρος των ψηστών είπε στο Insider ότι η υπόθεση «επιλύθηκε φιλικά»).

Ο διευθυντής που βοήθησε τον Γκιοκτσέ να ανοίξει τα εστιατόριά του στο Μαϊάμι και στη Νέα Υόρκη είπε ότι μεγάλο μέρος των εργασιών είχε γίνει με τον «τρόπο της Κωνσταντινούπολης», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συμμόρφωση με τους τοπικούς νόμους.

«Τα εστιατόρια διοικούνταν από άλλα άτομα που ήταν κοντά του. Ο ίδιος ήταν τόσο δημοφιλής στο Διαδίκτυο που, πραγματικά, δεν νομίζω πως έδινε τη βαρύτητα που απαιτούνταν γι’ αυτό που έκανε», είπε.

Τα εστιατόρια του Γκιοκτσέ είναι γεμάτα μόνο όταν ο ίδιος βρίσκεται στην πόλη, για να τραβήξει ο κόσμος φωτογραφίες από την παροιμιώδη κίνηση του με το αλάτι, είπαν πρώην υπάλληλοι.

Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Γκιοκτσέ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της διασημότητάς του.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Προσφάτως μπήκε στον αγωνιστικό χώρο μετά την ιστορική νίκη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο επί της Γαλλίας, βγάζοντας selfie με παίκτες, και μάλιστα τους άρπαξε το χρυσό κύπελλο – δίνοντας αφορμή για έρευνα από τη FIFA. (Σε μια δήλωση που δόθηκε στο Insider, εκπρόσωπος της FIFA είπε ότι «η έρευνα ήταν εσωτερική και δεν θα σχολιάσουμε πέρα από αυτό»).

Προφανώς με τη σκέψη πως ό,τι δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο τροφοδοτεί τη φήμη του, ο Γκιοκτσέ δημοσίευσε έξι φωτογραφίες -δύο με την υπογραφή του- με τον ίδιο να κρατά το τρόπαιο και να ποζάρει με τα αστέρια της Αργεντινής.

Σε άλλες φωτογραφίες, ο Γκιοκτσέ, φορώντας τα κλασικά γυαλιά ηλίου του, στέκεται πίσω από τον Λιονέλ Μέσι. Ο Τούρκος σόουμαν απλώνει το χέρι για να πιάσει το μπράτσο του διάσημου αθλητή, αλλά ο Μέσι, πανηγυρίζοντας με τους συμπαίκτες του, τον απορρίπτει και του γυρίζει την πλάτη.

Πηγή: Insider

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT