«Μου μένουν λίγοι μήνες ζωής» – Η συγγραφέας Μικέλα Μούρτζια συγκλονίζει με την εξομολόγησή της

«Μου μένουν λίγοι μήνες ζωής» – Η συγγραφέας Μικέλα Μούρτζια συγκλονίζει με την εξομολόγησή της

«Ο καρκίνος δεν είναι κάτι που έχω, κάτι που είμαι, δεν είναι εχθρός που πρέπει να εξουδετερωθεί. Δεν θέλω να πολεμήσω το σώμα μου», υπογραμμίζει η Μικέλα Μούρτζια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera, η γνωστή Ιταλίδα συγγραφέας Μικέλα Μούρτζια αναφέρθηκε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, στην κατάσταση της υγείας της. «Εχω καρκίνο νεφρού σε προχωρημένο στάδιο και οι γιατροί μού είπαν ότι μου μένουν λίγοι μήνες ζωής», δήλωσε η συγγραφέας, 50 ετών, με καταγωγή από τη Σαρδηνία.

Η συνέντευξή συγκλόνισε την Ιταλία και χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως και δημόσια πρόσωπα, τη σχολίασαν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δύναμη ψυχής που συγκινεί, προκαλεί σεβασμό και δείχνει, συγχρόνως, ότι κάθε στιγμή της ζωής πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη αξιοπρέπεια.

«Ο καρκίνος δεν είναι κάτι που έχω, είναι κάτι που είμαι, είναι σύμμαχος της πολυπλοκότητάς μου, δεν είναι εχθρός που πρέπει να εξουδετερωθεί. Δεν μπορώ, δεν θέλω να πολεμήσω το σώμα μου, τον εαυτό μου», υπογραμμίζει η Μικέλα Μούρτζια. Προσθέτει, δε, ότι «επέλεξε την ανοσοθεραπεία, με βιο-φάρμακα, τα οποία δεν πλήττουν την ασθένεια, αλλά ευνοούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος», κάτι που μπορεί να της επιτρέψει να κερδίσει χρόνο. 

Οπως εξηγεί η συγγραφέας, στη φάση αυτή «δεν θα είχε νόημα να υποβληθεί σε επέμβαση, διότι υπάρχουν ήδη πολλές μεταστάσεις».

«Εζησα δέκα ζωές»

«Είμαι 50 ετών, αλλά έζησα 10 ζωές. Εκανα πράγματα τα οποία η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων δεν κάνει ούτε σε μιαν ολόκληρη ζωή. Πράγματα που δεν γνώριζα καν ότι επιθυμούσα. Εχω πολύτιμες αναμνήσεις», λέει η Ιταλίδα διανοούμενη. Το μυθιστόρημά της με τίτλο «Accabadora» έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά σε μετάφραση της Εφης Καλλιφατίδη (Μέδουσα – Σέλας Εκδοτική, 2016).

H Mικέλα Μούρτζια αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί, επίσης, ότι, αν περιέλθει σε κατάσταση που δεν θα της επιτρέπει να επικοινωνεί με το περιβάλλον και να εκφράζει τη βούλησή της, τα αγαπημένα της πρόσωπα –όπως τους ζήτησε η ίδια– θα επιλέξουν την οδό της ευθανασίας.

«Δεν είμαι μόνη, έχω 10 ανθρώπους κοντά μου, μια “queer οικογένεια”. Αγόρασα σπίτι με 10 κρεβάτια, για να μείνουμε όλοι μαζί και το μόνο που με στενοχώρησε είναι ότι μου αρνήθηκαν το στεγαστικό δάνειο, επειδή είμαι άρρωστη. Εκανα όλα όσα χρειάζονταν και τώρα παντρεύομαι. Με έναν άνδρα, αλλά θα μπορούσε και να είναι μια γυναίκα. Το να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, για εμάς, δεν ήταν ποτέ θέμα φύλου», λέει στην Corriere della Sera.

Η αναφορά στη Μελόνι και η απάντηση

H συγγραφέας, η οποία ανήκει στον χώρο της Αριστεράς, με πολιτική αναφορά, τέλος, πρόσθεσε ότι «ελπίζει να πεθάνει όταν η Τζόρτζια Μελόνι δεν θα είναι, πλέον, πρωθυπουργός», διότι θεωρεί ότι «η κυβέρνησή της είναι φασιστική». 

«Δεν τη γνώρισα προσωπικά και δεν συμμερίζομαι τις ιδέες της, αλλά θέλω να αγκαλιάσω τη Μικέλα Μούρτζια και να της πω ότι τη στηρίζουμε όλοι. Και ότι ελπίζω πραγματικά να καταφέρει να ζήσει την ημέρα που δεν θα είμαι πλέον, πρωθυπουργός –όπως εύχεται– διότι θέλω να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά αυτή για πολύ καιρό ακόμη. Καλή δύναμη, Μικέλα», απάντησε η Μελόνι μέσα από λογαριασμό της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT