Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε από το Λονδίνο να ηγηθεί «αεροπορικού συνασπισμού» για το Κίεβο

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε από το Λονδίνο να ηγηθεί «αεροπορικού συνασπισμού» για το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένει συγκεκριμένη στήριξη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συζήτησε την Πέμπτη με τον Τίμοθι Μπάροου, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Βρετανού πρωθυπουργού, την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής υποστήριξης για την Ουκρανία και κάλεσε τη βρετανική πλευρά να πρωτοστατήσει στον λεγόμενο «συνασπισμό πολεμικών αεροπλάνων» για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του.

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να συνεχίσετε να πείθετε τους εταίρους σας για την ανάγκη παροχής στην Ουκρανία με όλα τα απαραίτητα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό», είπε ο κ. Ζελένσκι, σημειώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας στην αμυντική υποστήριξη προς την Ουκρανία

Ο δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της περαιτέρω αμυντικής βοήθειας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Β. Ζελένσκι τόνισε τη σημασία της παραλαβής δυτικών πολεμικών αεροσκαφών από διεθνείς εταίρους, καθώς και άλλων τύπων όπλων που είναι απαραίτητα για την απόκρουση των Ρώσων εισβολέων. Κάλεσε τη Μεγάλη Βρετανία να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός συνασπισμού πολεμικών αεροσκαφών για την Ουκρανία ο οποίος θα παρέχει στη χώρα τα τόσο αναγκαία μαχητικά αεροπλάνα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους αυτό το καλοκαίρι. Ο Β. Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ουκρανία αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής που θα φέρους το τέλος του πολέμου πιο κοντά και θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος της διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ, δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται έως και 200 ​​αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων δυτικής παραγωγής, ενώ προτεραιότητα είναι η παραλαβή αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale και τα Swedish Gripen εξετάζονται ως επιλογή.

Η ουκρανική πλευρά επιμένει εδώ και καιρό ότι οι εταίροι θα πρέπει να προμηθεύουν στο Κίεβο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αεράμυνας.

Πηγή: Ukrinform, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT