Task force για τις κλεμμένες αρχαιότητες στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

Task force για τις κλεμμένες αρχαιότητες στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

Έρευνα σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, με περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο έργα ηλικίας έως και 5.000 ετών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης το οποίο δέχεται έντονη κριτική και ελέγχους για την προέλευση αρχαίων αντικειμένων αλλά και νεότερων τεχνουργημάτων στις συλλογές του, ανακοίνωσε την επανεξέταση των τεχνουργημάτων που φέρονται να έχουν «προβληματική» ιστορία.

Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου σχεδίου είναι η απόφαση του μουσείου να προσλάβει την πλέον καταρτισμένη ερευνητική ομάδα. Οι κινήσεις αυτές γίνονται καθώς το Met – ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, με περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο έργα ηλικίας έως και 5.000 ετών στις αποθήκες του – δέχεται πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τις αυξανόμενες εκκλήσεις για επαναπατρισμό έργων, από κυβερνήσεις κρατών που υποστηρίζουν ότι το μουσείο δεν έχει κανένα δικαίωμα κατοχής. 

Εν τω μεταξύ, οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης διεξάγουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια μια εκτεταμένη «εκστρατεία» για την επιστροφή αρχαιοτήτων που είχαν λεηλατηθεί από περίπου 20 χώρες και είχαν καταλήξει σε μουσεία και πινακοθήκες της μεγαλούπολης, μεταξύ των οποίων και το Met.

Έπειτα από μια τελετή για την επιστροφή των γλυπτών που έγινε στο γενικό προξενείο της Κίνας στη Νέα Υόρκη, ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε χθες «την επιστροφή στον κινεζικό λαό δύο πέτρινων γλυπτών του 7ου αιώνα, αξίας σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων».

Τα έργα αυτά, που «πριονίστηκαν» από τάφους στις αρχές του 1990, είχαν στη συνέχεια βγει από την Κίνα, σύμφωνα με τον Άλβιν Μπραγκ.

Μετά, «από το 1998 μέχρι την κατάσχεσή τους το 2023, αυτές οι αρχαιότητες είχαν δανειστεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης από την Σέλμπι Γουάιτ, συλλέκτρια του Μανχάταν».

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι αυτές οι δύο εκπληκτικές αρχαιότητες είχαν κλαπεί και τουλάχιστον η μία απ’ αυτές έμεινε κρυμμένη από το κοινό για σχεδόν τρεις δεκαετίες», τόνισε ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ.

Από την 85χρονη Σέλμπι Γουάιτ, η νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη είχε κατασχέσει το 2021 και το 2022 περίπου 20 κλεμμένα έργα τέχνης, σύμφωνα με τον ειδικό Τύπο.

Υπό την αιγίδα του εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ, από τον Ιανουάριο 2022 περισσότερα από 950 κομμάτια αξίας άνω των 165 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν επιστραφεί σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Καμπότζη, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ελλάδα, η Τουρκία ή η Ιταλία.

H πιο εμβληματική περίπτωση λαθρεμπόρου τέχνης στη Νέα Υόρκη είναι αυτή του συλλέκτη Μάικλ Στάινχαρντ, ο οποίος υποχρεώθηκε να επιστρέψει, βάσει συμφωνίας με τη δικαιοσύνη το 2021, περίπου 180 κλεμμένες αρχαιότητες αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, 47 από τις οποίες ανήκουν στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία του Met έρχεται την ώρα που κορυφαία μουσεία σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται σε συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι επιδιώκουν εδώ και καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Βατικανό επέστρεψε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία τρία θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα Μουσεία του Βατικανού. Γερμανικά και αμερικανικά μουσεία έχουν επιστρέψει μπρούτζινα αγάλματα στη Νιγηρία.

Αρκετές είναι οι φωνές που ζητούν από τα μουσεία να κάνουν πολύ περισσότερα από το να διασφαλίζουν απλώς ότι τα αρχαία αντικείμενα δεν έχουν κλαπεί. Ακόμα και όταν δεν παραβιάζονται νόμοι, πρέπει να διασταυρώνεται πως τα αρχαία αντικείμενα δεν αποκτήθηκαν μέσω εκμετάλλευσης, ή σε συνθήκες αποικιοκρατίας, πολέμου και πολιτικής αστάθειας.

Με πληροφορίες από New York Times, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT