Iμραν Χαν: Ο πρώην παίκτης κρίκετ με τη «σεισμική» πολιτική διαδρομή

Iμραν Χαν: Ο πρώην παίκτης κρίκετ με τη «σεισμική» πολιτική διαδρομή

Η σύλληψη Χαν είναι ο είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μία σειρά σεισμικών πολιτικών επεισοδίων, που ταλανίζουν το Πακιστάν

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένα επεισόδιο στην ταραχώδη πολιτική σταδιοδρομία του Πακιστανού πρώην πρωθυπουργού, Ιμράν Χαν, γράφτηκε στο Ισλαμαμπάντ, καθώς συνελήφθη με περιπετειώδη τρόπο όταν έφτασε στο δικαστήριο αντιμέτωπος με κατηγορίες για υπόθεση διαφθοράς.

Ο Χαν οδηγήθηκε διά της βίας σε ένα τεθωρακισμένο όχημα, περιτριγυρισμένος από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.

Η σύλληψη έγινε λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε ένα βίντεο, στο οποίο ο Χαν επαναλάμβανε τους ισχυρισμούς του, ότι το ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει δύο φορές.

Υπενθυμίζεται ότι εκδιώχθηκε από την εξουσία πέρυσι και έκτοτε είχε αποφύγει τη σύλληψη αρκετές φορές.

Η σημερινή σύλληψη Χαν είναι ο τελευταίος κρίκος μίας σειράς σεισμικών πολιτικών επεισοδίων, που ταλανίζουν το Πακιστάν. Η αρχή έγινε όταν έχασε την εξουσία, γεγονός που τον οδήγησε σε μία μετωπική σύγκρουση, τόσο με τον διάδοχό του Σεχμπάζ Σαρίφ, όσο και με τον στρατό.

Ο Καν καταγγέλλει συνωμοσία εναντίον του προκειμένου να χάσει την εξουσία και σειρά απειλών για τη ζωή του.



Η σύλληψη

Όπως ανέφερε μάρτυρας στο Reuters, λίγο αφότου ο Χαν πέρασε την πύλη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ, στο κτήριο εισήλθε ομάδα κομάντος.

Κατά άλλες πηγές, η σύλληψη έγινε έξω από το κτήριο των δικαστηρίων. Τεθωρακισμένα οχήματα μπλόκαραν την είσοδο του δικαστηρίου, ενώ ο Χαν απομακρύνθηκε λίγο αργότερα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ανέφερε ο ίδιος μάρτυρας. 

«Ο Ιμραν Χαν συνελήφθη για την υπόθεση Qadir Trust», γνωστοποίησε η αστυνομία του Ισλαμαμπάντ στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, αναφερόμενη σε μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην πρωθυπουργός.

Ωστόσο, το κόμμα του Χαν PTI κατήγγειλε «απαγωγή», με τον βουλευτή Φαουάντ Σαουντρί να κάνει λόγο για «κατάληψη» του δικαστηρίου από Πακιστανούς κομάντος και «βασανισμό των δικηγόρων».

«Πήγε για τη διαδικασία λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών και από εκεί τον πήραν οι κομάντος», καταγγέλλει η Μουσαράτ Τζαμσέντ Τσιμά του ΡΤΙ. 

Ο Χαν, πρώην σταρ του κρίκετ, απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία πέρυσι τον Απρίλιο, έπειτα από πρόταση μομφής. Την περίοδο αυτή διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου.

Τον Μάρτιο είχε ακυρωθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, αφού ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και αστυνομικών που είχαν πάει στο σπίτι του για τον συλλάβουν.


Ταραχές και επεισόδια

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα από τους οπαδούς του Χαν, που κατηγορούν τον στρατό ότι ενορχήστρωσε τη σύλληψη.

Στη Λαχόρη, οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο σπίτι του διοικητή του στρατιωτικού σώματος, σπάζοντας τζάμια και βανδαλίζοντας την ιδιοκτησία: «Σας προειδοποιήσαμε να μην αγγίξετε τον Ιμράν Χαν», φώναζαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η σύλληψη του Χαν οφείλεται στην εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς και αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια. «Η σύλληψη διενεργήθηκε από το Εθνικό Γραφείο Λογοδοσίας για πρόκληση ζημιών στο εθνικό ταμείο», υπογράμμισε.

Μετά τη σύλληψη, ο ανώτατος δικαστής του Ισλαμαμπάντ, Ααμέρ Φαρούκ, ζήτησε εξηγήσεις «μέσα σε 15 λεπτά» από τον αρχηγό της αστυνομίας και τον γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. «Ελάτε στο δικαστήριο και πείτε μας γιατί συνελήφθη ο Χαν και με ποιες κατηγορίες», τόνισε. Ο Φαρούκ προειδοποίησε ότι εάν δεν εμφανιστούν, θα καλούσε τόσο τον Χαν όσο και τον πρωθυπουργό Σαρίφ.

Το ένταλμα σύλληψης του Χαν δημοσιεύτηκε αμέσως μετά – είχε ημερομηνία 1 Μαΐου και κατέγραφε κατηγορίες για «διαφθορά».

Χαν: «Συνωμοσία που υποστηρίζεται από τη Δύση»

Από τότε που έχασε την εξουσία, ο Χαν βρίσκεται σε μια σταυροφορία ενάντια στο ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο του Πακιστάν.

Κατηγορεί τον στρατό και την κυβέρνηση του Σαρίφ για «συνωμοσία που υποστηρίζεται από τη Δύση» για την ανατροπή του και ότι βρίσκεται πίσω από μια απόπειρα δολοφονίας του τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Παντζάμπ.

Αυτή την εβδομάδα, τα ΜΜΕ των ενόπλων δυνάμεων είχαν εκδώσει μια σθεναρή διάψευση των ισχυρισμών του Χαν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η δημοτικότητα του Χαν εκτινάχθηκε στα ύψη, με πολλούς να θαυμάζουν την αποφασιστικότητά του να σταθεί απέναντι στο στρατιωτικό κατεστημένο του Πακιστάν.

Υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Σαρίφ, καθώς ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και αναμένεται ότι ο Χαν θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία στις επόμενες γενικές εκλογές, που θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Ο Χαν πίεζε την κυβέρνηση Σαρίφ να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι ο συνασπισμός που ανέλαβε την εξουσία μετά την απομάκρυνσή του είναι «παράνομος».

Iμραν Χαν: Ο πρώην παίκτης κρίκετ με τη «σεισμική» πολιτική διαδρομή-1
REUTERS/Akhtar Soomro 


Από παίκτης κρίκετ, ηγέτης του Πακιστάν

Ο Ιμραν Χαν, γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1952, ήταν ο 22ος πρωθυπουργός του Πακιστάν και αρχηγός του κόμματος Πακιστάν Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI).

Γεννημένος στη Λαχόρη, σπούδασε στο Κολέγιο Άιτσισον της γενέτειράς του, στη συνέχεια στο Βασιλικό Σχολείο του Γουόρτσεστερ και αργότερα στο Κολέγιο Κεμπλ της Οξφόρδης.

Προτού ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν διεθνής παίκτης του κρίκετ.

Ξεκίνησε να παίζει κρίκετ από την ηλικία των 13 ετών και στα 18 του έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την εθνική Πακιστάν σε ματς με την Αγγλία (1971). Έπαιξε ως το 1992 και από το 1982 ως το 1992 με διαλείμματα ήταν αρχηγός της εθνικής.

Ως αρχηγός, οδήγησε το Πακιστάν στην πρώτη του και μοναδική κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1992. Ο Χαν αποσύρθηκε από το κρίκετ το 1992, ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους παίκτες του Πακιστάν.

Τον Απρίλιο του 1996 ο Χαν ίδρυσε το Πακιστάν Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (Κίνημα του Πακιστάν για Δικαιοσύνη), ένα κεντρώο πολιτικό κόμμα, του οποίου έγινε ο εθνικός αρχηγός.

Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2002 και του 2013. Έπειτα από τις γενικές εκλογές του 2018, το κόμμα του νίκησε το PML-N.

Στις 17 Αυγούστου 2018 ο Χαν εξασφάλισε 176 ψήφους και έγινε ο 22ος πρωθυπουργός του Πακιστάν, ενώ ο αντίπαλός του και αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σεχμπάζ Σαρίφ έλαβε 96 ψήφους.

Ο Χαν ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 18 Αυγούστου 2018. Ανετράπη στις 10 Απριλίου 2022, έπειτα από πρόταση μομφής.

Guardian, Reuters, BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT