Σε δημοπρασία το πορτρέτο του Ο. Τζέι Σίμπσον που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ

Σε δημοπρασία το πορτρέτο του Ο. Τζέι Σίμπσον που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ

Ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γουόρχολ εκείνη την ημέρα ανέφερε: «Είχε μούσι πέντε ημερών και σκέφτηκα ότι οι φωτογραφίες θα ήταν απαίσιες»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1977 ο Άντι Γουόρχολ δούλευε το project ”Athletes”, πορτρέτα κορυφαίων αθλητικών προσωπικοτήτων που, κατά την άποψή του, αποκτούσαν σημασία πέραν των σπόρ. Ανάμεσα στους Μοχάμεντ Άλι, Πελέ, Κρις Έβερτ, Τζακ Νίκλαους και Ντόροθι Χάμιλ ήταν και το όνομα του Ο. Τζέι Σίμπσον. 

Το πορτραίτο, το οποίο παραγγέλθηκε από τον φίλο του Γουόρχολ και συλλέκτη Ρίτσαρντ Γουάισμαν, έμεινε 19 χρόνια στο Pro Football Hall of Fame στο Κάντον του Οχάιο.

Ο Γουόρχολ φωτογράφισε τον Σίμπσον στο Μπάφαλο στις 19 Οκτωβρίου 1977. Σύμφωνα με τον κατάλογο της δημοπρασίας, ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του καλλιτέχνη ανέφερε: «Είχε μούσι πέντε ημερών και σκέφτηκα ότι οι φωτογραφίες θα ήταν απαίσιες». 

Υπογεγραμμένο τόσο από τον Σίμπσον όσο και από τον Γουόρχολ, το πορτρέτο χαρακτηρίζεται από τον οίκο δημοπρασιών Phillips ως «ένα έργο που φέρνει κοντά δύο από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του 20ού αιώνα». Ο οίκος εκτιμά ότι το πορτρέτο θα πωληθεί ανάμεσα στα 300.000 με 500.000 δολάρια. Όπως και με οποιονδήποτε από τους αθλητές της σειράς, ο Σίμπσον δεν έχει δικαιώματα από τα έσοδα, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.

«Ο Γουόρχολ σίγουρα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πώς θα αντιμετωπιζόταν ο Ο’ Τζέι Σίμπσον 46 χρόνια μετά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάνλεϊ επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης τέχνης του οίκου, ο οποίος δημοπρατεί το έργο στις 16 Μαΐου.

Η «υπόθεση Ο. Τζέι Σίμπσον» έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στα δικαστικά και τηλεοπτικά χρονικά, έχει καταγραφεί και εξετασθεί από πολλές οπτικές, σε πολλές τηλεοπτικές σειρές (με πιο πρόσφατο ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix). Η ιστορία ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1994, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ένα σκυλάκι με ματωμένες πατούσες, αλλά όχι τραυματισμένο, κυκλοφορούσε σαν χαμένο στο Μπρέντγουντ, μια ακριβή περιοχή του Λος Άντζελες. Ένας κάτοικος της περιοχής που το αναγνώρισε και το οδήγησε στο σπίτι του, είδε την πόρτα της αυλής στο μικρό συγκρότημα διαμερισμάτων ανοιχτή. Δυο μαχαιρωμένα πτώματα κείτονταν κοντά στην είσοδο, ενός άντρα και μιας γυναίκας. Η γυναίκα ήταν η 35χρονη Νικόλ Μπράουν Σίμπσον, η πρώην σύζυγος του θρύλου του ράγκμπι και τηλεαστέρα Ο. Τζέι Σίμπσον. Ο άντρας θα αναγνωρισθεί αργότερα ως ο Ρόναλντ Γκόλντμαν, 25χρονος ηθοποιός που εργαζόταν ως σερβιτόρος.

Μετά την 8μηνη δίκη και την εξέταση 150 μαρτύρων, οι ένορκοι ανακοίνωνουν στις 3 Οκτωβρίου 1995 ότι ο Ο. Τζέι Σίμπσον δεν είναι ένοχος για τις δολοφονίες της Νικόλ Μπράουν και του Ρόναλντ Γκόλντμαν. 

Με πληροφορίες από Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT