Κίνα: Το Πεκίνο προειδοποιεί ενάντια στην «επέκταση» του ΝΑΤΟ στην Ασία

Κίνα: Το Πεκίνο προειδοποιεί ενάντια στην «επέκταση» του ΝΑΤΟ στην Ασία

Η Κίνα διεμήνυσε σήμερα ότι απαιτείται «υψηλού επιπέδου επαγρύπνηση» απέναντι στην «προς ανατολάς επέκταση» του ΝΑΤΟ, μετά τις αναφορές που θέλουν τη Συμμαχία να ανοίγει γραφείο συνδέσμου στην Ιαπωνία.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα διεμήνυσε σήμερα ότι απαιτείται «υψηλού επιπέδου επαγρύπνηση» απέναντι στην «προς ανατολάς επέκταση» του ΝΑΤΟ, μετά τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στην Ιαπωνία.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο του γραφείο συνδέσμου στην Ασία, στην Ιαπωνία, προκειμένου να διευκολύνει τις συνομιλίες με χώρες εταίρους όπως είναι η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές προκλήσεις που προέρχονται από την Κίνα και τη Ρωσία, όπως μετέδωσε χθες Τετάρτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei Asia, επικαλούμενο ως πηγές αξιωματούχους της Ιαπωνίας και του ΝΑΤΟ.

Το Nikkei Asia ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι αυτό το γραφείο αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο χρόνο στο Τόκιο.

Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η Ασία είναι «δεν πρέπει να είναι αρένα μάχης για τη γεωπολιτική».

«Η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η ανάμιξη σε περιφερειακές υποθέσεις, οι προσπάθειες να καταστραφεί η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, και η ώθηση σε αντιπαράθεση απαιτεί υψηλή επαγρύπνηση από χώρες στην περιοχή», δήλωσε η Μάο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείσα σχετικά με την αναφορά του Nikkei Asia, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, δήλωσε νωρίτερα πως η Συμμαχία δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Το ΝΑΤΟ έχει γραφεία και διευθετήσεις συνδέσμου με έναν αριθμό διεθνών οργανισμών και χωρών εταίρων, και οι σύμμαχοι αποτιμούν τακτικά αυτές τις διευθετήσεις συνδέσμου προκειμένου να διασφαλίσουν πως εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των εταίρων μας», είπε.

Η Λουνγκέσκου δήλωσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει στενή συνεργασία με την Ιαπωνία η οποία εξακολουθεί να ενισχύεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT