Βουλγαρία: Αμεση ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν θέλει η κυβέρνηση που προτείνει ο Πετκόφ

Βουλγαρία: Αμεση ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν θέλει η κυβέρνηση που προτείνει ο Πετκόφ

Με πρωθυπουργό έναν ακαδημαϊκό, η φιλελεύθερη παράταξη ζητεί ψήφο ανοχής από το κοινοβούλιο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν, που επηρεάζει δυνητικά και τις διαδικασίες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και την είσοδο στην ευρωζώνη θα επιδιώξει κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλγαρία αν η προτεινόμενη κυβέρνηση του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ, υπό τον ακαδημαϊκό Νικολάι Ντένκοφ, λάβει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη ο συνασπισμός των κομμάτων «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» του κ. Πετκόφ και «Δημοκρατική Βουλγαρία» του Χρίστο Ιβανόφ που ήρθε δεύτερος στις εκλογές της 2ας Απριλίου, ανακοίνωσε ότι εφόσον ο νικητής των εκλογών Μπόικο Μπορίσοφ δεν καταφέρει –όπως διαφαίνεται- να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή, θα προτείνει κυβέρνηση υπό τον κ. Ντένκοφ.

Η φιλελεύθερη παράταξη με επικεφαλής τον κ. Πέτκοφ φαίνεται να ελπίζει σε ψήφο ανοχής από το βουλγαρική κοινοβούλιο ώστε να μπορέσει επιτέλους να κυβερνηθεί η γειτονική χώρα ύστερα από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια που παράγουν αλλεπάλληλα κατακερματισμένα κοινοβούλια.

Ο συνασπισμός κομμάτων «Συνεχίζουμε την Αλλαγή»-«Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB) ανέδειξε 64 βουλευτές πριν έναν μήνα, πέντε λιγότερους από το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ. Οι καταγγελίες περί διαφθορές και οι προσωπικές αντιπαλότητες έχουν καταστήσει αδύνατη ως τώρα τη δημιουργία βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού.

Στις δηλώσεις τους οι επιτελείς του PP-DB την Τρίτη στη Σόφια υποσχέθηκαν ότι μια κυβέρνησή τους θα βασιστεί σε πέντε κύριους άξονες: Την ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν εντός του έτους, την είσοδο στην Ευρωζώνη, τη μείωση του πληθωρισμού, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, και μια νέα προσέγγιση στην επιλογή και χρηματοδότηση περιφερειακών έργων.

Στο προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Ασέν Βασίλεφ, ενώ υπουργός Εξωτερικών θα είναι η Ιρένα Ντιμιτρόβα.

Πηγή: ΒΤΑ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT