Οργή Ερντογάν για τον Economist

Με αφορμή πρωτοσέλιδο αφιέρωμα στις εκλογές και σχόλιο ότι «πρέπει να φύγει»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tην οργισμένη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του περιβάλλοντός του προκάλεσε η νέα εβδομαδιαία έκδοση του περιοδικού Economist, που αφιερώνει εξώφυλλο και κεντρικό άρθρο στις τουρκικές εκλογές υπό τον τίτλο «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023» και με σχόλιο πως «O Ερντογάν πρέπει να φύγει» και «Σώστε τη Δημοκρατία».

O Toύρκος πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter, απάντησε στο βρετανικό περιοδικό τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να κουνάνε το δάχτυλο στην εθνική βούληση τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων». Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί τη βούληση του τουρκικού λαού» και πρόσθεσε: «Λένε ότι ο Ερντογάν πρέπει να φύγει. Παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό του τουρκικού λαού ή προσπαθούν να του δώσουν συμβουλές; Γιατί άραγε να φύγει ο Ερντογάν;». Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι απέσυρε άρθρο του για το επόμενο τεύχος του Economist και τόνισε πως «ο τουρκικός λαός θα απαντήσει στον Economist στις 14 Μαΐου, την ημέρα των εκλογών».

Πάντως και η εφημερίδα Washington Post έκανε λόγο για έναν «αυξανόμενο δεσποτισμό ο οποίος καραδοκεί στη γειτονική χώρα, με τον κίνδυνο δικτατορίας να είναι ορατός εάν κερδίσει ο κ. Ερντογάν».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση, με αφορμή τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να ενισχύσει το αφήγημα πως σε περίπτωση νίκης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα έχει γίνει «πολιτικό πραξικόπημα της Δύσης», έναν ισχυρισμό που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού. Μέσα σε αυτό το αντιδυτικό κλίμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως ο Κιλιτσντάρογλου σχεδιάζει να αποθηκεύσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «ο λαός δεν θα σας επιτρέψει να κάνετε κάτι τέτοιο», διευκρινίζοντας πως οι S-400 θα παραμείνουν.

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών εγείρει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Κανείς στους δρόμους»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του για επεισόδια την ημέρα των εκλογών. Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο KRT, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την τουρκική προεδρία δήλωσε ότι «το βράδυ των εκλογών όταν θα νικήσουμε, κανένας να μη βγει στους δρόμους. Να μην πανηγυρίζουν. Oλοι να μείνουν στα σπίτια τους… Διότι αν βγουν για πανηγυρισμούς ίσως υπάρξουν προκλήσεις, προβοκάτσιες, ίσως βγουν στους δρόμους ένοπλοι παράγοντες. Αρα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Τέλος, ο Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση πως δεν έχει κάνει τίποτα για το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Πρέπει όμως να προσθέσω κάτι: αυτοί που συνέχεια μας συκοφαντούν, έχουν κάνει τίποτα για τα νησιά που στρατιωτικοποιεί η Ελλάδα; Ολα είναι αρλούμπες, αγαπητέ μου λαέ. Ολα είναι ψέματα. Αλλά κάντε λίγη υπομονή, το κράτος θα ξαναγίνει κράτος και όλα τα κόμματα θα ξέρουν τα όριά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγους μήνες, όταν ο Ερντογάν είχε απειλήσει με εισβολή στα ελληνικά νησιά «μια νύχτα ξαφνικά», ο Κιλιτσντάρογλου είχε παροτρύνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να επιχειρήσει να κάνει πράξη όσα λέει, «όπως το έκανε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ στην Κύπρο το 1974».

Οργή Ερντογάν για τον Economist-1
Το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού Economist που προκάλεσε την μήνιν του Τούρκου προέδρου.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT