Ο νικητής του φετινού ευρωπαϊκού βραβείου «Καρλομάγνος»

Ο νικητής του φετινού ευρωπαϊκού βραβείου «Καρλομάγνος»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του μάχεται και για την Ευρώπη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βραβείο «Καρλομάγνος» για τη συμβολή του στην ενότητα της Ευρώπης παρέλαβε την Κυριακή το απόγευμα στο Ααχεν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Οι Ουκρανοί θα καθιστούν πάντα πιο ισχυρή την Ευρώπη», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Ουκρανός ηγέτης.

«Οφείλουμε να νικήσουμε ώστε η οπτική μας στη ζωή να παραμείνει στην Ευρώπη», τόνισε, επαινώντας τη στήριξη του Βερολίνου και γενικά της Ευρώπης στον αγώνα δίνει ο λαός του κατά μιας Ρωσίας που «έχει πάρει τον δρόμο του κακού», όπως ανέφερε.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει φέρει την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή οικογένεια πιο κοντά από ποτέ», επεσήμανε λίγο νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, που τόνισε ότι η Ουκρανία είναι μέλος της οικογένειας αυτής.

«Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν πίστευε ότι με τους πυραύλους του και με τον στρατό του θα απομάκρυνε την Ουκρανία από την Ευρώπη, έχει καταφέρει το ακριβώς αντίθετο», πρόσθεσε ο Γερμανός ηγέτης.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο κατάλληλο αποδέκτη του βραβείου αυτού από τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας, που μάχονται και για λογαριασμό μας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν. «Δεν μπορούμε να τους φτάσουμε σε γενναιότητα, θα είμαστε όμως πάντα στο πλευρό τους», επεσήμανε.

Αργότερα την Κυριακή ο κ. Ζελένσκι θα μεταβεί στο Παρίσι για τη δεύτερη επίσκεψή του στη Γαλλία φέτος. Θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: DW, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT