Ελπίδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ από φάρμακο κατά του διαβήτη

Ελπίδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ από φάρμακο κατά του διαβήτη

Το Ozempic είχε ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό για την απώλεια σωματικού βάρους και ίσως αντιμετωπίσει και την ασθένεια του Πάρκινσον

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Φάρμακα κατά του διαβήτη, τα οποία βοηθούν παράλληλα στην απώλεια σωματικού βάρους, όπως το Ozempic της εταιρείας Novo Nordisk, έχουν ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον επενδυτών και διασημοτήτων. Τα σκευάσματα αυτά ενδέχεται να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν ορισμένες ανίατες νευρολογικές ασθένειες, όπως τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση του διαβήτη, από το Ozempic μέχρι και παλαιά φάρμακα, όπως η ινσουλίνη και η μετφορμίνη, μοιάζουν να επηρεάζουν τμήματα του μεταβολικού συστήματος, τα οποία εμπλέκονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η αμυλοειδής πρωτεΐνη, σύμφωνα με νέες ιατρικές μελέτες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η βελτίωση της μεταβολικής δραστηριότητας σε ό,τι αφορά τη γλυκόζη και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σκευασμάτων αυτών, μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμες στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Εάν τα φάρμακα αυτά αποδειχθούν αποτελεσματικά, ίσως να μπορέσουν να ανασχέσουν την πρόοδο εκφυλιστικών νευρολογικών νόσων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Πολλοί επιστήμονες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters επισήμαναν τον αυξανόμενο όγκο ιατρικών δεδομένων, τα οποία προκύπτουν από την πειραματική χορήγηση φαρμάκων κατά του διαβήτη σε ασθενείς με εκφυλιστικές νόσους του νευρολογικού. Τα πρώτα απτά αποτελέσματα απέχουν, όμως, πολλά χρόνια στο μέλλον και η επιτυχία των πειραμάτων αυτών παραμένει αμφίβολη. Το ενδιαφέρον έχει, όμως, κορυφωθεί χάρη σε ενθαρρυντικά στοιχεία που προέκυψαν από το νέο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ, που ανέπτυξαν από κοινού οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai, Biogen και Eli Lilly.

Το σκεύασμα αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αφαίρεση κολλώδους αμυλοειδούς πλάκας, η οποία συσσωρεύεται με την πάροδο των ετών στον εγκέφαλο, περιορίζοντας τη διαύγεια και οδηγώντας στη νόσο. Των επιτυχιών αυτών είχαν προηγηθεί δεκαετίες μάταιων προσπαθειών, οι οποίες είχαν κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν η θεωρία των αμυλοειδών ήταν ορθή και αν τα πειραματικά φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ ήταν αποτελεσματικά.

Κλινικές δοκιμές

Η δρ Σούζαν Κραφτ, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ουέικ Φόρεστ, μίλησε στα τέλη του 2022 σε συνέδριο για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την ανάγκη διατήρησης του παρόντος ερευνητικού ρυθμού για τα φάρμακα κατά του διαβήτη. Η δρ Κραφτ λέει σήμερα ότι δέχθηκε έκτοτε πληθώρα προτάσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ διευθύνει αυτή τη στιγμή κλινική δοκιμή προκειμένου να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα ρινικής ινσουλίνης, σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο κατά του διαβήτη για την καθυστέρηση εμφάνισης των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ.

Η φαρμακευτική αγωγή κατά του διαβήτη ενδέχεται να ενισχύει τα κλινικά οφέλη των φαρμάκων για τον έλεγχο της αμυλοειδούς πρωτεΐνης, ενώ μπορεί ακόμη και να επιτρέψει τη μόνιμη σταθεροποίηση ή ακόμη και την ανάκαμψη του ασθενούς με Αλτσχάιμερ. «Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ενεργών αυτών ουσιών, αλλά και της ινσουλίνης. Παίζουν ρόλο στην αναγέννηση του εγκεφάλου και εμποδίζουν την περαιτέρω συγκέντρωση αμυλοειδούς πρωτεΐνης», λέει η Κραφτ.

Ενδεχόμενη επιτυχία των κλινικών ερευνών θα σημάνει μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους επενδυτές και τις εταιρείες. Η γεροντική άνοια επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η αγορά των φαρμάκων κατά του Αλτσχάιμερ αναμένεται να ξεπεράσει τα 9,4 δισ. δολάρια και του Πάρκινσον τα 6,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2028.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT