Συλλήψεις για λαθρεμπόριο στο σκοτεινό Διαδίκτυο

Συλλήψεις για λαθρεμπόριο στο σκοτεινό Διαδίκτυο

Στα χέρια των αμερικανικών αρχών 288 ύποπτοι έπειτα από παγκόσμια επιχείρηση – Κατασχέθηκαν 51 εκατ. ευρώ, ναρκωτικά και όπλα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη σύλληψη περισσότερων των 288 υπόπτων και την κατάσχεση 51 εκατ. ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από διεθνή σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά και δεδομένα στο «σκοτεινό Ιντερνετ» (dark web) ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ.

«Το υπουργείο μας κινείται αποφασιστικά εναντίον των παράνομων συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα», είπε ο Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της κοινής αστυνομικής επιχείρησης με τη Europol σε διάφορες χώρες, εντοπίσθηκαν περισσότερα από 850 κιλά ναρκωτικών ουσιών και λογισμικό διαχείρισης της δημοφιλούς πλατφόρμας του σκοτεινού Ιντερνετ Monopoly Market, μέσω της οποίας μπορούσε κανείς να αγοράσει όπλα, ναρκωτικά, λογισμικό υποκλοπών και πολλά άλλα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο Γκάρλαντ ανέφερε ότι 153 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου κατοίκου της Καλιφόρνιας, ο οποίος πούλησε συνθετική ηρωίνη φεντανίλ και μεθαμφεταμίνες αξίας 2 εκατ. δολαρίων μέσω της σελίδας.

Η γερμανική αστυνομία είχε δεσμεύσει το λογισμικό διαχείρισης της παράνομης πύλης αγορών Monopoly τον Δεκέμβριο του 2021, για να συνεργασθεί στενά με τη Europol και τις διεθνείς υπηρεσίες καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών προκειμένου να αντλήσουν ακριβείς πληροφορίες για τη σπείρα.

Η επιχείρηση Spec-Tor, που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος, αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης Hydra του 2022 και της Genesis Market του 2023, με στόχο τη «διατάραξη» της λειτουργίας του darknet. Η ανωνυμία που προφέρει το σκοτεινό Διαδίκτυο επιτρέπει την άμεση και σχεδόν απρόσκοπτη διακίνηση κεφαλαίων και την ανταλλαγή πληροφοριών μακριά από τα βλέμματα διωκτικών υπηρεσιών. Στη διεθνή επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις ασφαλείας από το αμερικανικό FBI, την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA, το γραφείο ερευνών των αμερικανικών ταχυδρομείων και την υπηρεσία δημοσίων εσόδων IRS.

Αστυνομικές και εισαγγελικές υπηρεσίες που συμμετείχαν στην επιχείρηση προέρχονταν από την Αυστρία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ελβετία και τη Βρετανία.

Η παράνομη διακίνηση κεφαλαίων μέσω κρυπτονομισμάτων και σκοτεινού Διαδικτύου αποτελεί σοβαρή απειλή για τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT