Ρουάντα: Tουλάχιστον 109 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Ρουάντα: Tουλάχιστον 109 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Σε τουλάχιστον 109 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην δυτική και βόρεια Ρουάντα.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τουλάχιστον 109 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην δυτική και βόρεια Ρουάντα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της αφρικανικής χώρας, ενώ οι αρχές αναζητούν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί.

Παράλληλα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη γειτονική Ουγκάντα.

«Η κύρια προτεραιότητά μας τώρα είναι να φτάσουμε σε κάθε σπίτι που έχει υποστεί ζημιές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε όποιον άνθρωπο ενδέχεται να έχει παγιδευτεί», δήλωσε στο Reuters ο Φρανσουά Χαμπιτεγκέκο, κυβερνήτης της Δυτικής Επαρχίας της Ρουάντα.

Στην επαρχία αυτή ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 95, πρόσθεσε. Στον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο Rwanda Broadcasting Agency συμπεριλαμβάνονται και οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βόρεια Επαρχία της χώρας.

Οι περιοχές που επλήγησαν χειρότερα στην Δυτική Επαρχία είναι η Ρούτσιρο, όπου υπάρχουν 26 νεκροί, η Νιαμπίχου, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 19, και οι Ρουμπάβου και Νγκορορέρο, οι οποίες είχαν 18 νεκρούς έκαστη.

Ο Χαμπιτεγκέκο πρόσθεσε ότι η βροχή άρχισε να πέφτει χθες γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) και ότι ο ποταμός Σεμπέγια υπερχείλισε.

«Το χώμα ήταν ήδη μουσκεμένο από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, από τις οποίες είχαν προκληθεί κατολισθήσεις», συνέχισε.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρουάντα προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο για τον μήνα Μάιο στη χώρα.

Στη γειτονική Ουγκάντα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην ορεινή περιοχή Κισόρο, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ρουάντα, σύμφωνα με το γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στην Ουγκάντα.

Οι πέντε από τους νεκρούς ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στην Ουγκάντα.

Η Ρουάντα αντιμετωπίζει επίσης σφοδρές και συνεχείς βροχοπτώσεις από τα τέλη Μαρτίου και τις τελευταίες μέρες έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις και σε άλλες περιοχές, όπως η Κασέσε κοντά στα Όρη Ρουβενζόρι, όπου οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια και εκτόπισαν εκατοντάδες ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT