Πρώτη επίσκεψη Πακιστανού ΥΠΕΞ στην Ινδία έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια

Πρώτη επίσκεψη Πακιστανού ΥΠΕΞ στην Ινδία έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια

Ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ ήταν ο τελευταίος Πακιστανός ηγέτης που επισκέφθηκε την Ινδία το 2014 για να παραστεί τότε στην τελετή ορκωμοσίας του ομολόγου του, Ναρέντρα Μόντι.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Μπιλαουάλ Μπούτο, έφθασε σήμερα στην Ινδία για να πάρει μέρος στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιείται στην Γκόα.

Παρότι δεν είναι προγραμματισμένη κάποια διμερής συνάντηση ανάμεσα σε Πακιστανούς και Ινδούς υπουργούς, αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη πιθανόν να σταθεί αφορμή για να σπάσει ο πάγος και να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ είναι ο τελευταίος Πακιστανός ηγέτης που επισκέφθηκε την Ινδία το 2014 για να παραστεί τότε στην τελετή ορκωμοσίας του ομολόγου του, Ναρέντρα Μόντι.

Η επίσκεψη του Μπούτο σηματοδοτεί την πρώτη διπλωματική επαφή μετά το αεροπορικό πλήγμα από την Ινδία στο Πακιστάν το 2019 που είχε στόχο ενόπλους που λέγεται ότι μάχονταν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Οι πακιστανικές αεροπορικές δυνάμεις απάντησαν καταρρίπτοντας ένα ινδικό μαχητικό που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Πακιστάν και συνέλαβαν τον πιλότο, τον οποίο απελευθέρωσαν λίγες μέρες αργότερα.

Το Πακιστάν υποβάθμισε τους διπλωματικούς δεσμούς του, ανέστειλε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και διέκοψε τις διασυνοριακές υπηρεσίες μεταφορών έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν βρεθεί σε πόλεμο τρεις φορές με φόντο την περιοχή του Κασμίρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT