Η Ρωσία χαρακτηρίζει τη «Ρωσοφοβία» αντίστοιχη του Ναζισμού

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τη «Ρωσοφοβία» αντίστοιχη του Ναζισμού

Στόχος της Μόσχας η εισαγωγή νομικής διάταξης που θα την καταστήσει αξιόποινο έγκλημα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μόσχα προωθείται η ιδέα της καταπολέμησης της «Ρωσοφοβίας», ως αντίστοιχο εχθρό με τον Ναζισμό επί Στάλιν, στον βαθμό που θα καταστεί στη Ρωσία και ποινικά (και όχι μόνο πολιτικά) κολάσιμη.

Το αφήγημα του Κρεμλίνου περί νέας μάχης με τον Ναζισμό, στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά του ουκρανικού καθεστώτος, δεν κατάφερε να πείσει παρά μόνο όσους ήθελαν να το πιστέψουν, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η εναλλακτική πλέον θεωρία της «Ρωσοφοβίας» ως εγκληματικό φαινόμενο που είναι διάσπαρτο διεθνώς αλλά έχει εκφάνσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος «Ρωσοφοβία» εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις ομιλίες Ρώσων επιτελών, με πρώτο τον ίδιον τον πρόεδρο της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τις ημέρες αυτές, από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη το ετήσιο Διεθνές Νομικό Φόρουμ, ένας θεσμός που χρονολογείται από το 2011. Στο πλαίσιο του φόρουμ αυτού που είναι υπό την αιγίδα του ίδιου του Πούτιν, διοργανώθηκε την Παρασκευή και μια δημόσια συζήτηση με συμμετοχή σημαντικών κυβερνητικών στελεχών και εύγλωττο τίτλο «Ρωσοφοβία: Ο Ναζισμός του 21ου Αιώνα».

Μιλώντας στη συζήτηση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας, Αντρέι Λογκίνοφ, ισχυρίστηκε ότι η έννοια της Ρωσοφοβίας θα πρέπει να κατοχυρωθεί στη ρωσική νομοθεσία και θα πρέπει να θεσπιστεί ευθύνη για ρωσοφοβικές δραστηριότητες.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως «σαφέστατα, υποστηρίζω την ανάγκη να κατοχυρωθεί στη ρωσική μας νομοθεσία η έννοια της Ρωσοφοβίας, ο σχηματισμός μηχανισμών, η πρόληψη της διάδοσης πληροφοριών εχθρικών προς τη Ρωσία και η ανάληψη ευθύνης για ρωσοφοβικές δραστηριότητες», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσοφοβία είναι φαινόμενο και έχει τη δική της ιστορία. «Θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι είναι η ρωσική ταυτότητα που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των ρωσοφοβικών προσπαθειών. Κι όμως αυτό δεν είναι καινούργιο, η Ρωσοφοβία εξακολουθεί να αποτελεί φαινόμενο».

«Αν μιλάμε για τη Ρωσοφοβία ως φαινόμενο, καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα σύμπλεγμα ψευδών ισχυρισμών, αλληλένδετων και με τη δική τους ιστορία. Για να σκιαγραφηθεί σωστά αυτό το φαινόμενο από εμάς, είναι απαραίτητη μια πολύ ευρεία, επιστημονική και θεμελιώδης μελέτη αυτού του ζητήματος», πρόσθεσε ο κ. Λογκίνοφ. 

Πριν δύο μήνες η αντιπρόεδρος της Δούμας, Ιρίνα Γιαρόβαγια, αντέδρασε στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Πούτιν προτείνοντας να εισαχθεί στη ρωσική νομοθεσία η ευθύνη για τη Ρωσοφοβία ως επικίνδυνο έγκλημα. Η κα Γιαρόβαγια ήταν εκείνη που διεύθυνε τη σχετική συζήτηση περί Ρωσοφοβίας και Ναζισμού την Παρασκευή.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία τον Μάρτιο δήλωσε πως σήμερα «χρειάζονται ειδικές νομικές διατυπώσεις που θα εστιάζουν στη Ρωσοφοβία ως όχι μόνο ένα κοινωνικά επικίνδυνο έγκλημα, αλλά γενικά ως μέρος της πολιτικής απέναντι στο κράτος, της πολιτικής των εγκληματιών σε βάρος του ρωσικού κράτους».

Πηγή: TASS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT