ΗΠΑ: H κριτική του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στον Μάλκολμ Χ είχε παραποιηθεί σύμφωνα με νέα έρευνα

ΗΠΑ: H κριτική του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στον Μάλκολμ Χ είχε παραποιηθεί σύμφωνα με νέα έρευνα

Σε μια συνέντευξη του 1965 που αναδημοσιεύτηκε αμέτρητες φορές, ο Κινγκ φέρεται να κατηγόρησε τον Μάλκολμ Χ «για δημαγωγία»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κριτική που άσκησε ο ηγέτης των πολιτικών δικαιώματων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στον ηγέτη του «Έθνους του Ισλάμ» Μάλκομ Χ σε μια συνέντευξή του το 1965, ήταν σε μεγάλο βαθμό παραποιημένη, σύμφωνα με μια νέα βιογραφία.

Την αποκάλυψη έκανε ο Τζόναθαν Έιγκ, ο συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου «King: A Life», μελετώντας τα αρχεία του Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.

Ο Έιγκ διαπίστωσε ότι στην συνέντευξη του 1965 στο περιοδικό Playboy, ο Κινγκ φέρεται να κατηγόρησε τον Μάλκολμ για «φλογερή, δημαγωγική ρητορική» – λέξεις που συνέβαλαν στην επιδείνωση των σχέσεων των δυο ηγετών του μαύρου κινήματος.

«Νομίζω ότι πρόκειται για ιστορική αποκάλυψη», δήλωσε ο Έιγκ στην Washington Post. «Πιστεύαμε εδώ και δεκαετίες, εδώ και γενιές, ότι ο Κινγκ ασκούσε αυτή τη σκληρή κριτική στον Μάλκολμ Χ, και αυτό απλώς δεν ήταν αλήθεια».

Η συνέντευξη μεταξύ του δημοσιογράφου Άλεξ Χέιλι και του Κινγκ δόθηκε στο αποκορύφωμα του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Η συνέντευξη έχει αναδημοσιευτεί αμέτρητες φορές, συμβάλλοντας στην απεικόνιση μιας εύθραυστης σχέσης μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο συγγραφέας βρήκε το λάθος απόσπασμα – και πολλά άλλα – σε 84 δακτυλογραφημένες σελίδες αυτού που φαίνεται να είναι το μη επεξεργασμένο αντίγραφο της πλήρους συνέντευξης μεταξύ των δυο ανδρών.

Στη σελίδα 60, ο Χέιλι ρωτάει: «Τι είναι αυτό; “Δρ Κινγκ που θα θέλατε να σχολιάσετε για τον μαύρο μουσουλμάνο Μάλκολμ Χ;».

Ο Κινγκ απαντά: «”Έχω συναντήσει τον Μάλκολμ Χ, αλλά οι περιστάσεις δεν μου επέτρεψαν να μιλήσω μαζί του για περισσότερο από ένα λεπτό. Διαφωνώ πλήρως με πολλές από τις πολιτικές και φιλοσοφικές του απόψεις, όπως τις αντιλαμβάνομαι. Δεν θέλω να φανεί ότι ότι έχω τη μόνη αλήθεια, τον μόνο δρόμο. Ίσως όντως να έχει ένα μέρος της απάντησης. Αλλά ξέρω ότι έχω νιώσει πολύ συχνά ότι θα ήθελα να μιλάει λιγότερο για τη βία, γιατί δεν πιστεύω ότι η βία μπορεί να λύσει το πρόβλημά μας”».

Τα λόγια του Κινγκ εμφανίστηκαν διαφορετικά στη δημοσιευμένη συνέντευξη.

«Η φλογερή, δημαγωγική ρητορική στα γκέτο, που προτρέπει τους νέγρους να οπλιστούν και να προετοιμαστούν για να εμπλακούν στη βία, όπως έκανε ο ίδιος, δεν μπορεί να αποκομίσει παρά μόνο θλίψη» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η φράση «αισθάνομαι ότι ο Μάλκολμ έχει κάνει μεγάλο κακό στον εαυτό του και στο λαό μας» δεν εμφανίζεται πουθενά στο 84σέλιδο αντίγραφο, ανέφερε η Post.

Πηγή: Washington Post

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT