Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ στέφθηκε το Σάββατο στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, λαμβάνοντας το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, σε μια τελετή βασισμένη στην αρχαία παράδοση, σε μιαν εποχή κατά την οποία η βρετανική μοναρχία προσπαθεί να παραμείνει επίκαιρη.
Οι σάλπιγγες ήχησαν μέσα στο μεσαιωνικό αβαείο και οι παριστάμενοι φώναξαν «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά!». Στη λειτουργία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ηγέτες, ευγενείς και διασημότητες. Εξω είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες στρατιώτες, δεκάδες χιλιάδες θεατές και αρκετοί διαδηλωτές. Παράλληλα, τη στέψη παρακολούθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 300 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Αργότερα, ο εστεμμένος Κάρολος και η Καμίλα χαιρέτησαν τα πλήθη από τον εξώστη του Μπάκιγχαμ.
Ενα ταξίδι επτά δεκαετιών
Ηταν το αποκορύφωμα ενός ταξιδιού επτά δεκαετιών για τον βασιλιά, που από διάδοχος στέφθηκε μονάρχης.
Για τη βασιλική οικογένεια και την κυβέρνηση, η περίσταση –με την κωδική ονομασία Operation Golden Orb– ήταν μια επίδειξη της βρετανικής κληρονομιάς, παράδοσης και θεάματος.
Για τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν κάτω από τον βροχερό ουρανό –χιλιάδες εκ των οποίων είχαν κατασκηνώσει από χθες το βράδυ– ήταν μια ευκαιρία να καταστούν μάρτυρες μιας ιστορικής περίστασης.
Για άλλους ήταν μία αδιάφορη ημέρα, ενώ κάποιοι προέβησαν και σε διαμαρτυρίες, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να δουν τη Βρετανία να καθίσταται αβασίλευτη δημοκρατία. Οι Αρχές προέβησαν και σε συλλήψεις.
Καθώς ξεκινούσε η μεγάλη μέρα, το Αβαείο του Ουέστμινστερ βούιζε από ενθουσιασμό. Ηταν στολισμένο με ευωδιαστά άνθη και πολύχρωμα καπέλα, καθώς έφταναν οι υψηλοί προσκεκλημένοι. Ανάμεσά τους, πλην των βασιλικών οικογενειών από όλο τον πλανήτη, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, οκτώ νυν και πρώην Βρετανοί πρωθυπουργοί, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δικαστές, παρασημοφορημένοι στρατιώτες και διασημότητες όπως η Τζούντι Ντεντς, η Εμα Τόμσον, ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Νικ Κέιβ και η Κέιτι Πέρι.
Οι… καινοτομίες
Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής αγγλικανικής λειτουργίας, που είχε ελαφρώς τροποποιηθεί για να συντονιστεί με τη σύγχρονη εποχή, ο Κάρολος, ντυμένος με κατακόκκινα και κρεμ ενδύματα, ορκίστηκε στη Βίβλο.
Ωστόσο, στον όρκο της στέψης προστέθηκε ένας πρόλογος, θέλοντας να τονίσει ότι η Εκκλησία της Αγγλίας «θα επιδιώξει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον όπου άνθρωποι όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων μπορούν να ζουν ελεύθερα». Στα ιδιαίτερα της ημέρας, η επιστολή από τη Βίβλο που διαβάστηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, που αποτελεί τον πρώτο ινδουιστή ηγέτη της Βρετανίας.
Μια χορωδία γκόσπελ ερμήνευσε το «Αλληλούια» που συντέθηκε για τη στέψη και, για πρώτη φορά, γυναίκες κληρικοί συμμετείχαν στην τελετή. Ηταν επίσης η πρώτη στέψη που περιελάμβανε εκπροσώπους της βουδιστικής, της ινδουιστικής, της εβραϊκής, της μουσουλμανικής και της θρησκείας των Σιχ.
Σε μιαν αρχαία επίδειξη βασιλικής δύναμης, ο Κάρολος χρίστηκε στη συνέχεια με λάδι από το Ορος των Ελαιών στους Αγίους Τόπους και του δόθηκε σφαίρα, ξίφη και σκήπτρα, προτού ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθετήσει το μασίφ χρυσό στέμμα, στολισμένο με περισσότερα από 400 πολύτιμα πετράδια, στο κεφάλι του μονάρχη.
Αφού τοποθετήθηκε το βαρύ στέμμα, ήχησαν σάλπιγγες και ακούστηκαν χαιρετισμοί με πυροβολισμούς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα 1.000 χρόνια της βασιλείας και οι διαμαρτυρίες
Για 1.000 και πλέον χρόνια, οι Βρετανοί μονάρχες στέφονται σε τέτοιες μεγαλειώδεις τελετές που επιβεβαιώνουν το δικαίωμά τους να κυβερνούν. Ο Κάρολος ήταν ο 40ος ηγεμόνας που ενθρονίστηκε στο Αβαείο – και, στα 74 του, ο γηραιότερος.
Ο βασιλιάς παραμένει ο αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και σύμβολο της εθνικής ταυτότητας. Βέβαια, ο Κάρολος θα πρέπει να εργαστεί για να κρατήσει ενωμένο ένα πολυπολιτισμικό έθνος και να υποστηρίξει τη μοναρχία τη στιγμή που η δημοφιλία της μειώνεται, ειδικά στους νεότερους.
Η αντιμοναρχική ομάδα Republic είπε ότι έξι από τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της, συνελήφθησαν καθώς συμμετείχαν σε διαδήλωση. Η αστυνομία, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδείξει «περιορισμένη ανοχή» σε όσους επιδιώκουν να διαταράξουν την ημέρα, δήλωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα για συνωμοσία πρόκλησης δημόσιας όχλησης.
Η περιβαλλοντική οργάνωση «Just Stop Oil» είπε ότι 10 και πλέον μέλη της συνελήφθησαν επίσης.
Οι συλλήψεις προκάλεσαν επικρίσεις ότι η αστυνομία καταστέλλει την ελευθερία του λόγου και η οργάνωση Human Rights Watch είπε ότι οι συλλήψεις ήταν «κάτι που θα περίμενε κανείς να δει στη Μόσχα, όχι στο Λονδίνο».
Το κόστος και η οικογενειακή ενότητα
Το κόστος πολλών εκατομμυρίων λιρών της όλης μεγαλοπρέπειας –το ακριβές ποσό άγνωστο, αν και λέγεται ότι αγγίζει τα 100 εκατ. στερλίνες– δημιούργησε επίσης διαμαρτυρίες εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί Βρετανοί αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και να αγοράσουν τρόφιμα.
Ωστόσο, ο Κάρολος προσπάθησε να ηγηθεί μιας μικρότερης, φθηνότερης βασιλικής «μηχανής» για τον 21ο αιώνα. Η στέψη του ήταν πιο σύντομη από την τρίωρη τελετή της Ελισάβετ, με λιγότερους καλεσμένους και με συντομευμένη πομπή.
Ταυτόχρονα, έγινε προσπάθεια να καλυφθεί η περιβόητη διαμάχη της βασιλικής οικογένειας και να επιδειχθεί ενότητα. Ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και τα τρία παιδιά τους ήταν παρόντες. Προς το τέλος της τελετής, ο Ουίλιαμ γονάτισε μπροστά στον πατέρα του και υποσχέθηκε πίστη στον βασιλιά προτού τον φιλήσει στο μάγουλο.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος του Κεντέρμπουρι κάλεσε όλους στο Αβαείο να ορκιστούν «αληθινή πίστη» στον μονάρχη. Είπε ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν στην τηλεόραση μπορούν επίσης να αποτίσουν φόρο τιμής.
Ο μικρότερος αδερφός του Ουίλιαμ, πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έχει τσακωθεί δημόσια με την οικογένεια, έφτασε μόνος. Η σύζυγός του Μέγκαν και τα παιδιά τους παρέμειναν στην Καλιφόρνια, όπου το ζευγάρι ζει από τότε που εγκατέλειψε το 2020 τη βασιλική οικογένεια.
Καθώς ο Κάρολος και τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας συμμετείχαν σε μια μεγαλειώδη στρατιωτική πομπή μετά την τελετή, ο Χάρι περίμενε έξω από το Αβαείο μέχρι να φτάσει ένα αυτοκίνητο για να τον μετακινήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φωτογραφικά «κλικ» επικεντρώθηκαν και στον μικρό πρίγκιπα Λούις, ο οποίος έκανε τους… αγαπημένους μορφασμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της στέψης.
Το «νέο» κοινό, 70 χρόνια μετά
Μεγάλα πλήθη ζητωκραύγαζαν καθώς ο Κάρολος και η Καμίλα επέβαιναν στην άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ από το Αβαείο στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενοι από πομπή 4.000 στρατιωτών και μπάντες που έπαιζαν χαρούμενες μελωδίες.
Το σημερινό κοινό είναι πολύ διαφορετικό από το κοινό που είδε την Ελισάβετ να στέφεται. Σχεδόν το 20% των παρόντων προέρχεται πλέον από εθνοτικές μειονότητες, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% τη δεκαετία του 1950. Στα βρετανικά σχολεία ομιλούνται περισσότερες από 300 γλώσσες και λιγότερο από το μισό του πληθυσμού αυτοχαρακτηρίζονται ως χριστιανοί.
Ωστόσο, άνθρωποι ήρθαν από όλο τον κόσμο και από ολόκληρη τη Βρετανία για να συμμετάσχουν στην περίσταση.
Πηγή: Associated Press
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr