ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη Πολιτεία που «κόβει» το φυσικό αέριο στα προς ανέγερση κτίρια

ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη Πολιτεία που «κόβει» το φυσικό αέριο στα προς ανέγερση κτίρια

Από το 2026 και μετά, στα προς ανέγερση κτίρια γραφείων και διαμερισμάτων έως και επτά ορόφων θα υπάρχει μόνο ηλεκτρική εγκατάσταση. Τρία χρόνια αργότερα, το μέτρο θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και μεγαλύτερα κτίρια. Εξαιρούνται νοσοκομεία και χώροι εστίασης.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που θα απαγορεύσει δια νόμου τη χρήση φυσικού αερίου σε ορισμένα από τα προς ανέγερση κτίρια, ξεκινώντας από το 2026, με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων και του λόμπι των ορυκτών καυσίμων που θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή είναι καταχρηστική και κοστοβόρα.

Η πολιτειακή Βουλή και η Γερουσία ενέκριναν αργά το βράδυ της Τρίτης την πρόταση, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, ύψους 229 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της Νέας Υόρκης. 

Δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει ή εξετάζουν μέτρα ακόμη και για την πλήρη απαγόρευση του φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές. Συναντούν, ωστόσο, ισχυρή αντίσταση από εστιατόρια, εταιρείες κατασκευής οικιακών συσκευών και από το λόμπι της βιομηχανίας αερίου.

«Η αντισυνταγματική απαγόρευση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα, θα εκτοξεύσει τους λογαριασμούς και θα αυξήσει το κόστος στέγασης», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρόμπερτ Ορτ.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, εάν αυτός δεν ανατραπεί στην πορεία, από το 2026 και μετά στις «μικρές» οικοδομές (κτίρια γραφείων και διαμερισμάτων μέχρι επτά ορόφων) θα υπάρχει μόνο ηλεκτρική εγκατάσταση. Τρία χρόνια αργότερα, το μέτρο θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και τα μεγαλύτερα κτίρια.

Από το μέτρο εξαιρούνται νοσοκομεία, υποδομές και χώροι εστίασης. Θα εξαιρεθούν επίσης τα κτίρια, ανεξαρτήτως χρήσης, εφόσον το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Τα υπάρχοντα κτίρια και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα δεν επηρεάζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT