Ταξίδι «συμφιλίωσης» από τον Μακρόν στη Γερμανία τον Ιούλιο

Ταξίδι «συμφιλίωσης» από τον Μακρόν στη Γερμανία τον Ιούλιο

Παρίσι και Βερολίνο έχουν «συγκρουστεί» το περασμένο διάστημα για θέματα που σχετίζονται με την Κίνα, την πυρηνική ενέργεια και την ευρωπαϊκή οικονομία.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Γερμανία στις αρχές Ιουλίου, με την επικείμενη επίσκεψή του εκεί ωστόσο να σκιάζεται από μια σειρά από γαλλογερμανικές διαφωνίες που έχουν βγει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν «συγκρουστεί» για θέματα που σχετίζονται με την Κίνα, την πυρηνική ενέργεια και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Μακρόν αναμένεται να φτάσει στη Γερμανία στις 2 Ιουλίου πραγματοποιώντας διήμερη ή τριήμερη επίσκεψη.

Κατά την παραμονή του εκεί, ο Γάλλος ηγέτης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.  

Η επίσκεψη Μακρόν έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Βερολίνο και Παρίσι εξακολουθούν να διαφωνούν σε βασικούς τομείς πολιτικής. Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, το γεγονός ότι η Γαλλία θέλει να χαρακτηριστεί «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια, αλλά και η στάση της ΕΕ στον άξονα των εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων ΗΠΑ – Κίνας, είναι κάποια από τα βασικά «αγκάθια» που γεννούν διαφωνίες στις σχέσεις Γερμανίας – Γαλλίας. Η δήλωση του Μακρόν, σε συνέντευξή του στο POLITICO τον περασμένο μήνα, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου.

Παράλληλα ωστόσο και παρά τις διαφωνίες τους, Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζονται να θέλουν να εντείνουν τη συνεργασία τους με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και σε μέτωπα όπως είναι εκείνα του υδρογόνου, των μικροτσίπ και των αμυντικών εξοπλισμών.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, έχει δηλώσει, ήδη από τις αρχές Μαΐου, ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του πριν από τα μέσα Ιουλίου για να συζητήσουν την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης, το οποίο υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει στο μέλλον τα γερμανικά Leopard 2 και τα γαλλικά Leclerc.

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT