Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν κατασχεμένα κεφάλαια γνωστού Ρώσου ολιγάρχη για την ανοικοδόμηση της

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν κατασχεμένα κεφάλαια γνωστού Ρώσου ολιγάρχη για την ανοικοδόμηση της

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ είναι ιδιοκτήτης τηλεοπτικού καναλιού που προωθεί εθνικιστικές θέσεις και είναι σφοδρός υποστηρικτής του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (10/5) πως οριστικοποιήθηκε η πρώτη μεταβίβαση κατασχεμένων ρωσικών κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μεταπολεμικά.

Τον Φεβρουάριο, ο Μέρικ Γκάρλαντ ενέκρινε τη ποσού 5,3 εκατ. δολαρίων, που κατασχέθηκε από λογαριασμούς του ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.

«Ενέκρινα τη μεταφορά αυτών των κεφαλαίων (…) για να γιατρευτούν τα δεινά που προκάλεσε ο άδικος πόλεμος» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, υπενθύμισε. Το ποσό «πλέον μεταφέρθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε. «Αυτή είναι η πρώτη μεταφορά από τις ΗΠΑ ρωσικών κεφαλαίων που κατασχέθηκαν προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία, αλλά δεν θα είναι η τελευταία», διεμήνυσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε τον Μάρτιο του 2022, μερικές ημέρες αφού εισέβαλε στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, τη δημιουργία ειδικής επιχειρησιακής ομάδας με αποστολή τη δίωξη «διεφθαρμένων ρώσων ολιγαρχών» και όσων παραβιάζουν κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας.

Έκτοτε, επέβαλε κυρώσεις και προχώρησε στην κατάσχεση μεταξύ άλλων θαλαμηγών και ιδιωτικών αεροσκαφών αξίας ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον, ενώ πάγωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ρωσικών ελίτ αποταμιευμένα σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

Στην ΕΕ, η Κομισιόν πιέζει για την εναρμόνιση των κανόνων ώστε να διασφαλιστεί ότι η παράκαμψη των κυρώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί ως έγκλημα σε ολόκληρη την ήπειρο, διευκολύνοντας την κατάσχεση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων και ενδεχομένως τη χρήση τους στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Περισσότερα από 24 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων που αποδίδονται σε άτομα και εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις έχουν δεσμευτεί μέχρι σήμερα στην ΕΕ, ανέφερε η πρόσφατα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT